avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat pagubit de firma angajatoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat pagubit de firma angajatoare

Buna ziua,
informati-ma va rog in cazul unui proces intre angajat si firma angajatoare, in care cea din urma nu a incheiat contract de munca si nu a platit salariile angajatilor care ar fi articolele din Codul civil care ar avantaja angajatii pagubiti. Societatea numai a facut promisiuni ca va incheia contracte si va plati salariile si dupa 2 luni nimic din aceste promisiuni n-au fost indeplinite. Imi puteti preciza in baza caror articole se pot obtine despagubiri pentru angajati pagubiti.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Dorel Dulau , Consilier juridic 11:13, 18 Februarie 2012
Art. 253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
....

Art. 16.C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
....

Art. 166. C.mun.
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Domnule aladudnic! Primul lucru pe care trebuie sa il faceti in instanta va fi dovedirea faptului ca ati lucrat la respectivul angajator, iar acesta nu v-a incheiat contract individual de munca. Acest lucru il veti dovedi in instanta prin marturia dvs. referitoare la activitatea pe care ati desfasurat-o, precum si prin 1-maxim 2 martori care vor fi acceptati de instanta civila, care vor sustine desfasurarea activitatii de munca la respectivul angajator!!!SUCCES!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata mireloi mireloi Lucrez in turism, la o societate de 1 an zile, in timpul acesta nu am beneficiat de concediu de odihna, am lucrat ore suplimentare,nu mi`a fost respectat ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti leusan leusan am lucrat la o societate 5 luni.progarm 24/48.Salariul a fost platit cu multa intirziere fata de contract ,in transe si mai mult de atat nu au fost platite: ... (vezi toată discuția)