Buna ziua,
Lucrez la o firma de constructii metalice S.C. ......... S.A. si am salarii restante de primit din lunile Aprilie, Mai, Iunie, lichidare Septembrie 2010, avans Septembrie 2011- mentionez ca perioada Aprilie, Mai 2010, am fost in somaj tehnic (pe "hartie" practic am fost la munca). Acum sunt sunt in concediu fara salariu "CFS"( fara cerere data de mine) 5 Februarie - 1 martie 2012.
Am doua intrebari:
1. Cum pot sa recuperez salariile restante? - Au fost colegi care au dat firma in instanta si nu sa intamplat nimic.
2. Cum pot sa demisionez fara preaviz?
1. Pentru neplata salariilor puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta .. actiune se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare ... in urma probatoriului administrat in cauza, insanta va decide daca admite su nu cererea ... un litigiu de munca are totusi o durata variabila de solutionare
2. Potrivit art.81 alin.8 C.mun., salariatul poate demisiona fara preaviz in cnditiile in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate in c.i.m.
Una din aceste obligatii este sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Neplata salariului constituie motiv ca salariatul sa demisioneze fara preaviz.
3. Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, salariatul îşi păstrează şi dreptul de a sesiza instanţa judecătorească.
Recuperare bani
broscatani
buna seara,
am lucrat la o firma timp de 3 ani, si anul trecut din mai au inceput sa mearga lucrurile mai rau. eu nu mi-am primit banii pe 3 luni (iulie, ... (vezi toată discuția)