avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plata peste 15000 euro
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plata peste 15000 euro

O societate comerciala cumpara de la o persoana fizica un teren in valoare totala de 48000 euro . Achitarea se va face in 4 transe de cate 12000 euro in 4 zile diferite timp de 2 saptamani . Societatea trebuie sa raporteze platile (pentru combaterea spalarii de bani ) ? Ele sunt mai mici de 15000 euro , dar suma lor clar este mai mare . Eu am inteles ca se face declararea daca zilnic se depaseste plafonul de 15000 euro . Daca sunt mai multe plati in zile diferite sub 15000 euro nu mai declar operatiunile.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: adrian255 , utilizator 18:56, 9 Aprilie 2012
LEGE Nr. 656*)
din 7 decembrie 2002
pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism
(6) Persoanele prevăzute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispoziţiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, în cel mult 10 zile lucrătoare, efectuarea operaţiunilor cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000
euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.

Deci trebuie raportate.
Va rog sa ma iertati , dar as dori sa mai insist asupra problemei .
Eu am inteles ca se raporteaza doar cand se depaseste intr-o zi bancara plafonul de 15000 euro .
Eu am un contract achitat in rate si nu se depaseste plafonul in nici o zi .
Iar daca trebuie sa declar nu stiu cum trebuie sa fac : Dupa prima rata de 12000 euro nu am depasire , de abia la a doua rata as avea . Sau astept sa se termine platile si declar la final toata suma ?
Va multumesc pentru ajutor
Stimata doamna, textul de lege este foarte clar. NU trebuie declarata depasirea sumei de 15000 de euro creditare firma decat daca aceasta suma se realizeaza intr-o singura zi, fie intr-o singura transa fie in mai multe transe dar obligatoriu in aceeasi zi. Dvs. ati copiat partial textul de lege, iata si completarea pentru a avea imaginea completa:

""h) prin operaţiuni ce par a avea o legătură între ele se înţelege operaţiunile aferente unei singure tranzacţii decurgând dintr-un singur contract comercial sau înţelegere de orice natură între aceleaşi părţi şi a căror valoare este fragmentată în tranşe mai mici de 15.000 euro ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiaşi zile bancare, în scopul evitării cerinţelor legale;"

Reiese clar asadar ca oeratiunile ce par a avea legatura intre ele trebuie sa se efectueze in cursul aceleiasi zile bancare.

Din pacate pe majoritatea forumurilor, la fel ca si dvs., toti dau ca si citat doar paragraful citat de dvs., si astfel dezinformeaza prin omitere pe cei interesati de acest subiect.

Dupa mine legea este foarte clara, doar ca trebuie citita in intregime, nu pe fragmente.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creditare societate expro expro poate un asociat sa crediteze societatea cu 20.000 ron? ptr. plata unor furnizori poate fi depusa suma o data sau fragmentat ? (vezi toată discuția)
Raportari oficiul de spalare a banilor angelica31 angelica31 O societate comerciala achizitioneaza in baza unui contract de vanzare cumparare un utilaj de la o persoana fizica . Valoarea acestuia este de 90.000 lei . ... (vezi toată discuția)
Creditare societate nicolpa nicolpa Se poate credita societatea intr-o singura luna cu suma se 80.000 lei.Mai trebuie declara la Oficiul Spalarii Banilor sau s-a abrogat ? (vezi toată discuția)