avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.

Am absolvit cu diploma de licenta Facultatea de Matematica si Informatica specializarea Informatica la Universitatea Bucuresti pe sistem Bologna (3 ani).

In prezent sunt angajat ca Programator (asa scrie in contractul de munca) la o companie si as dori sa stiu daca pot beneficia de scutirea de impozit pe venit acordata programatorilor.

Mentionez ca la departamentul de Resurse Umane al companiei unde lucrez, mi-a fost sugerat faptul ca pentru a beneficia de aceasta scutire trebuie absolvit si ciclul II Bologna (masteratul) desi in lege se precizeaza CLAR ca sunt necesare doar studii superioare de lunga durata (Din ce m-am documentat eu Ciclul I din sistemul Bologna este asimilat ca de lunga durata conform legii 288/2004(jos))

De asemenea mentionez ca am fosti colegi de facultate in aceeasi situatie educationala cu a mea (adica fara masterat) si care lucreaza la diferite firme/companii si beneficiaza de aceasta scutire.

Ce pot face ?

Multumesc



ART. 20 din legea 288/2004
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62 - 65, art. 72 alin. (4) - (6) şi ale art. 73 alin. (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 57 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar are caracter deschis şi se organizează sub formă de:
a) învăţământ universitar de scurtă durată;
b) învăţământ universitar de lungă durată.
ART. 62 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar de scurtă durată este de 3 ani, cu excepţia cazului prevăzut la art. 64 alin. (2), şi este organizat în colegii universitare, în cadrul instituţiilor de învăţământ universitar de lungă durată.
Cel mai recent răspuns: sorinslavic , utilizator 15:14, 11 Septembrie 2013
Am fost azi si am intrebat la mai multe ministere. Am fost la Ministerul Administratiei si Finantelor, intrucat in legea lor se specifica scutirea de impozit: Ordinul 748/2004;
Ei nu m-au putut ajuta deoarece ei nu stiu ce inseamna "invatamant de lunga durata";

Am fost apoi la ministerul Educatiei - ei au incercat sa ma ajute dar persoana cu care am discutat nu stia exact sa imi specifice cum se echivaleaza invatamantul scurta/lunga durata cu ciclu 1,2,3 Bologna.

Unii spuneau ca in unele cazuri - ciclu 1 Bologna = invatamant lunga durata; in alte cazuri ciclu 1 Bologna nu echivaleaza invatamant superior de lunga durata dar nu e nici de scurta durata. In unele cazuri ciclu 1 + ciclu 2 (adica Master) echivaleaza invatamantul superior de lunga durata, dar iarasi depinde de unele detalii. Ei m-au directionat la facultate, intrucat ei ar trebui sa stie exact.

La Facultate, mi s-a spus ca in cazul meu, ca sa fiu incadrat ca absolvent de invatamant superior de lunga durata am nevoie de Ciclul 1 si Ciclul 2 (adica iarasi sa am si masterul terminat) dar nu puteau sa imi ofere un raspuns in scris, cu valoare juridica (sa pot sa ii arat la Angajator) - era doar "pararea" secretarei - si sa depund o cerere la registratura la Minister.

In cele din urma am continuat epopeea si am citit Legea 1/2011 - Legea Educatiei Nationale;
Sectiunea 11 - articol 153 - aliniat 2
:

(2) Diploma de absolvire sau de licenta a absolventilor invatamantului superior de lunga durata din perioada anterioara aplicarii celor trei cicluri tip Bologna este echivalenta cu diploma de studii universitare de master in specialitate.

Aici cred ca am gasit raspunsul, doar ca, juridic si in termeni legislativi, nu stiu ce inseamna echivalent. E ca la matematica ( <=> daca si numai daca?? ).
Adica, daca in anul 2000 am absolvit o facultate de invatamant superior de lunga durata am acelasi drepturi ca unul care a absolvit in 2010 al doilea ciclu Bologna (Master) - asta inteleg din lege si mi se pare ca se spune foarte clar.
Se aplica si invers, eu care am absolvit Master in 2012 am acelasi drepturi ca cineva care a absolvit o facutate de lunga durata in 2000 ?

