avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reangajare dupa pensionare de invaliditate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reangajare dupa pensionare de invaliditate

Angajatul a patit o bola profesionala, si a fost incadrat in gradul III de invaliditate timp de luna septembrie 2008 pana ianuarie 2012. Acuma asteapta decizia de reincadrare ce a primit oral. Am nevoie de temeile pentru a cer firmei unde a fost angajat sa le fie primit la locul de munca, daca e un drept angatiilor, dupa acestora fapte. Firma are acuma dificultatiile finantare. Si poate ce sa fie trecut la somaj. Ce drepturile are in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 20:08, 27 Februarie 2012
1. Daca am inteles bine salariatul respectiv a fost pensionat pentru invaliditate in perioada setembrie 2008 - ianuarie 2012.

2. Din cate stiu eu nu exista nici o obligatie legala a fostului angajator de a-l reangaja pe fostul salariat al sau.

3. De indemnizatie de somaj nu poate beneficia decat dupa 12 luni de cotizare la somaj.

@alvarolipo,

Va putea beneficia de somaj,daca nu se va putea reincadra in munca. In cazul acesta stagiul minim de cotizare necesar se va realiza prin cumularea perioadei lucrate inainte de pensionare,in cf. cu prevederea art.35(2)din Lg.76/2002.


ART. 17(1)Legea 76/2002:

(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
..........
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;

ART.35(2)Legea 76/2002:

(2) Pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. g) si j), stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadelor de asigurare realizate inainte de incetarea raporturilor de munca sau de serviciu.



@tudorvaleriu,

In acest caz nu este necesar sa cotizeze 12 luni la somaj,pt. a putea beneficia de ind. de somaj,ci se va lua in calcul perioada lucrata inaintea pensionarii.,in cf. cu art.35(2).
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru raspunsurile. Stiti cumva modul de a face si a intemeiai o reclamatia, avand in vedere ce:
- la reexaminare medicala nu s.a facut RMN-ului, cu tot ce dupa anexa a HG 155/2011 se cere pentru expertiza medicala a capacitatii de munca "examinare atenta completa, teste de laborator incluzand IRM, scanarea prin tomografia computerizata (CT), mielografia, analiza LCR, examen electroneurofiziologic (electroneurografie si electromiografie) si raspunsurile somato-senzitive".
- Dat fiind ce medicul expert de la Bucuresti din cadrul INEMRCM nu a facut decat o radiografia, si dat fiind ce specialist tot din Bucuresti a emis un raport cu tot altfel spunand ce are risc de recidivit.
- El a fost operat de doi ori, una la inceputul bolei (s-a rupt medula spinar la coloana, si dupa un an a recidivit. Si tot acolo la anexa mentionata a HG 155/2011 se spune la sectiunea "Discopatia vertebrala -faza III (faza neurologica), stadiul III, scrie: Hernie de disc operate iteractiv (2-3 interventii chirurgicale) la diagnosticul functional "Deficienta medie", la incapacitate 50-69%, la capacitate de munca 50% pierduta, si la gradul de invaliditate, Gradul III.
In aceste conditii nu ar trebuie sa pastrez invaliditate gradul III avand in vedere ce a fost operat de doi ore, ce mai are risc de recidivitate, si ce mai le doare, si medicul specialist in cadrul ospital ce le-a opera asa o raporteaza?. Ce sanse de castig judecatoresc mai are?. Ce ma sfatuiesti?.
Multumiri anticipate.
Va rog sa ma ajutati sa-mi clarific urmatoarele:
1.În urma reexpertizării pensionarului , comisia de expertiza a emis decizia asupra capacităţii de muncă?

2.Decizia emisă ati contestat-o în termenul legal( de 30 de zile de la comunicarea acesteia), la medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii, care a înaintat dosarul medical la INEMRCM?

3. După primirea concluziilor de la INEMRCM, medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă a emis o nouă decizie, în conformitate cu acestea?

@ondino:
1.- da, din 31.01.2012, valabila 01.02.2012. spunand ce nu se incadreaza, deficienta usoara cod afectiune M51, si pastreaza capacitate de munca revizuind gradul III pe care o avea..
2.- urmeaza sa facem contestatia.
3.- Nu a fost emisa noua decizia al medicului sef, dar li- a fost suspendata plata la Casa de Pensii judeteana.
Contestatia se face catre comisiei central de contestatii din cadrul casei nationale de pensii publice, prin casa judetean de pensii? Avem sanse, exista jurisprudenta?

Alte discuții în legătură

Anularea pensiei de invaliditate de catre inemrcm veronica safta veronica safta am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie tudorioan tudorioan In fapt, o persoana a fost pensionata pe caz de boala fiind incadrata in grad de invaliditate I cu insotitor, datorita unui diagnostic de pleonasm de col ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva deciziei de schimbare a gradului de invaliditate stelyan stelyan buna ziua....am 44 de ani si de 18 ani sunt pensionat medical (tbc) iar de 5 ani sunt cu gradul 1 de invaliditate....recent am avut revizuirea la comisia de ... (vezi toată discuția)