avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate loc de veci cimitir
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate loc de veci cimitir

Buna ziua,
In anul 1944 bunica mea primeste printr-un act de donatie un loc de veci in cimitir, pe teren fiind construite un cavou si 2 locuri. Se precizeaza ca terenul a fost achitat cu chitanta nr_/1944.
In anul 1971, Intreprinderea de Gospodarie Comunala (IGC) elibereaza un titlu de folosinta in care se precizeaza ca bunica detine locul de veci impreuna cu cavoul si cele 2 locuri.
Saptamana trecuta am primit o adresa de la Administratia Cimitirului, prin care sunt instiintat ca trebuie sa platesc o taxa de concesionare: pe 7 sau 25 de ani. (valoarea este una f.mare, circa 20-30 (fct. de perioada) de impozite la un apartament normal de 2 camere).

Intrebarile mele sunt:

1) daca acest loc a fost de veci cum de acum trebuie platita concesionare (termenul de concesionare se refera la darea in folosinta a unui bun pe care nu o persoana nu il detine, nu este proprietar catre o terta persoana in schimbul unei sume de bani, taxa).

2) care este legea care reglementeaza situatia juridica a acestor locuri de veci din cimitire

Va multumesc anticipat pt. orice raspuns.
Este regula general aplicata de administratia cimitirelor ca locurile de veci sa fie concesionate,adica se da dreptul de exploatare/folosinta provizorie pe perioada de 7 ,25 ,49 de ani in favoarea unui utilizator
Contractul de concesiune se incheie in conformitate cu prevederile Legii nr 219/1998
Legea 219 din 25 noiembrie 1998 privind regimul concesiunilor
Publicat in Monitorul Oficial nr. 459 din 30 noiembrie 1998
Emitent: Parlamentul
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
CAPITOLUL I: Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezenta lege are ca obiect reglementarea si organizarea regimului de concesionare pentru:
a) bunurile proprietate publica ori privata a statului, judetului, orasului sau comunei;
b) activitatile si serviciile publice de interes national sau local.
(2) Concesionarea se face in baza unui contract prin care o persoana, numita concedent,
transmite pentru o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, numita concesionar, care actioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public, in schimbul unei redevente.
In primul rand va multumesc pt. raspuns.
Ceea ce nu inteleg este cum Administratia Cimitirelor imi concesioneaza locul meu de veci, adica imi da dreptul de exploatare/folosinta provizorie pe perioada de 7 ,25 ,49 de ani asupra unui bun proprietate personala, bun care a fost cumparat si ca orice bun cumparat devin proprietar si beneficiez de exploatarea/folosinta acestuia pe toata perioada lui de existenta.
Mai mult in anul 1971, Serviciul Gospadarie comunala si Locativa din cadrul Consiliului Popular la Municipiului, in urma cererii formulate de bunica mea, in calitate de proprietar al locului de veci si in baza unui dosar de analiza insotit de documentele corespunzatoare, imi trimite instiintare potrivit careia: "va facem cunoscut ca s-a aprobat cererea dvs. si s-a dispus Administratiei Cimitirului ca locul de veci unde sunt inmormantate rudele apropiate ale familiei dvs. sa fie trecut pe numele dvs., intrucat din documentatia anexata la cerere, rezulta ca folosinta locului de veci va apartine in exclusivitate si in consecinta, nu mai este cazul a plati taxele respective pentru acest loc de veci"



locurile de veci nu se vand, se concesioneaza de Administratia cimitirelor sau se doneaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare act de concesiune cimitir bcory bcory Buna ziua, Prezint cronologic situatia: - in anul 1971 bunica mea impreuna cu tatal meu detineau un [b]teren de veci[/b] la cimitir avand titlu de ... (vezi toată discuția)
Cimitir privat, taxe si cumparare loc de veci. visdevara visdevara Buna ziua As dori, daca se poate, sa-mi oferiti soltutii pentru urmatoarea situatie. Exista un loc de veci ce apartinea(in documentele avute de ... (vezi toată discuția)
Loc de veci fara acte - intrare in legalitate marshanna marshanna Buna ziua, Este vorba despre un loc de veci ale carui acte nu stiu pe unde ar putea fi. Asadar, in urma cu vreo 50 de ani, familia de pe mama mea a ... (vezi toată discuția)