Am executat o lucrare de modernizare la un imobil, in calitate de antreprenor, pentru un beneficiar care este o persoana juridica. Aceasta persoana juridica(beneficiar), este actionar 99.96% in persoana juridica care detine in proprietate imobilul la care am executat lucrari de modernizare.
În acest caz, am posibilitatea sa-mi inscriu in cf ipoteca legala conform art.2386 al 6 din NCC, tinand cont de faptul ca proprietarul este o alta persoana juridica, detinuta in proportie de 99,96% ca actionar, de beneficiarul meu?
E clar ce da. Oricum actionarul majoritar nu ar putea sa va angajeze in nume propriu, pentru ca beneficiarul este altul. Puteti sa ne explicati aceasta contradictia?. Pentru ca era usor sa isi faca o adunare generala si sa adopteze acordul corespunzator.
Actionarul majoritar care a contractat lucrarea este denumit in contract ,,antreprenor general" iar firma care a executat lucrarea este denumita ,,antreprenor". Antreprenorul general este actionar majoritar in firma care detine imobilul la care s-au facut lucrari de modernizare.
Antreprenor general e sinonim cu antreprenor principal. Asta teoric inseamna ce beneficiarul ramane indirect societatea proprietara, care a angajat teoric ca antreprenor pe dlui. presedinte sau actionar majoritar ca constructor (¿ca pf?) sa isi faca lucrarile de constructia si el ca antreprenor general va angajat pe dv ca subantreprenor sa iti faca niste parti al lucrarii. In acest caz, dv are o actiune directa impotiva beneficiarului, in temeiul art. 1856 al Noul Cod civil in limita parti repectiva, si in consecinta ai drept la ipoteca legala in opinia mea.
Antreprenorul general este un SA care are ca obiect de activitate principal,,Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate,, deci nu are nici o legatura cu activitatea de constructii, el apare in contract, doar ca tampon intre mine si beneficiar pentru ca in caz de neplata sa nu pot sa-mi inscriu ipoteca legala in CF.
Sper, ca daca demonstrez ca de fapt AG detine actiuni si in firma-proprietar al imobilului doar CUI fiind diferit, fiind considerate persoane afiliate, sa reusesc sa inscriu dreptul meu in CF.....insa nu stiu daca legislatia ma ajuta in acest sens.