avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare 1/2 casa dupa divort.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare 1/2 casa dupa divort.

Eu si sotul meu suntem divortati definitiv si irevocabil de aproximativ 2 ani, prin divort amiabil cu partaj. Suntem coproprietari (in egala masura) ai unei case.

Intrebarile mele sunt:

1. Eu, avand drept asupra 1/2 din casa, pot vinde jumatatea mea FARA acordul lui? El nedorind vanzarea acesteia.
2. In caz ca da, el ar putea cere despagubiri morale?
3. Daca donez partea mea de casa fiului meu, si fostul meu sot este de acord, atunci fiul va putea apoi vinde fara acordul tatalui sau?

4. Sau conform noilor legi, cum as putea vinde partea mea de casa?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andreilp , utilizator 13:23, 17 Februarie 2012
Fiind partajul facut si avand cota de 1/2 din imobil ca si coproprietari pe cote parti, dvs puteti dispune de partea dvs cum doriti, fara ca sotul sa si dea consimtamantul sau sa va ceara despagubiri. Deci puteti sa donati sa vindeti cota dvs parte.
Inca o intrebara daca se poate: eu asa tin minte ca judecatoarea care a pronuntat divortul ar fi spus ca nu poate vinde unul din noi casa fara acordul celuilalt. Exista vreun act care trebuia facut, sau o evaluare a casei si impartire concreta a acesteia, noi n-am facut asa ceva.
Pai ati spus ca ati facut partajul...L ati facut sau nu?!
In caz ca nu l ati facut trebuie sa l faceti.
Daca in hotarare s-a stabilit numai ca sunteti coproprietari in cota de 1/2 fiecare, in mod normal ar fi sa ii dati sansa celuilalt sa va cumpere partea.
Singurul act pe care il am este o Sentinta civila in care se stipuleaza urmatoarele:
"JUDECATORIA: Prin actiunea formulata si inregistrata pe rolul acestei instante [...] [partenerii] au solicitat ca instanta sa dispuna desfacerea casatoriei prin acordul ambilor soti, fara cheltuieli de judecata, a se lua act de tranzactia incheiata intre parti pentru petitul privind partajarea bunurilor comune[...]"
Si apare tot in acest act: "TRANZACTII: Subsemnatii [...] dorim desfacerea casatoriei pe cale amiabila si cu partaj in acelasi timp[...]" si in continuare sunt mentionate imobilele pe care le-am impartit.

Menzionez (probabil e irelevant) dar, In cartea funciara nu s-a facut nicio modificare. (nu stiu daca trebuia facut sau nu)

Deci, se poate vinde sau nu?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
Andreilp, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare? Ionela Gabriela Ionela Gabriela Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ... (vezi toată discuția)
Actele de proprietate tinute ascunse de sotul meu si nu vrea sa mi le arate reli_relly reli_relly Buna ziua! As dori,daca se poate sa ma lamuriti in cateva probleme pe care le am cu sotul meu Incep prin a va spune ca de la un timp sotul meu,impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Partaj divorț DaNyelito90 DaNyelito90 Buna ziua, am nevoie de ajutor. Cuplu divorțat, deținem un apartament cu 2 camere. Cat ne-ar costa partajul și care ar fi demersurile? Stima! (vezi toată discuția)