avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... codul civil /servitutea de vedere-ferestre de vedere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

codul civil /servitutea de vedere-ferestre de vedere

cand a aparutsi cand si cand s-a pus in aplicare ;ma intereseaza ferestrele de vedere .multumesc
Servitute de vedere.

Deschidere pentru vedere si deschidere pentru lumina.

Art. 612 din Codul civil prevede ca nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea, asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, fara respectarea distantei legale, respectiv de 1,90 m.
Aceste dispozitii legale instituie o garantie a exercitarii depline a dreptului de proprietate, independent de existenta sau nu a prejudiciului care, in conditiile nerespectarii distantei legale sau in lipsa consimtamantului vecinilor, nu trebuie dovedite.
Prin dimensionare si tip de constructie, ferestrele practicate, mobile si cu inaltimea de 0,90 m si latimea de 0,75 m pot constitui ferestre de vedere si nu de aerisire.
In cauza de fata, practicarea ferestrelor cu deschidere mobila, in zidul bucatariei si a baii, la o distanta de 1,45 m., deci mai mica decat cea legala de curtea vecinului, fara consimtamantul acestuia in masura in care deschiderea lor ar fi fost posibila pe un alt perete orientat astfel incat sa nu stinjeneasca pe vecini, contravine dispozitiilor art. 612 din Codul civil si se impune zidirea lor.

Curtea Suprema de Justitie, Sectia civila, decizia nr.195 din 31 ianuarie 1992
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea de a continua discutia pe acelasi subiect aici.
Aveti posibilitatea sa continuati discutia folosind optiunea " Raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
baicughiorghe a scris:

in1773 am cumparat un imobil la vest am un vecin acarui calcan e pe linia de hotar dar pe o lungime de6m zidulcalcan are un refugiu, in adancime 0,80m in care se afla 2 ferestre 1,40x0,80 ferestre care in 1973 si in 1987 (cind acesta a devenit proprietar) au fost obturate cu obloane de lemn .acum cesta le a indepartat obloanele fiind ferestre de vedere la numai 0,80m de hotar .nedumerirea expertului cadastral este rolul acelui refugiu de numai 0,80m cand codul civil prevede 1,90 pana la hotar ptr a putea avea ferestrede vedere spre curte vecinului . Sa fi fost o intelegere intre vecini cand s-aconstruit casa prin 1860 avecinului si amea pri 1838.?sper sa primesc un raspuns pertinent . multumesc .

Alex_Munteanu a scris:

Ati mai deschis deja un topic cu acelasi subiect.

Codul civil al României a intrat in vigoare la 1 decembrie 1865, deci daca vorbim de legea aplicabila la momentul constructiei trebuie sa ne spuneti in ce regiune a tarii se afla.

Oricum, puteti cere in instanta opturarea ferestrelor

baicughiorghe a scris:

Locuiescin Braila la dunare

Alex_Munteanu a scris:

Deci la constructie se aplica Legiuirea Caragea care nu prevedea o distanta minima.

Totusi, puteti cere in instanta conform codului civil blocarea vederii vecinului catre terenul dvs.

baicughiorghe a scris:

multumesc





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate privata simion ionela simion ionela Buna ziua!Vecinul meu are casa proprietate privata.Totul este o.k.Dar are ferestre de la unele camere in spatele casei.Este legala constructia si respectiv ... (vezi toată discuția)
e nevoie de acordul vecinului pentru a pune geamuri la mansarda? ecomuller ecomuller Am si eu o dilema, stiind ca e voie sa pun veluxuri in acoperis fara sa intreb pe nimeni ma-m dus fain frumos si am comandat 2 , ajung cu ele acasacand , sa ... (vezi toată discuția)
Constructie ridicata prea aproape de proprietatea mea angyandreescu angyandreescu Buna ziua. As avea si eu o problema legata de o proprietate la tara, unde locuieste bunica mea. Un vecin a ridicat o constructie exact langa gardul nostru, apa ... (vezi toată discuția)