avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare?

Un agent de vanzari nu are posibilitatea sa taie chitante pentru a incasa sumele datorate de clientii firmei(politica firmei); el neprimind chitantier.
Lui i se inmaneaza la sediul societatii 15 chitante emise de departamentul de contabilitate . Pentru bani ce urmeaza sa-i incaseze agentul cu cele 15 chitante societatea emite 15 dispozitii de plata(fara a fi conditionata in vre-un fel returnarea banilor) catre salariat pentru exact sumele inscrise in cele 15 chitante.
Agentul incaseaza banii de la clienti in baza celor 15 chitante, dar refuza sa-i depuna societatii(mentionez ca la depunerea banilor de catre agent firma urmeaza sa emita dispozitie de incasare pe suma finala).

In aceste conditii, ca socitatea sa-si recupereze banii, trebuie sa :
- depuna plangere penala pentru delapidare / furt impotriva salariatului ?
- deschida o actiune in instanta civila, refuzul salariatului de a preda banii neconstituind delapidare / furt intrucat firma a emis dispozitii de plata catre salariat; cu alte cuvinte i s-au dat banii salariatului(putandu-se considera eventual ca un imprumut / donatie) fara vreo conditionare a returnarii acestora ?
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
nimar, utilizator
nimar a scris:
mentionez ca la depunerea banilor de catre agent firma urmeaza sa emita dispozitie de incasare pe suma finala


Ma lamuriti si pe mine ce inseamna ceea ce ati scris mai sus?

Ce sta la baza emiterii acelor dispozitii de plata catre salariat?
Nu am cunostinte vaste de contabilitate.
Nu am facut decat sa va prezint procedura acestei firme, si anume:
- agentul de vanzari al unei firma X,care este si isi desfasoara activitatea intr-un alt judet, nu are asupra sa un chitantier sa poata sa taie el insusi chitante clientilor;
- de la sediul firmei X, departamentul contabilitate taie chitanta pentru un client si i se da agentului de vanzari sa mearga sa o incaseze;
- in momentul in care agentul primeste chitanta este pus sa semneze, nu un eventual proces verbal de predare-primire referitor la aceasta chitanta, ci o dispozitie de plata emisa de firma X catre agent in care este trecuta aceeasi suma din chitanta primita cat si denumirea clientului firmei X care urmeaza sa-i de-a banii agentului (!!!) ;
- dupa incasrea banilor agentul da suma incasata firmei care emite pur si simplu o dispozitie de incasare de la agent pentru suma respectiva .

N-as putea spune cum se justifica firma X in fata unui control de la Fisc pentru emiterea acestor dispozitii de plata si incasare catre agentii sai de vanzari.

Asta este procedura folosita de aceasta firma pentru incasarea contravalorii facturilor emise catre clientii sai prin agentii de vanzari .

Aceasta fiind situatia de fapt astept raspunsurile dvs. la intrebarile mele initiale.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
nimar, utilizator
Delapidare. Dispozitiile de plata emise nu inseamna ca agentul a si incasat banii, deci nu se pune problema unui imprumut. Acele dispozitii de plata /incasare ar trebui folosite ca documente justificative la registrul de casa (dispozitii de plata /incasare catre casierie) Faptul ca exista o asemenea procedura in cadrul societatii arata (alaturi de atributii stabilite in fisa postului) ca agentul are caliatatea de gestionar/administrator
ciuruburu a scris:

Delapidare. Dispozitiile de plata emise nu inseamna ca agentul a si incasat banii, deci nu se pune problema unui imprumut.


Pai, daca inseamna ca agentul nu a si incasat bani, inseamna ca nu are nici o datorie fata de firma, corect ?
Si atunci unde e delapidarea ?
nimar a scris:
- in momentul in care agentul primeste chitanta este pus sa semneze, nu un eventual proces verbal de predare-primire referitor la aceasta chitanta, ci o dispozitie de plata emisa de firma X catre agent in care este trecuta aceeasi suma din chitanta primita cat si denumirea clientului firmei X care urmeaza sa-i de-a banii agentului (!!!) ;

Ce inteleg eu de aici:
Agentului i se emite o dispozitie de plata in care sunt inscrise atat numele acestuia, cat si denumirea societatii de la care urmeaza sa incaseze banii. :O Sau este trecuta numai denumirea societatii? Acest document se completeaza pentru a avea acoperirea banilor ce nu sunt inca in casieria societatii si care trebuie inregistrati in Registrul de casa in ziua emiterii chitantei. Dar ce plateste societatea si cui, in cazul in care dispozitia de plata este emisa catre societate? Incaseaza de la societate si plateste tot societatii? Sau plateste agentului si inregistreaza intr-un alt cont(poste 542 sau 461), astfel incat sa nu fie afectate rulajul si soldul clientului respectiv.
- dupa incasrea banilor agentul da suma incasata firmei care emite pur si simplu o dispozitie de incasare de la agent pentru suma respectiva
.
Este restituirea banilor acordati cu dispozitia de plata.Iar incasarile in casierie nu se fac pe baza dispozitiei de incasare, ci pe baza chitantei, care este obligatoriu sa fie intocmita cand se incaseaza bani.
N-as putea spune cum se justifica firma X in fata unui control de la Fisc pentru emiterea acestor dispozitii de plata si incasare catre agentii sai de vanzari.

Nici eu, imi lasa impresia ca nici firma nu este tocmai corecta.

Este ilegal sa acorzi atatia bani pe mai multe dispozitii de plata, catre aceeasi persoana. Din punct de vedere contabil inteleg ce se intampla, din punct de vedere juridic nu stiu unde s-ar putea incadra fapta respectiva, deoarece nici firma nu procedeaza corect. Agentul ar fi trebuit sa aiba un chitantier asupra lui si astfel putea justifica sumele de bani inscrise in acesta.

Alte discuții în legătură

Acuzatie grava-delapidare claudiuh claudiuh Buna ziua, o sa va povestesc mai jos problema pe care am intampinat-o la firma care lucrez: Sunt angajat pe postul de economist la o societate comerciala cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor!pot fi acuzat de delapidare? gabilaur gabilaur Am vazut ca in acest forum s-au dat raspunsuri pertinente oamenilor care au intrat in diverse probleme si incerc si eu sa va expun problema mea. In anul 2000 ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau nu?? corleonevicentiu corleonevicentiu Buna seara Am si eu o problema si as fi bucuros daca ati putea sa imi dati un sfat. In anul 2008 m-am angajat la o firma din galati domeniul de activitate ... (vezi toată discuția)