avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reangajare dupa pensionare de invaliditate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reangajare dupa pensionare de invaliditate

Angajatul a patit o bola profesionala, si a fost incadrat in gradul III de invaliditate timp de luna septembrie 2008 pana ianuarie 2012. Acuma asteapta decizia de reincadrare ce a primit oral. Am nevoie de temeile pentru a cer firmei unde a fost angajat sa le fie primit la locul de munca, daca e un drept angatiilor, dupa acestora fapte. Firma are acuma dificultatiile finantare. Si poate ce sa fie trecut la somaj. Ce drepturile are in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 20:08, 27 Februarie 2012
Veti putea contesta decizia la medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii, care va inainta dosarul medical la INEMRCM.
Va trebui sa asteptati concluziile pe care le va primi casa de pensii,mai exact medicul sef ,care va emite o noua decizie in functie de aceste concluzii.
Nu pot sa ma pronunt daca contestatia va schimba sau nu concluzia primei decizii,asta hotarasc medicii experti in functie de documentatia medicala existenta si posibil sa va solicite sa va prezentati cu persoana respectiva pt. investigatii suplimentare la INMRCM.
Competenta nu l-a preluat Comsia centrala de contestatii din cadrul Casei Nationala de Pensii Publice, conform ordinul nr. 1453 din 2 mai 2011? El a mai fost la INEMRCM din Bucuresti si de acolo este emisa decizia mentionata. Stiu ce este pozibil noile investigatii suplimentare, dar cred ce din cauza ce nu a fost facut IRM-ului cu tot ce din rezultatul CT asa s-a recomandat. Dar insist pentru ca ordinul respectiv spune ce acel organism este "organism de verificare creat la nivel national care examineaza si hotaraste asupra deciziilor de pensie emise de case teritoriale de pensii, contestate de catre titulari, si care urmareste aplicarea corecta a legislatie referitoare la pensiile publice", art. 1 din Regulament, anexa la ordin pentionata. Oricum decizia a casei teritoriala nu este deocamdata emisa, ci decizia a Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitate de Munca. Si acolo scrie ce acea decizia este supusa contestatiei in termen de 30 de zile. Asteptam decizia a casa teritoriala, sau asa cum cred nu?.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP solutioneaza numai contestatiile impotriva deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii (art. 149 din Legea nr. 263/2010).

In cazul prezentat de dvs. casa teritoriala de pensii nu a emis, deocamdata, o decizie. Nici nu prea conteaza decizia de depensionare emisa de casa de pensii intrucat aceasta este act subsecvent deciziilor medicale asupra capacitatii de munca. Acestea din urma trebuie contestate.
Gabriela Pintea a scris:

Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP solutioneaza numai contestatiile impotriva deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii (art. 149 din Legea nr. 263/2010).

In cazul prezentat de dvs. casa teritoriala de pensii nu a emis, deocamdata, o decizie. Nici nu prea conteaza decizia de depensionare emisa de casa de pensii intrucat aceasta este act subsecvent deciziilor medicale asupra capacitatii de munca. Acestea din urma trebuie contestate.


Ca intotdeauna, mi-ai dat lumina si consistenta in drumul cel greu pentru mine in domenii atat de stufoase ca cele administrativ-publice. Mersi mult de tot!. Sarut mainile!-
Tot cu acelas persoana a iesit la izveala si o alta chestii legata. Este vorba de lihidarea contractului individual de munca operat automatic dupa incadrarea ca pensionar pentru invaliditate in septembrie 2008. Atunci nu s-a facut lihidarea contractului cu prorate corespunzatorare, indemnizatiilee porportionale ale timpului lucrat la firma ce acuma nu le reangajeaza, pentru ce a incetat contratului, si el n-a reclamat nimic atunci, pentru ce era invalid si nu putea sa se misce. El acuma, fiind ce a fost reincadrat in munca, s-a dus la firma, si aceasta este in procedura de insolventa, si administratorul judicar, le-a informat ce nu s-a facut tabelul definitiv de creditori si daca avea niste drepturile banesti cu tot ce a trecut cele trei ani de prescriptia, se putea considera dat fiind ce s-a intrerupt prescriptia pe timpul invaliditati. Fiind ce el a lucrat aproape 3 ani acolo in domeniu constructiile (foraj) si ce primea 1300 lei de salariu baza. Si a stat de 14 aprilie pana 27 septembrie cu incapacitatiile laborale temporare si pe aceea data a trecut la pensia de invaliditate gradul III, mai poate reclama lihidarea respectiva, care sunt temeile juridice, si mai mult ce cantitatea le cuvine la acest salariu baza, fiind ce el nu a disfrutat de vancantele legale?. Va multumesc mult!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea pensiei de invaliditate de catre inemrcm veronica safta veronica safta am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie tudorioan tudorioan In fapt, o persoana a fost pensionata pe caz de boala fiind incadrata in grad de invaliditate I cu insotitor, datorita unui diagnostic de pleonasm de col ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva deciziei de schimbare a gradului de invaliditate stelyan stelyan buna ziua....am 44 de ani si de 18 ani sunt pensionat medical (tbc) iar de 5 ani sunt cu gradul 1 de invaliditate....recent am avut revizuirea la comisia de ... (vezi toată discuția)