avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.

Am absolvit cu diploma de licenta Facultatea de Matematica si Informatica specializarea Informatica la Universitatea Bucuresti pe sistem Bologna (3 ani).

In prezent sunt angajat ca Programator (asa scrie in contractul de munca) la o companie si as dori sa stiu daca pot beneficia de scutirea de impozit pe venit acordata programatorilor.

Mentionez ca la departamentul de Resurse Umane al companiei unde lucrez, mi-a fost sugerat faptul ca pentru a beneficia de aceasta scutire trebuie absolvit si ciclul II Bologna (masteratul) desi in lege se precizeaza CLAR ca sunt necesare doar studii superioare de lunga durata (Din ce m-am documentat eu Ciclul I din sistemul Bologna este asimilat ca de lunga durata conform legii 288/2004(jos))

De asemenea mentionez ca am fosti colegi de facultate in aceeasi situatie educationala cu a mea (adica fara masterat) si care lucreaza la diferite firme/companii si beneficiaza de aceasta scutire.

Ce pot face ?

Multumesc



ART. 20 din legea 288/2004
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62 - 65, art. 72 alin. (4) - (6) şi ale art. 73 alin. (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 57 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar are caracter deschis şi se organizează sub formă de:
a) învăţământ universitar de scurtă durată;
b) învăţământ universitar de lungă durată.
ART. 62 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar de scurtă durată este de 3 ani, cu excepţia cazului prevăzut la art. 64 alin. (2), şi este organizat în colegii universitare, în cadrul instituţiilor de învăţământ universitar de lungă durată.
Cel mai recent răspuns: sorinslavic , utilizator 15:14, 11 Septembrie 2013
Da, se poate aplica scutirea de impozit daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Ordinul nr.250/2004.
Buna ziua,

As avea si eu cateva intrebari referitor la acest subiect.
In 2010 am absolvit Facultatea de Matematica si Informatica la Universitatea Bucuresti - in sistem Bologna - 3 ani - 180 de credite. Conform profesorilor dar si al altor colegi care lucrau as fi putut sa primesc scutirea de impozit la salariu inca de atunci. Angajatorul mi-a refuzat aceasta cerere - citant faptul ca facultatea mea este de "scurta durata" - am incercat sa ii conving ca gresesc dar nu am reusit. Mentionez ca Firma se incadreaza in normele pentru aplicarea scutirii de impozit (alti colegi care au terminat Politehnica sau Informatica mai de mult o primesc).
In acest an am terminat si Ciclul 2 - Masterul - la aceeasi facultate. Am incercat din nou sa le cer scutirea de impozit, fiind directionat catre Administratia Financiara Sector 6 (ANAF) pentru a primi un raspund formal. Am depus o intrebare la registratura: "Daca ma incarder in conditii" - dar unde nu am primit un raspuns clar si concis: nici macar DA dar nici NU - raspunsul citand legile deja binecunoscute.

In aceste conditii, angajatorul, iar are retineri in a-mi acorda aceasta scutire de impozit. Cand fac referire la angajator este de fapt Contabilul firmei cel care "imi pune bete in roate".

1. Ce as putea sa fac pentru a-l convinge de validitatea cererii mele si ca intr-adevar ma incadrez in toate conditiile necesare???
2. Am vreo sansa, dupa ce dovedesc ca ar fi trebuit sa mi se acorde scutirea de impozit inca de acum 2 ani, sa recuperez acea suma de bani ??

Va multumesc frumos,
Sorin
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
sorinslavic, utilizator
In actul normativ se prevede ce fel de studii superioare trebuie avute in vederea obtinerii scutirii de impozit pe venit ...

art.3 pct. 3. - au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1; ....
freeelis a scris:

In actul normativ se prevede ce fel de studii superioare trebuie avute in vederea obtinerii scutirii de impozit pe venit ...

art.3 pct. 3. - au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1; ....


Da, si ma incadres atat ca specializare (Informatica) cat si ca activitate (Programator). Intrebarea mea este:
Ciclu 1 Bologna = Invatamant superior de lunga durata ?
sau
Ciclu 1 Bologna + Ciclu 2 (Master) = invatamant superior de lunga durata ?

Tin sa mentionez, dupa cum a mai fost precizat in acest thread:
In legea 288/2004:
Art. 20. - Pe data intr rii în vigoare a prezentei legi se abrog prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62-
65, art. 72 alin. (4)-(6) i ale art. 73 alin. (1) din Legea înv mântului nr. 84/1995, republicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modific rile i complet rile ulterioare.

Art. 57 din legea 84/1995:
Sectiunea 1: Organizarea invatamantului universitar
Art. 57
Invatamantul universitar are caracter deschis si se organizeaza sub forma de:
a) invatamant universitar de scurta durata;
b) invatamant universitar de lunga durata.

Din asta, eu inteleg ca nu mai exista invatamant de scurta si lunga durata;
Studiile universitatea superioare se impart in:
Ciclu 1 (Licenta); Ciclu 2 (Master); Ciclu 3 (Doctorat);

"La învamtântul de zi, durata normal a studiilor universitare de licenta este de 3-4 ani si corespunde unui numar de 60 de credite de studiu transferabile pentru un an de studiu. Durata studiilor de licenta pentru învatamântul tehnic este de 4 ani." - legea 288/2004

Mai mult, in legea 288/2004 se precizeaza:
"CAPITOLUL VI
Dispozi ii tranzitorii i finale
Art. 16. - (1) Învatmântul superior de scurta durata, care se desfasoara în prezent în colegiile universitare existente la data publicarii prezentei legi, intra în lichidare sau se reorganizeaz în studii universitare de licenta, în domeniile existente sau apropiate."

Deci, inainte de 2004 existau colegii universitare care aveau durata de 2/3 ani; Existau si facultatii de lunga durata care avea 4 ani. Pe sistemul Bologna toate facultatile (mai putin cele tehnice) au fost reconfigurate in 3 ani.

Revin cu intrebarea, eu dupa ce am absolvit si cursuri de Licenta si de Master - se considera ca am terminat "invatamant superior de lunga durata" ???

Va multumesc, Sorin
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
sorinslavic, utilizator
Parerea mea este ca ciclu I Bologna nu este echivalent cu invatamantul universitar de lunga durata.

Legea nr.84/1995 a fost abrogata de Legea nr.1/2011.

Alte discuții în legătură

Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Studii de lunga durata nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti ce inseamna \"studii superioare de lunga durata\" in vederea ocuparii unui post in institutie bugetara. 1. facultate de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)