avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical

Buna ziua,
Va rog sa-mi spune-ti, cele 90 zile de CM se considera calendaristice sau lucratoare. Ele se calculeaza de la 01 ian pana la 31 dec, sau in 12 luni consecutive? Adica daca am 89 zile CM intr-un an de la 01 ian se reia calculul de la zero? Care sunt actele normative care reglementeaza aceste lucruri? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2008
anne_david, utilizator
Cel mai recent răspuns: anne_david , utilizator 12:35, 10 Noiembrie 2008
Cred ca va referiti la nr. de zile de concediu medical care se trec in adeverinta pentru medic.
Se trec zilele de concediu medical (calendaristice) asa cum sunt ele trecute in certificatul medical.
In adeverinta se trec zilele de concediu medical din ultimele 12 luni, anterioare lunii in care se elibereaza adeverinta (nu se reia calculul in fiecare an de la 1 ianuarie).
Primul CM din acest an a fost in luna mai. 12 luni se calculeaza din mai 2008 pana in mai 2009? Daca pe CM completat de medic au fost trecute zilele lucratoare si in acel medical angajatul s-a prezentat la serviciu (firma nu a stiut la acea data ca e in medical, actul fiind adus la sfarsitul perioadei), poate fi contestata veridicitatea acelui medical? Multumesc
1. In certificatul medical se trec zile calendaristice nu zile lucratoare.
2. Concediul medical "bate" orice alt act (e vorba de sanatatea salariatului si a celor din jurul lui). Daca salariatul se prezinta la serviciu in timpul concediului medical inseamna ca este neserios (atunci de ce s-a mai dus la medic?).
3. Certificatul medical se preda la angajator pana pe data de 5 ale lunii urmatoare in care a fost in concediu medical.
4. Ca sa intelegeti, va exemplific: daca eliberez astazi, 10.11.2008, o adeverinta cu concediul medical pe utimele 12 luni, acestea vor fi noiembrie 2007-octombrie 2008.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul medie zilnica pentru concediu medical nm la oug158 aveno aveno NM la oug 158 precizeaza ca pentru calculul mediei zilnice se iau in considerare inclusiv indemnizatiile de CM respectiv zilele de CM. CAS mi-a respins ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical boala obisnuita ana55 ana55 Subiect: calcul concediu medical boala obisnuita Subiect: calcul concediu medical boala obisnuita un functionar public cu studii superioare si o vechime ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza si cum se platesc concediile medicale, dupa zile calendaristice sau zile lucratoare? IrimieDumitru IrimieDumitru Buna ziua. Am fost internat in Spital la Sibiu si sant in Concediu Medical (CM) din 09.12.2010 si pana in prezent, cu posibilitatea de prelungire in continuare ... (vezi toată discuția)