avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am 16 ani trebuie sa fac 17 pot avea cazier?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am 16 ani trebuie sa fac 17 pot avea cazier?

Salut am 16 ani trebuie sa fac 17 peste 4 luni.
2 prieteni de ai mei au furat un telefon de la un coleg de clasa unul din ei mi-a dat mie telefonul sa il tin stiind ca este furat.
Acum persoana careia i sa furat telefonul sa dus la politie,cei 2 prieteni ai mei au fost luati la sectie,fiind telefonul la mine a trebuit sa ma duc si eu la sectie.Acolo eu si prietenii mei am dat niste declaratii, fara parinti.peste 1 luna sau 2 primim telefon de la un domn politist de la sectie ca trebuie sa ne ducem iar la sectie pentru 5-10 minute si poate sa mai dam si o declaratie pentru ca el nu vrea sa afle parintii nostri de ce am facut noi. pentru ca zice el sa facut dosar si dosarul trebuie trimis la parchet sau ca sa nu fie trimis la parche nu am inteles prea bine,oricum el a zis ca poate o sa luam o amenda in jur de 100 ron ca sa nu ramanem cu cazier.Acum eu nu prea stiu ce se va intampla si vreau sa imi ziceti ce parere aveti despre povestea asta.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 20:46, 17 Februarie 2012
Potrivit codului penal, ptr16 ani, răspundeţi penal, prin urmare puteţi primi o pedeapsă penală chiar şi cu închisoare. Trebuie să vă anunţaţi părinţii şi să vă apăraţi corespunzător. Legea spune foarte clar că minorii trebuiesc audiaţi în prezenţa părinţilor şi a unui avocat dacă minorul nu îşi angajează singur avocat i se va numi unul din oficiu. Nu este deloc o joacă şi trebuie să aflaţi exact despre ce infracţiune este vorba şi ce calitate aveţi in dosar, ceea ce v.a spus poliţistul cu privire la audierea despre care nu ar putea să ştie părinţii este o încălcare atât a legii cât şi a drepturilor dv.stră, să profite de neştiinţa dv.stră şi să declaraţi ceea ce doreşte el. Declaraţiile pe care le.aţi dat in aceste condiţii nu pot fi folosite in dosar întrucât au fost obţinute în mod nelegal. Angajaţi un avocat sau cereţi unul din oficiu şi apăraţi.vă corespunzător.
Normal eu sunt complice nu am furat eu personal telefonul.Telefonul a fost furat de 1 prieten dupa care a fost dat altui prieten si dupa a ajuns la mine.Eu in declaratie am spus exact cum sa intamplat nu am scris ce a vrut politistul care ma ajutat sa fac declaratia.Dar se poate incheia toata povestea asta doar cu 1 amenda? fara inchisoare sau sa mai umblam prin tribunale?:)Si cu ce pot ei profita de nestiinta mea?
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
ContSters242379, utilizator
Trebuie sa fiti audiat in prezenta unui parinte si sa aveti si avocat, daca nu vi se va desemna unul din oficiu. Din cele relatate puteti fi chiar autor pt infractiunea de favorizare a infractorului sau tainuire, dupa cum ati urmarit sau nu sa obtineti un profit de pe urma savarsirii infractiunii, in situatia in care nu ati planuit furtul iimpreuna cu colegii.

Fiind minor, fapta nu se va inscrie in cazier in situatia in care ajungeti in instanta si obtineti o condamnare.

Aveti sanse sa luati doar o amenda administrativa, aplicata de catre procuror, pentru lipsa pericolului social, fara trimiterea in judecata, cuantumul acesteia fiind intre 100 si 1000lei. De obicei se da maximul.

Fiti sincer si recunoasteti-va fapta daca doriti o pedeapsa cat mai usoara.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corupere de minori razvannell razvannell buna ziua am si eu o problema.am fost complice cu un prieten si am furat un moped (scuter)dar ne-a prins si l-am returnat,asta sa intamplat dupa ce am consumat ... (vezi toată discuția)
Furt amdbuc amdbuc V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati raspunde la urmatoarele intrebari : Cativa prieteni au furat niste piese de la 2 masini aflate in parcare in ... (vezi toată discuția)
Amenda penala/administrativa - inselaciune ContSters269949 ContSters269949 Buna ziua am nevoie si eu de niste raspunsuri daca se poate si daca nu este deranj Multumesc anticipat Eu si cu un prieteni(17 si ani si 2 ... (vezi toată discuția)