avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DECLARATIE PT TRANSFER DE PROPRIETATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DECLARATIE PT TRANSFER DE PROPRIETATE

Buna ziua,

Tatal meu vrea sa dea o declaratie sub semnatura privata pentru transfer de proprietate( un apartament ce i-a revenit de la divort ) si nu stie cum ar trebui sa fie formulata aceasta declaratie. Ma puteti ajuta, va rog ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:33, 10 Noiembrie 2008
Nu vă putem ajuta.
Dreptul civil român nu cunoaşte instituţia transmiterii dreptului de proprietate prin actul unilateral care este declaraţia.

Transmisiunea dreptului de proprietate între vii, prin act juridic, se face prin convenţie (contract). Singurul act juridic unilateral este testamentul, dar el îşi produce efectele doar la moartea testatorului.

Liviu S.Bordaş
Transferul de proprietate se face prin act de vanzare cumparare, trecerea unui bun in proprietatea altei persoane. In prezent, legea cere in cazul imobilelor, forma autentica ad validitatem, deci e necesara autentificarea, altfel nu puteti sa faceti intabularea.
Multumesc frumos pentru raspuns! Mai am o intrebare , pentru dreptul de utilizare a acelui apartament se poate face acesta declaratie ? si daca ar fi , cum trebuie formulata ?
silvia68 a scris:

Transferul de proprietate se face prin act de vanzare cumparare, trecerea unui bun in proprietatea altei persoane. In prezent, legea cere in cazul imobilelor, forma autentica ad validitatem, deci e necesara autentificarea, altfel nu puteti sa faceti intabularea.


Legea cere forma autentică ad validitatem doar pentru vînzarea terenurilor, nu a oricăror imobile.

Nici dreptul de utilizare nu poate avea ca izvor actul unilateral (declaraţia). Există, în schimb, contracte unilaterale (comodatul este un astfel de contract).

Sigur, nimic nu vă împiedică să folosiţi apartamentul cu acordul tatălui. Dar, de la această folosire pînă la a putea dovedi existenţa unui drept, e cale lungă. Sigur, sunt doar consideraţii teoretice. De care s-ar putea să vă loviţi în practică la prima ceartă cu tatăl dumneavoastră.

:fight:

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este valabila ca procura? mariapopescu mariapopescu Hartia scrisa de mana intitulata \"delegatie\", scrisa de tata in prezenta unui martor , in care tata ma imputerniceste sa-i ridic pensia de la bancomat si ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare avocat nicomaz nicomaz buna ziua as avea o nelamurire va rog se poate face un act de vanzare cumparare cu ajutorul unui avocat?se poate evita notarul? precizez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare intre tata si fiu cristi1967 cristi1967 va salut cu respect! Va rog sa ma lamuriti si pe mine. daca tatal meu imi face act de vanzare-cumparare pe apartamentul in care locuim impreuna,fratele meu ... (vezi toată discuția)