avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate comuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate comuna

Buna ziua,
Ma numesc Simona si dores sa va solicit sfatul in urmatoarea problema.
Este vorba de o curte comuna cu proprietarul de jos al casei, noi fiind proprietari ai apartamentului de sus, cu scara interioara de acces la noi, proprietatea noastra. Proprietarul de jos a transformat spatiul sau in spatriu comercial inchiriat la arabi, transformand astfel si destinatia casei, din locuinta in saormarie si frizerie, cu modificari de constructie interioare, pentru care nu are macar autorizatia noastra, ca de alte autorizatii nu am idee daca le are. Intrarea la acestia se face prin strada, astupand astfel intrarea existenta anterior in curte si spargand geamurile de la strada, transformanu-le in usi de acces, deci ei nu folosesc intrarea din curte.
Problema se pune acum ca proprietarul de jos, care nu locuieste acolo si care are chiriasi a inceput sa ne ameninte ca el face ce vrea in curte, ca el vrea sa ne darame magazia noastra existenta acolo si care e acolo de cel putin de 30 ani (el a cumparat casa impreuna prin 1991, familia mea fiind acolo din 1930), asta pentru ca nu vreau sa-i dau acordul de a-si face o cafenea in spatiul de jos, de a sparge in curte pt a-si face o fereastra care probabil va fi deschisa si imi va afecta intimitatea mea in curte. El in acest moment are o constructie ilegala in curte din caramida - o continuare a casei sale facuta un WC pentru spatiul comerical de jos, dar care imi ia mie din curte, fara aprobarea noastra + o magazie din tabla mare pe care o folosesc arabii de jos (partea cu macelaria) de depozitare a cutiilor loer de mancare, cu intrare in spatiul comun prin intrarea din spate, eu nefelosind acea parte a curtii, incercand totusi sa fim oameni de intelegere. Proiprietarul de jos a inchiriat si pivnita noastra fara acordul nostru, pivnita pe care mama i-a dat-o spre folosinta lui acum vreo 10 ani, cu buna credinta, ea ramanad in continuare in actele noastre si in proprietatea noastra. Situatia a inceput sa degenereze, acest proprietar recurgand la amenintari, ca ne astupa un spatiu de flori, care exista acolo de cand e casa si in care noi am investit (sentimente, timp, energie), pentru ca el vrea sa-si puna masina, pentru ca el considera si spune ca el face ce vrea in curtea aceea.
Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in aceasta situatie? Acea constructie din tabla pe care o are la noi in curte - fara acceptul nostru putem sa i-o daramam? el zice ca 'este constructie provizorie si atunci ramane acolo', ca el ia magazia noastra si face ce vrea acolo, ca aduce tomberoane de gunoi in curte etc. Noi chiar nu avem niciun cuvant de spus? Ce dreturi avem noi? El totusi percepe chirie pentru toate acele 'constructii' plasate pe spatiu comun.
Chiriasii au voie sa intre cand vor acolo in curte si sa foloseasa lucruri aflate pe spatiu comun?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.

Cu stima,
Simona I.
Cel mai recent răspuns: SimonaI , utilizator 10:53, 9 Noiembrie 2008
Nu va poate interzice accesul in spatiul cu folosinta comuna care este curtea si nici nu va poate acapara magazia care este proprietatea dv. Pentru a demola magazia din tabla a acestuia trebuie sa formulati o actiune in instanta in acest sens si tot prin instanta puteti reintra si in folosinta pivintei printr-o actiune in revendicare
Va multumesc pentru raspunsul dvs. prompt.
Si as dori sa clarific putin... El nu imi interzice accesul, insa el spune ca va face ce vrea el acolo, ca isi va aduce masini, tomberoane de gunoi, eventual chiriasi etc.. eu ramanad cu un spatiu, eventual de slalom printre ele...
Nu inteleg insa cum pe proprietatea noastra trebuie sa il dau in judecata pentru revendicare si nu pot sa sparg pur si simplu, jos la scara, unde mi-a astupat si sa imi iau pur si simplu pivnita inapoi spre folosinta, ca pana al urma sparg la mine in proprietate (zica ca sparg pentru ca in momentul in care mama i-a dat acordul sa foloseasca pivnita el a astupat intrarea noastra acolo, care se facea de la noi din casa). Mai ales ca nu i s-au facut niciun fel de acte.
Pentru magazia lui din tabla, legea nu prevede ca i-ar trebui acordul nostru? Sau pentru acel WC care ia din spatiul curtii?

Cu stima,
Simona

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi se interzice intrarea pe proprietatea mea carmen silva carmen silva buna ziua am probleme cu un chirias, caruia i-am inchiriat casa. In spatele casei exista o curte interioara de 300 mp si prin curte o alee care duce la WC, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt într-un litigiu cu cumnatul meu privind dreptul ... constantin.paraciuc@yahoo.com constantin.paraciuc@yahoo.com Bună ziua! Sunt într-un litigiu cu cumnatul meu privind dreptul de folosință a unei pivnițe. Aceasta este construită în anul 1921, an de construcție ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune ContSters78644 ContSters78644 buna ziua.va rog sa ma alutati cu niste raspunsuri.situatie f complicata teren curti-constr intravilan de 320 m2 forma dreptunghiulara cu latura de 12 m la ... (vezi toată discuția)