avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Partaj divorț
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Partaj divorț

Buna ziua, am nevoie de ajutor. Cuplu divorțat, deținem un apartament cu 2 camere. Cat ne-ar costa partajul și care ar fi demersurile? Stima!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:07, 6 Aprilie 2017
Buna seara, Simplu...daca va intelegeti de comun acord faceti un partaj voluntar si il legalizati la notariat care va va percepe o taxa de...2,5- 3% din valuarea declarata sau.... la ap. 3% din pretul zonei. Dar va sugerez ca sa scapati de taxa sa faceti partajul pe calea instantei si la prima zi de infatisare va prezentati amandoi cu o tranzactie de care va lua act instanta si se va termina procesul. Dar pt. aceasta actiune va trebuie un avocat care va va percepe un onorariu intre 1200-1700 lei cu stima, iuliuscezar_1@yahoo.com
Raspunsul primit anterior este eronat,dat de o persoana fara cunostinte juridice sau care are idei vagi despre subiect.Realizarea partajului la notariat este varianta ideala,oricare ar fi costurile sunt mai mici decat in instanta,Adresati-va unui notar public pt a afla care sunt costurile si ce acte sunt necesare.Daca nu puteti realiza partajul amiabil aveti varianta instantei cu costuri mai mari onorariu avocat,onorariu expert si taxa de timbru 3% din valoarea bunului imobil.Ca sa ajungeti la primul termen asa cum va sfatuieste userul respectiv tb sa timbrati,sau va va pune judecatorul in vedere sa realizati timbrajul corespunzator valorii de impunere a imobilului.
Bunurile comune ale soţilor se pot împărţi în timpul căsătoriei şi la desfacerea ei, încetând astfel starea de devălmăşie. între proprietatea în devălmăşie şi cea pe cote părţi, pornind de la faptul că în cazul devălmăşiei nu este determinată partea fiecărui proprietar, ceea ce la proprietatea pe cote părţi există, se disting următoarele deosebiri:
1. în cazul devălmăşiei, partea fiecărui soţ nu se cunoaşte, nefiind determinată, pe când în cazul proprietăţii pe cote-părţi, fiecărui coproprietar îi este cunoscută partea;

2. Nici unul dintre soţi nu poate dispune în timpul căsătoriei prin acte între vii de dreptul său asupra bunurilor comune, pe când în cel de-al doilea caz, fiecare coproprietar poate dispune de dreptul său asupra bunurilor respective, înstrăinându-1 total sau parţial, fară a fi nevoie pentru aceasta de consimţământul celorlalţi proprietari;

Impărţirea bunurilor comune ale soţilor nu se face potrivit unei cote predeterminate, întinderea dreptului fiecărui soţ stabi-lindu-se cu prilejul împărţirii, pe când în cazul proprietăţii comune pe cote-părţi, împărţirea bunurilor se face potrivit cotelor prestabilite a căror întindere este cunoscută.
Bună ziua. 1 . Dacă partajul se face de comun acord fără a exista divergente intre soti în ceea ce privește partajarea , soții se pot adresa unui notar pt realizarea partajului. 2. În situația în care exista divergente intre soti pt partajarea bunului imobil bun comun , soții pot investi instanta de judecata cu acțiunea de partaj. Pentru mai multe detalii puteți cere o consultație unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire incurcata MirunaM33 MirunaM33 Mama a decedat. Suntem 3frati si tata. Fiecare am primit cate 1/4 din bunurile mamei. Mama avea impreuna cu tata un apartament si impreuna cu fratele ei in ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)