avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabulare - de la ce data au fost obligati notarii sa ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabulare - de la ce data au fost obligati notarii sa intabuleze?

incepand de la ce data notarii sunt obligati sa faca si intabularea proprietatilor la cartea funciara dupa ce vanzatorii au semnat contractele de vanzare-cumpare?
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
cuziamusia, utilizator
Art 46 al 3 din Legea 36 (a notarilor publici) din 1995 republicata in 2011
Actele din care rezulta drepturi ce urmeaza a fi supuse publicitatii mobiliare sau imobiliare se vor comunica de indata, la locul unde se tine aceasta evidenta, de notarul public, care va face si demersurile necesare in numele titularilor pentru aducerea la indeplinire a tuturor lucrarilor de publicitate. Se excepteaza cazul in care partile interesate vor cere in scris sa indeplineasca ele insele formalitatile de mai sus.

Legea din ’95 a fost publicata in M.O. nr 92 din 16/05/1995;

Cititi art 106 - 109 din lege... In 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii notarii vor avea obligatia de a inscrie contractele de vanzare-cumparare (publicitate imobiliara)



:spam:
Altceva?
Va rog - multumesc - cu placere... :D
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
trope_doi, utilizator
ok. multumesc mult. sa inteleg ca daca un apart a fost cumparat in 2003-2004 si nu este intabulat se datoreaza doar faptului ca noul proprietar a solicitat asta in scris.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
cuziamusia, utilizator
cuziamusia a scris:

nu este intabulat se datoreaza doar faptului ca noul proprietar a solicitat asta in scris.

Bunul imobil nu este intabulat datorita ,fie a necunoasterii prevederilor legale in vigoare .
fie datorita dezinteresului proprietarului
Legea nr 7/1996 actualizata
Art. 2
(1) Cadastrul general se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu, judet si la nivelul intregii tari.
(2) Prin sistemul de cadastru general se realizeaza:
a) identificarea, descrierea si inregistrarea in documentele cadastrale a imobilelor prin natura lor, masurarea si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale, precum si stocarea datelor pe suporturi informatice;
b) identificarea si inregistrarea tuturor proprietarilor si a altor detinatori legali de imobile, in vederea inscrierii in cartea funciara cu caracter definitiv;
citatul d-voastra se refera la cadastru, iar imobilul are numar cadastral, dar nu este intabulat. imi imaginam ca intabularea se face obligatoriu la transmiterea proprietatii si ca notarul este obligat sa ceara intabularea.
de aici intrebarile mele.
Art 47 (5) din L nr 7/1996
Inscrierile in cartea funciara se efectueaza la cererea partilor interesate,cu exceptia cazurilor in care legea prevede inscrierea din oficiu;cererea de inscriere se indreapta la biroul unde se afla cartea funciara in care urmeaza sa se faca inscrierea
(6)Intabularea sau inscrierea provizorie poate fi ceruta de orice persoana care,potrivit inscrisului original,hotararii judecatoresti sau hotarari autoritatii administrative,urmeaza sa stramute,sa constituie,sa modifice,sa dobandeasca sau sa stinga un drept tabular

Alte discuții în legătură

Lipsa dosar cadastral mireamirela mireamirela Buna ziua! Cum se poate proceda pentru vanzarea unui apartament, pentru care dreptul de proprietate este deja intabulat in cartea funciara colectiva si ... (vezi toată discuția)
Intabulare si cadastru - copii legalizate si utilizarea lor... ContSters227521 ContSters227521 Buna ziua, Am contractul de proprietate dar nu am intabularea si cadastrul (le-am pierdut)... #-o si nu stiu unde si cui sa ma adresez pentru a le obtine... ... (vezi toată discuția)
Acte necesare vanzare teren iulia bumbu iulia bumbu Am titlu de proprietate a unui lot de pamant intravilan, am cadastru facut la el , intrebarea mea este ce acte imi mai trebuiesc pentru a-l putea vinde (vezi toată discuția)