avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura care ne \"ingheata\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura care ne "ingheata"

Iarna aceasta am avut surpriza sa ma trezesc la intretinere cu plati in plus de facut. Mai exact, desi am centrala termica de apartament, toate tevile care-mi tranziteaza apartamentul sunt izolate si zidite, trebuie sa platesc cca 40 lei / luna pentru caldura degajata in subsolul blocului de tevi. Adica, dupa mintea mea "ingusta", eu sunt o societate de binefacere care subventioneaza vecinii fara centrale termice, ca in fond acele tevi pentru ei transporta agent termic. Eu am inteles ca intr-un imobil sunt chestii comune, pentru care toti locatarii trebuie sa suporte cheltuieli. Daca s-a facut hidroizolatia pe bloc, am avut cota parte de platit, desi beneficii directi (locatarii de la ultimul etaj) au zeci de mii lei datorie la intretinere. Daca s-au facut reparatii la subsol, fireste ca am platit. Dar caldura asta, de ce trebuie sa o platesc? Am inteles ca aceasta chestie este reglementata de Ordinul 343 / iunie 2010, dar pe net tot ce am gasit era ca se aplica doar in iarna 2010-2011. Inainte se spunea ca statul iti baga mana in buzunar, dar acum ni le intoarce si pe dos!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:38, 17 Februarie 2012
Tot ce ati scris mai sus este adevarat, mai putin aspectul ca tevile verticale ar fi proprietatea CET-ului. Nu, dvs. personal sunteti propietara. Este ca atunci cand ati cumparat o masina care are niste tevi prin care circula benzina. masina este prop. dvs., implicit tevile... Sa le montze prin alta parte. Ok, se pot monta prin exterior, trebuie f. bine izolate si blocul ar arata ca naiba... Ma rog, asta este situatia. Asa s-au facut blocurile, cu distributie pe verticala. Acum le-a venit mintea la cap, adica coloanele de la furnizori au un loc special pe casa scarii, de unde - pe orizontala, pleaca tevi de apa, caldura, frig, etc. spre apartamente. Totul se masoara, se inregistreaza, se plateste individual, prin contract. Platesti, ai apa, nu platesti, se inchide robinetul...
Sa revenim la subiect. Adunarea generala a proprietarilor (care are sesiune ordinara chiar in aceasta perioada, pana la sf. lunii martie, trebuie sa puna in discutie pe ordinea de zi acest punct: in conditiile cand numai 2-3 apartamente au ramas bransate la CET, mai este rentabil contractul de furnizare a energiei termice pentru tot blocul? Noi asa am procedat inca de acum 2-3 ani. Au mai ramas f. putne ap. care nu si-au montat CT, la un bloc P+10 (44 ap.), unde vecinii erau ”raspanditi” pe coloane diferite, astfel ca pentru a beneficia de caldura, agentul termic trebuia sa strabata toate coloanele din bloc... Chiar in conditiile cand si noi ceilalti participam la ”pierderi”, costul incalzirii la un ap. cu 2 camere era cuprins intre 400 - 600 lei. Ei, atunci s-a luat hotararea eroica de a renunta la contract. Am anuntat furnizorul care a inchis robinetul, si-a luat aparatele de masura din cutia de distributie, s-a achiata tot ce era de achitat si PA!
Si la dvs. puteti incerca aceasta solutie, eventual daca cineva dintre vecini (dintre cei bransati) nu doreste debransarea blocului, mai este o solutie: sa-si intocmeasca contract de furnizare, in nume personal (cunosc cazuri concrete). Vine CET-ul, scrtcircuiteaza traseul tevilor functie de pozitia apartamentului, izoleaza perfect tevile orizontale-verticale si alimenteaza numai acel/acele ap. care vor sa ramana conectate, fara a mai afecta si pe ceilalti proprietari.
Pe de alta parte @proprietaru, atrage atentia mai sus ca in lipsa caldurii de la subsol, pe casa scarii este foarte frig, ceea ce nu este in regula... Si ar mai fi ceva, anul acesta iarna a fost cat de cat serioasa, la noi la Iasi am avut ca extrema, temp. de - 27* C, ocazie cu care au inghetat in subsol cateva sifoane de scutrgere (ap. de la parter), precum si conducte de alimentare cu apa rece a unor tronsoane. Acum ca stim cum sta treava, in vara va trebui sa le izolam.
Va mai intreb ceva: Ord. 343/2007 se aplica numai in blocurile in care repartizarea costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare de costuri - in bloc la dvs. este o asa situatie? Sau acele ”cote” pe care trebuie sa le achitati sunt urmare a unei hot. a AG?

Sa stiti ca nu este rea nici ideea de a pune mana de la mana sa-l fericiti pe unicul proprietar care nu are CT! Asata in conditiile in care este doar unul, dar cand ai 5, 6 sau 10 , nu mai merge treaba la nivel de bloc, ca doar nu sunteti careva bancher pe-acolo...? La noi in oras, am participat la o discutie pe tema aceasta cu cati-va parlamentari de Iasi. S-au facut calcule si situatii, concluzia a fost ca este chiar rentabila, in sensul ca sa se monteaza CT prin grija C Local, iar proprietarul sa achite centrala in 2-3 sezoane. Dar ca orice idee buna, a ramas ca in tren...
Sa aveti o zi buna!



Vad ca d-voastra aveti habar de astfel de probleme, probabil lucrati in domeniu. Din cate stiu, la subsol, exista un repartitor sau ceva de genul acesta, care masoara consumul total si apoi se face impartirea pe apartamente. O alta chestie neinteleasa de mine ... ok, platesc o cota parte ... dar de ce la suprafata apartamentului? Adica, e un fel de impozit pe avere, parerea mea, deoarece platesc "boii de la bicicleta" pentru ca am CT si apartament cu 4 camere. Cei care au 3 camere platesc mai putin.
Toate cheltuielile care privesc proprietatea comuna se repartizeaza pe cota-parte indiviza pentru ca dv. aveti in actul de proprietate si aceasta cota-parte din proprietatea comuna care va apartine. Ea este mai mare sau mai mica fata de a altui apartament mai mic sau mare decat al dv.
Caldura pe tevile verticale este o parte din factura de caldura masurata pe contorul de bransament. Aceasta parte se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza pe care o aveti dv. in proprietate.

Repartitorul din subsol da masura caldurii care circula prin instalatia comuna si in functie de aceasta masura, proportional fata de caldura declarata pe calorifere din apartamentele racordate inca, este si repartizata, asa cum am spus pe cota-parte indiviza.

Caldura din subsol si pe tevile verticale nu este o "pierdere" de caldura, ci efectiv un consum destul de discret al acestei calduri de care toti locatarii, indiferent ca ei sunt racordati la sistemul centralizat sau au CT sau se incalzesc cu alta sursa.
Daca ea n-ar exista, dv. cei cu CT, ar trebui sa folositi o cantitate mai mare de gaze pentru a va pastra aceiasi parametri de temperatura in apartamente.

Sigur, ramane de discutat masura in care aceasta caldura la comun suplineste o anumita cantitate de gaze. E greu de spus!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 343 anrsc cristina.l. cristina.l. locuiesc intr-un bloc cu 17 apartamente cu centrala termica si 3 fara centrala, dar si fara repartitoare. este legal ca cei cu centrala termica sa fie pusi la ... (vezi toată discuția)
Ref. ordin 343-2010 nana_bv nana_bv Am citit discutiile aparute pe acest forum vizavi de acest ordin 343...in blocul in care locuiesc eu sunt doar 2 scari ,in total 20 apartamente din care doar 7 ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)