Stiu ca pare stupid dar si contabilul nostru e, pur si simplu nu vrea sa ia o decizie pana nu e sigur sau nu primeste un raspuns oficial de la cineva oricine. Doamnele de la Anaf unde am fost azi chiar s-au suparat - mi-au spus: "sa-si angajeze cosilier juridic daca nu e in stare sa citeasca o lege, nu sa ma trimita pe mine sa le intreb".

Mersi frumos :)
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
sorinslavic, utilizator
Intr-adevar, daca ati absolvit o facultate de invatamant superior de lunga durata in anul 2000 aveti aceleasi drepturi ca si unul care a absolvit in 2010 al doilea ciclu Bologna (Master).

freeelis a scris:

Intr-adevar, daca ati absolvit o facultate de invatamant superior de lunga durata in anul 2000 aveti aceleasi drepturi ca si unul care a absolvit in 2010 al doilea ciclu Bologna (Master).




Si este adevarat si in sens invers? Master in 2010 reprezinta aceleasi drepturi ca si invatamant de lunga durata in 2000 ?
Daca o luam matematic , atunci este adevarat si invers ...:)
sorinslavic a scris:

Buna ziua,

As avea si eu cateva intrebari referitor la acest subiect.
In 2010 am absolvit Facultatea de Matematica si Informatica la Universitatea Bucuresti - in sistem Bologna - 3 ani - 180 de credite. Conform profesorilor dar si al altor colegi care lucrau as fi putut sa primesc scutirea de impozit la salariu inca de atunci. Angajatorul mi-a refuzat aceasta cerere - citant faptul ca facultatea mea este de "scurta durata" - am incercat sa ii conving ca gresesc dar nu am reusit. Mentionez ca Firma se incadreaza in normele pentru aplicarea scutirii de impozit (alti colegi care au terminat Politehnica sau Informatica mai de mult o primesc).
In acest an am terminat si Ciclul 2 - Masterul - la aceeasi facultate. Am incercat din nou sa le cer scutirea de impozit, fiind directionat catre Administratia Financiara Sector 6 (ANAF) pentru a primi un raspund formal. Am depus o intrebare la registratura: "Daca ma incarder in conditii" - dar unde nu am primit un raspuns clar si concis: nici macar DA dar nici NU - raspunsul citand legile deja binecunoscute.

In aceste conditii, angajatorul, iar are retineri in a-mi acorda aceasta scutire de impozit. Cand fac referire la angajator este de fapt Contabilul firmei cel care "imi pune bete in roate".

1. Ce as putea sa fac pentru a-l convinge de validitatea cererii mele si ca intr-adevar ma incadrez in toate conditiile necesare???
2. Am vreo sansa, dupa ce dovedesc ca ar fi trebuit sa mi se acorde scutirea de impozit inca de acum 2 ani, sa recuperez acea suma de bani ??

Va multumesc frumos,
Sorin


Salut,

Si eu ma confrunt cu aceeasi problema de ceva timp.

Am sunat la toate ministerele care au emis ordinul comun si mi s-a spus ca ordinul este in curs de actualizare a.i. sa fie incluse (echivalate) unele specializari noi si sa fie de ajuns Ciclul I Bologna pentru a beneficia de scutirea de impozit (asa am inteles ca a plecat de la Min. Muncii formula de actualizare).In prezent ordinul se afla la Min Telecomunicatiilor pentru avizare urmand sa fie apoi avizat si de MIn. Finantelor.

Eu am absolvit doar Ciclul I si am fosti colegi care tot cu Ciclul I fara masterat primesc scutirea.Problema este la angajator cum interpreteaza legea, la mine de exemplu cei cu masterat primesc scutirea fara probleme.

Tot ce trebuie sa facem este sa asteptam.

Alte discuții în legătură

Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Studii de lunga durata nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti ce inseamna \"studii superioare de lunga durata\" in vederea ocuparii unui post in institutie bugetara. 1. facultate de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)