avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidare

un salariat al unei societati comerciale a iesit in uma inventarului facut de catre administratorul societatii cu o lipsa in gestiune de 2000 lei. acesta poate fi dat in judecata pentru delapidare? precizez ca societatea are sediul in adjud cu punct de lucru intr-un sat din jud.Bacau. Fapta a fost savarsita la punctul de lucru al societatii comerciale. Din punct de vedere teritorial, cercetarea penala o efectueaza organele de politie din adjud sau bacau? m-ati putea ajuta cu un model de plangere penala pentru delapidare? va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: r82z , utilizator 20:20, 3 Decembrie 2008
etta a scris:

un salariat al unei societati comerciale a iesit in uma inventarului facut de catre administratorul societatii cu o lipsa in gestiune de 2000 lei. acesta poate fi dat in judecata pentru delapidare? precizez ca societatea are sediul in adjud cu punct de lucru intr-un sat din jud.Bacau. Fapta a fost savarsita la punctul de lucru al societatii comerciale. Din punct de vedere teritorial, cercetarea penala o efectueaza organele de politie din adjud sau bacau? m-ati putea ajuta cu un model de plangere penala pentru delapidare? va multumesc mult.

Daca tineti neaparat sa formulati plangere penala pentru delapidare, competente sa efectueze cercetarea penala sunt, in primul rand, organele de la locul savarsirii infractiunii!
Eu as proceda altfel: l-as pastra angajat, l-as cerceta disciplinar, l-as sanctiona si as emite decizie de recuperare a prejudiciului provocat societatii. As recupera, astfel, toti banii si as inscrie in carnetul de munca santiunea pe care i-am aplicat-o!
Doar daca la urmatorul control as gasi iar lipsa in gestiune m-as adresa parchetului!
Intrucat este vorba despre banii dvs., hotararea va apartine!
Pentru existenta infractiunii de delapidare este necesar sa existe intentia de a savarsi fapta infractionala.
Procesul penal s-ar putea incheia si in defavoarea dvs. prin dispunerea de catre procuror a neinceperii urmaririi penale impotriva angajatului dvs. tocmai pentru lipsa elementului esential si anume intentia!
Un proces penal dureaza cel putin 1 an si in tot acest timp, pe latura civila nu va puteti recupera prejudiciul.
Va sfatuiesc sa nu faceti plangere penala ci sa efectuati cercetarea disciplinara, emitand decizie de recuperare a prejudiciului provocat societatii.
In cazul magazinelor de la tara exista o mica problema mai in toate cazurile.
Patronul isi pastreaza o cheie a magazinului.
In conditiile acestea este imposibil sa dovedesti delapidarea, deoarece gestiunea era in solidar responsabilitatea, atit a angajatului cit si a patronului.

Prin urmare, este foarte greu de dovedita delapidarea, poate doar daca functionau camere de supraveghere 24/24.
Plingerea penala, intr-un astfel de caz este aproape inutila si pierdere de vreme pentru patron.

Nu se va recupera nimic. Salariatul trebuie sa spuna doar ca nu el a luat banii, ci patronul care avea cheie.

Pe de alta parte, lipsurile din gestiune sunt, de multe ori, datorate micilor furturi inerente din magazine, si pe care
orice patron normal ar trebui sa le prevada in afacerea sa si sa tina cont de ele.

Daca alegeti sa efectuati cercetarea disciplinara, pentru obtinerea de titlu executoriu de dezdaunare, va fi la fel de dificil deoarece se obtine exclusiv prin interventia instantei.
Daca nu este obtinuta prin instanta, decizia de imputare nu are nici o valoare.

Deci sanse sunt sa nu recuperati daunele nici cu politia, nici cu instanta.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2008
ContSters51068, utilizator
daca intr/adevar conteaza asa mult cum se scrie si nu sa se dea un raspuns persoanei care solicita atunci imi cer scuze si scriu adecvat!!!#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot oare sa-mi optin dreptul in tara asta? melinte adrian melinte adrian in urma cu 15 ani prin metoda MEBO mama mea alaturi de alti colegi au cumparat actiuni la intreprinderea care lucrau, ele doua obtinind 19.5 % din actiunile ... (vezi toată discuția)
Fals in acte si delapidare? andreivancea andreivancea Buna seara, Am fost angajat la un S.C. in calitate de agent de vanzari si am falsificat niste chitante, suma lor nefiind mai mare de 5-6000 de lei. ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie infractiuni atlantiana atlantiana Vreu sa fac plangere penala pentru delapidare si gestiune frauduloasa. Un avocat mi-a spus ca gestiunea frauduloasa se prescrie in 2 luni de la aflarea faptei, ... (vezi toată discuția)