avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract de munca pentru pensionar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract de munca pentru pensionar

Buna ziua,
Am o persoana care vrea sa se angajeze dar este pensionata pe caz de boala. Cum procedez sa fie bine? Contract de munca pe perioada determinata de 4 ore....si salariul? Doamna doreste sa lucreze si ore suplimentare. Este mai bine sa inchei contract pe durata de 8 ore? O afecteaza la pensie? Nu stiu prea bine cum sa procedez si va cer un sfat.
Cel mai recent răspuns: dgaitan , utilizator 18:53, 4 August 2009
In cazul in care este pensionata de boala se presupune ca nu este apta dpv medical pentru munca. Astfel un contract de munca cu timp de lucru integral de 8 ora si ore suplimentare duce la incetarea pensiei pe caz de boala. Sunt anumite categorii de boala care permit un numar limitat de ore de munca, trebuie sa verificati sub acest aspect daca se incadreaza persoana in cauza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns. Inca o intrebare, va rog. Care este salariul pentru contract 4 ore? Trebuie sa fie minim pe economie?
Potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale actualizata:
Art. 54. - In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.

Asadar, poate presta activitate profesionala numai persoana pensionata de boala cu invaliditate de gr.III, gr.I si II fiind caracterizate de pierderea toatala a capacitatii de munca.
Nu e obligatoriu sa fie salariul minim pe economie pentru c.i.m.cu timp partial de munca de 4 ore. Puteti sa acordati un salariu mai mare sau mai mic decat acesta, in functie de postul pe care angajati persoana si de atributiile indeplinite.
dee dee a scris:

Va multumesc pentru raspuns. Inca o intrebare, va rog. Care este salariul pentru contract 4 ore? Trebuie sa fie minim pe economie?


Trebuie sa fie cel putin minim pe economie salariul.
Pentru un muncitor necalificat salariul minim brut este de 270 lei la un program de 4 ore/zi.
Pentru un muncitor calificat salariul minim brut este de 324 lei la un program de 4 ore/zi.
Trebuie sa fie cel putin minim pe economie salariul.
Pentru un muncitor necalificat salariul minim brut este de 270 lei la un program de 4 ore/zi.
Pentru un muncitor calificat salariul minim brut este de 324 lei la un program de 4 ore/zi.


Sub salariul minim pe economie nu puteti cobora. Dar ATENTIE:
salariul minim pe economie se refera la 8 ore / zi lucrate.

In cazul dvs puteti sa ii acordati cel putin 1/2 din salariul minim in cazul incheierii unui C.I.M. pentru 4 ore.

Plata orelor suplimentare o puteti rezolva astfel (ca sa nu isi piarda pensia de boala):
- ii dati din start prin C.I.M. un salariu mai mare, vedeti si dvs cam cate ore pe zi/saptamana/luna va dori sa munceasca in plus, calculati cat revine pe ora lucrata (3,375 ron/ora in cazul unui necalificat care trebuie sa munceasca 40 ore pe saptamana) si ii puneti in contract suma care va reiese din calcule.

Da inainte de asta verificati, in fucntie de incadrarea data de Legea 19/200 care este gradul in care a fost incadrata persoana pensionata.

Alte discuții în legătură

Posibilitati cristyan. cristyan. buna seara.as dori sa stiu daca o persoana pensionata pe caz de boala indiferent de grad poate munci legal in italia,si daca se poate care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Angajare ContSters79066 ContSters79066 O persoana care este pensionata pe caz de boala, gradul II invaliditate, din M.Ap.N. poate sa lucreze 4 ore la o firma privata cu carte de munca? (vezi toată discuția)
Pensionare medicala ionelia63 ionelia63 Fiind pensionata medical gradul 2 invaliditate pot avea si pfa? (vezi toată discuția)