avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidare sau nu??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidare sau nu??

Buna seara Am si eu o problema si as fi bucuros daca ati putea sa imi dati un sfat. In anul 2008 m-am angajat la o firma din galati domeniul de activitate fiind vanzarea an-gros de produse eu fiind angajat in functia de agent vanzari ,lucrurile nu au mers asa cum m_am asteptat datorita lipsei de organizare a angajatorului si mai ales de seriozitate in ceea ce privea relatia lui cu clientii.Greseala mea a fost ca in luna aprilie a anului trecut(2008) mi_a fost trimis un chitantier pentru care eu nu am semnat borderoul de primire si dupa cateva zile am mai primit inca unul dar cu primul am ramas si in luna decembrie 2008 am incasat cu acest chitantier suma de 8000 ron pe care nu i_am predat .Acum nu stiu daca ei ma vor acuza de delapidare pot sa scap intr_un fel sau nu.Eu in cazul in care se va intampla acest lucru doresc sa ai dau si eu in judecata pentru pierderile pe care le_am suportat din cauza conducerii delasatoare mentionez ca am toate mailurile salvate intr_un fisier de la prima zi a angajarii inclusiv cererea de demisie din luna a 10 2008 care mi_a ! fost refuzata ,concediul pe care nu l_am primit nici pe 2008 nici2009 cred ca as putea sa ma leg de multe aspecte mai ales ca eu am pierdut bani si mai ales ca am suportat si anumite penalizari (firma mama fiind in bucuresti)penalizari pentru care nu am primit niciodata decizii de imputare Legat de o eventuala acuzatie de delapidare daca eu am primit acest chitantier pt care nu exista semnatura mea pe nici un borderou de predare primire nu acuza din start si contabilul de neglijenta in serviciu?Iar eu pot depune plangere penala pentru conducere defectuoasa a filialei fapt ce mi_a cauzat pierderi? Mai pot dovedi prin mailuri orele de program respectiv faptul ca incepeam programul la ora 08 am si terminam in jurul orei01-02am am avut zile si cu 16 ore lucrate ! Cum as putea sa ai descurajez o eventuala incercare de a ma reclama ? Va rog din suflet sa imi dati un sfat!

Cel mai recent răspuns: Irene71 , utilizator 09:03, 7 Mai 2009
Indiferent ce veti reusi sa probati impotriva angajatorilor fapta dv exista si poate fi dovedita – clientii au chitante, dar firma care v-a angajat nu are banii...
Tot ceea ce ati putea proba impotriva angajatorulor e mai ”ieftin” decat cei 8000 lei pe care dv i-ati insusit...
Concluzie: nu ii puteti descuraja sa va intenteze un proces penal – daca vor dori aceasta.
Una-i una, alta-i alta.Nu are legatura faptul ca ati muncit 16 ore pe zi si altele cu insusirea banilor pe care trebuie sa-i predati.Chiar daca nu aveti un borderou semnat pentru acel chitantier, totusi sunt chitante intocmite, semnate de dvs, stampilate de societatea al carui reprezentant sunteti, iar aceste chitante se regaseste foarte frumos in situatiile contabile ale clientilor.Nu va jucati cu banii din gestiune.
Celelalte aspecte despre care vorbiti se pot rezolva prin sesizari la ITM, in instanta, etc.
Daca insa, va bazati pe "aiureala"lor in materie de managment si strategii, sa stiti ca atunci cand e vorba de bani revin toti cu picioarele pe pamant.Deci, nu riscati un eventual santaj, pentru ca ei nu risca decat niste avertismente si amenzi contraventionale, in timp ce fapta dvs poate fi una de natura penala.Suma nu este de neglijat.
Demisia nu trebuie aprobata.
Exista suficiente indicii care duc la concluzia ca ati sav infract de delapidare, iar pedeapsa este de pana la 15 ani.
Raspunderea penala este personala si nu are nici o legatura infractiunea pe care ati sav dvs. cu neglijenta persoanei care v+a inmanat chitantierul (decat in situatia in care in mod voit aceasta nu v+a pus sa semnati borderoul urmand sa profite si ea de pe urma sav infract de catre dvs., dar banuiesc ca trebuie sa excludem aceasta ipoteza).
Nu ne+ati spus in ce luna a anului 2008 ati fost angajat la firma respectiva si daca ati eliberat o chitanta pt toata suma de 8000 lei sau mai multe de+a lungul catorva luni. Poate fi important acest aspect.
Pt cel de+al doilea chitantier ati semnat de primire?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiune? iustinian13 iustinian13 Un angajat, inspector de asigurari, preda tocumentele intocmite cu privire la incasarile dintr-o sapatamana, prin posta, ( chitante, polite, borderouri), dar ... (vezi toată discuția)
Salar laudrupp laudrupp Am de luat o garantie de la o firma de distributie si va intreb cum trebuie sa procedez sa pot sami recuperez banii (vezi toată discuția)
Sustragere bani casierie legal_issue legal_issue Buna ziua, In ultimii 5 ani, ca si casiera a unei institutii publice mi-am insusit bani din casierie. In urma controlului Curtii de conturi, s-a descoperit ... (vezi toată discuția)