avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunicii nu pot sa vada nepotul crescut de ei 11 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunicii nu pot sa vada nepotul crescut de ei 11 ani

Suntem bunicii si avem un singur nepot in varsta de 11 ani si jumatate.Mentionez ca pina mai acum vreo 3-4 luni totul era perfect intre mine si fica mea. .Fica mea a divortat ,si a ramas la ea copilul .Pina acum citeva luni ,copilul a fost crescut de noi : locuia la noi ,il duceam la scoala , mancare , spalare , etc.Acum ne am certat -eu cu fica mea - si ea are un nou prieten si a luat copilul mai mult cu forta de la mine( pt ca nu am vrut sa o ajut cu bani pt prietenul ei ).In urma acestui conflict avut intre noi , doua, nu pot sa-mi mai vad nepotul -nu ma lasa sa l vad , nu pot sa vorbesc cu el la telefon /internet,nu pot sai ofer nimic pt nepot ,care a fost crescut de noi , din prima zi si pina la aceasta cearta.Nepotul isi doreste sa fie cu noi, si se vede cit de mult sufera.Ce pot sa mai vorbesc cu el decit pe la scoala in pauze si atunci tot cu frica caci copilul este stresat , pedepsit si amenintat cu bataia (mereu se uita imprejur sa nu fie vazut de fica mea sau prietenul ei, caci apoi are de suferit) daca vorbeste sau primeste ceva de la mine.As vrea sa mi dati un sfat cum sar putea rezolva aceasta problema caci de discutat cu fica mea , nu se poate sub nici o forma , caci eu am mai incercat sa ma impac cu ea , de dragul nepotului-dar nu exista cale de impacare .Multumesc.

Moderatorul gi_jane2 mi-a recomandat sa va comunic ce as face eu in situatia dvs. de bunica cu o mare problema familiala ?

Eu sunt bunic si nu bunica. Viziunile barbatilor si a femeilor in aceeasi problema au solutii de rezolvare cu "magistrale" diferite.

Incerc totusi, pe cat imi este posibil sa "ma imbrac in pielea dvs."

1) Mi-as face un "remember" (retrospectiva) asupra relatiei mele reale cu fata mea, de cand era de-o "schioapa" pana cand "a zburat la cuibul ei" si dupa aceea cand mi-a incredintat nepotul (nu specificati in ce mod si din ce cauza) pana cand mi l-a luat (am inteles cu forta).

2) As analiza dincolo de orice resentimente " la rece" calitatile si defectele fiicei mele.
- care dintre acestea fac parte din familie si sunt ereditare ?
- ce din educatia pe care pe care m-am straduit sa o transmit, sau scoala sau mediu social in care a trait si traieste au marcat-o pozitiv sau negativ ?
- ce evenimente nedorite au determinat-o sa ia decizii care au avut consecinte neplacute atat pentru ea cat si pentru dvs.?

3) Care este "cuiul lui Pepelea" care trebuie scos si care v-a impins la un sacrificiu (cresterea neporului de catre bunici nu este o sarcina prea usoara nici pecuniar si biologic) si ce resorturi intime ale fiicei dvs, ati rupt de v-a sanctionat atat de "dur" rupand legatura de dragoste si jertfa pentru nepotul dvs. ?

Nu m-as apropia in acest caz extrem de delicat de o sala de judecata. As cauta un mediator (sunt si avocati care au medierea in "sange") meserie care cred ca v-a avea in viitorul apropiat un mare cuvant de spus in conflictele, de altfel firesti intr-o lume tot mai "straina" de ce inseamna comunicarea reala (nu tenica si corecta legal).In Timisoara la intrarea in Tribunal in partea stanga inaite de postul de control al Jandarmeriei se afla un panou cu 44 de mediatori cu adrese si site-uri la dispozitia celor innteresati de o solutie mediata si nu transata. Mai sunt locuri goale pentru aproape de doua ori cifra 44. Sunt de parere ca vria economica in care intram ne v-a readuce la conciliere. Nu v-or mai exista la discretie nici resursele materiale, nici timpul necesar, nici disponibilitatea psihica de canfruntari indelungi si dureroase

Sala de judecata, inseamana rezolvarea pozitiva pentru societate si individ a unor incalcari grave de comportament, care prejudiciaza colective mari. Ori relatiile de familie cu toate ca numarul de persoane este mic, au o complexitate atat de mare, incat deciziile legale fac de prea multe ori ca situatia sa se complice si sa se agraveze, nu sa se simplifice si sa se estompeze in partile ei negative.

cu toata stima si consideratia Nicolaie

Legea confera dreptul bunicilor, dar nu si obligatia nepotului.
De aceea se face vorbire despre relatii de atasament...

Pot exista insa multe strabe care sa aiba drept scop exercitarea unui drept...
Dupa parerea mea, legea poate fi interpretata in fel si chip si orice este posibil.
Nu se poate ca o instanta sa interzica exercitarea unui drept cu tenta morala.
Ar insemna sa consfiinteasca un soi de torura psihica fata de bunici.
Macar o data pe an si dreptul tot va exista indiferent de circumstantele de fapt, indiferent de aspectul ca au existat sau nu relatii de atasament.
Cu alte cuvinte, este doar un pas de la exercitarea unui drept si pana la obtinerea unei obligatii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Părinți și bunici Tache viorel Tache viorel As dori sa ma lămuriți într-o situație mai delicată..în urma cu 23 de ani am înfiat o fetiță avea 9 zile am crescuto i-am oferit toate condițiile.sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului gavmol49 gavmol49 Cu tot respectul. Art. de lege în care este stipulat -dreptul copilului de aș cunoște bunicii, ... (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)