avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce drepturi beneficiaza mama unui nou nascut?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce drepturi beneficiaza mama unui nou nascut?

Buna ziua !

Va rog sa-mi spuneti de ce drepturi beneficiaza mama unui nou nascut,ce acte sunt necesare pentru a beneficia de aceste drepturi si unde trebuie depuse aceste acte ?
Se mai acorda prima de nastere[e primul copil] si bani pentru trusoul nou nascutului ?
Alocatia se acorda retroactiv sau de la data depunerii actelor si care este cuantumul acesteia ?
Beneficiaza si de alocatia de crestere si ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani ?
Mentionez ca micutul s-a nascut pe 18.10.2011.,mama a lucrat numai pana in luna Martie 2011 si este singura[necasatorita].

Va multumesc si va doresc o zi excelenta !

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 26 Iulie 2012
1. Deoarece mama nu are venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii nu va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.

2. Spuneti ce statut avea mama, pe fiecare luna in parte, in perioada martie-oct.2011, poate a avut ceva perioade asimilate (indemnizatie de somaj, venituri din PFA sau altfel de firma privata, studenta la zi etc.) si gasim o posibilitate de a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Prima de nastere si trusoul nu se mai acorda de mult timp, datorita crizei.

4. - Alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoarei celei in care s-a nascut copilul si este de 200 lei lunar pana ce copilul implineste 2 ani si apoi 42 de lei lunar pana la varsta de 18 ani.
- Alocatia de stat se acorda si retroactiv pe cel mult 12 luni.
- Sa se prezinte la Primarie unde va completa o cerere la care va anexa originalul si copia certificatului de nastere al copilului si a actului de identitate al mamei.
Buna ziua! daca am depus actele la Primarie acum o luna,copilul fiind nascut in luna Martie,va rog sa-mi spuneti de cand pot beneficia de alocatie si de unde o pot ridica? Va multumesc!
1. Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii spune:

Art.6
...
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.

(7) In cazul in care achitarea drepturilor de alocatie de stat pentru copii se face prin mandat postal, plata acesteia se suspenda daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat. Reluarea in plata, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe baza de cerere scrisa intocmita de reprezentantul legal al copilului, care se inregistreaza la directia teritoriala.

2. Cand ati depus actele la Primarie vi s-a solicitat si cum doriti sa primiti banii: prin posta sau in cont la banca.

3. Veti primi alocatia de stat pentru copii si retroactiv, incepand cu luna aprilie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatia copilului nou nascut Iuhasz_Timea Iuhasz_Timea Buna ziua! Intrebarea mea este, cat este alocatia copilului nou nascut si pana cand se acorda aceasta??Am mai auzit si de trusoul bebelusului,si asi dori sa ... (vezi toată discuția)
Alocatie de stat pt. copii mariana-viorica mariana-viorica Fiica mea a nascut o fetita in Italia , nu a beneficiat de aloctie pt. copil , fiindca ea nu a mai putut sa lucreze dupa ca a ramas insarcinata , ia partenerul ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil garnita georgiana garnita georgiana buna ziua ,va rog sa-mi spuneti si mie alocatia de stat pt copii pana la varsta de 2 ani este 200 de lei? de cand se da aceasta alocatie? din luna in care s-a ... (vezi toată discuția)