avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Loc de veci fara acte - intrare in legalitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Loc de veci fara acte - intrare in legalitate

Buna ziua,

Este vorba despre un loc de veci ale carui acte nu stiu pe unde ar putea fi.
Asadar, in urma cu vreo 50 de ani, familia de pe mama mea a cumparat un loc de veci. Acolo au fost inhumati, in timp cei care au decedat din familie. Pe undeva acum vreo 30 de ani, daca nu mai mult, stiu ca a fost cumparat un loc de veci dublu in acelasi cimitir, renuntandu-se la fostul (mai mic). Toate osemnitele au fost mutate. Anii au trecut, si in acel loc de veci se odihnesc practic toti cei de pe mama mea.
Eu sunt singurul mostenitor de pe linia mamei, nu au existat nici veri, nici mostenitori ai acestora. Problema este ca la moartea mamei, ultima din linia ei genealogica, eu nu am gasit actele locului de veci. Am reusit sa rezolv cu relatii ca inhumarea sa se faca in locul de veci al familiei.

Problema este ca vreau sa reglementez aceasta situatie si nu stiu de unde sa pornesc. Am chitante de la plata taxelor pentru aceste loc de veci, chitante foarte vechi sau mai noi, insa nimic despre acte de dobandire. Am de facut succesiunea dupa mama, si din cate am inteles, daca nu am actele asupra acestui loc de veci, nu il mentionez ca mostenire. Totusi, cum pot dispune de acest loc de veci ? Vreau sa fac lucrari de infrumusetare si daca nu am acte de proprietate, nu ma pot atinge de locul de veci.

Multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: jackiss , utilizator 14:42, 15 Februarie 2013
Adresati-va personal administratiei cimitirului
De regula locurile de inhumare se concesioneaza de catre administratia cimitirelor,pentru diferite perioade de timp,respectiv se acorda titularilor contractelor dreptul de folosinta
Administratia cimititului in cazul decesului titularului contractului de concesiune,la cererea mostenitorilor/rudelor,poate asigura continuarea utilizarii locului de catre aceiasi familie prin incheierea de nou contract de concesiune pentru acelasi loc de inhumare
Cazul locurilor de veci este putin mai dificil... cimitirele in general intra in administrarea parohiilor din care fac parte. Pentru a putea concesiona acel loc de veci , cimitirul ar trebui sa fie parcelat, iar locurile de veci numerotate. La tara acest lucru este aproape innexistent. Daca cimitirul nu este parcelat, concesiunea nu poate fii facuta, deoarece nu se stie exact pozitia locului de veci. LOCUL DE VECI NU SE CUMPARA. Se concesioneaza pe o perioada egala cu durata pomenilor-parastas, in general intre 7 si 9 ani. Pentru ca din locurile de veci s-a facut o afacere, se pot face concesiuni si pe 25-50 ani. ATENTIE: La tara, daca locul de veci nu a fost ingrijit de catre cei care concesioneaza sau urmasii acestora, dupa perioada de 7-9 ani reintra in administrarea parohiei, preotul avand dreptul de a il concesiona altei persoane chiar daca aceasta nu are legatura cu familia celui ingropat in locul de veci. Daca acest loc de veci despre care vorbiti se afla intr-un cimitir neparcelat, orice act de concesionare, donatie, vanzare cumparare sau orice act care sa ateste proprietarul este lovit de nulitate. In cimitirele de la tara in general, locurile de veci sunt impartite tacit, fiecare avand grija de locul de veci primit. Daca dumneavoastra nu ati ingrijit acel loc de veci, cu siguranta a fost dat altei persoane spre ingrijire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in proprietatea unui loc de veci simi7705 simi7705 Buna ziua. Sotul meu a decedat acum 21 de ani iar la momentul acela eu i-am dat banii pentru a cumpara locul de veci cumnatului meu, fratele decedatului.Acesta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, familia mea are de generatii un lot de sase locuri ... mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Familia mea are de generatii un lot de sase locuri de veci intr-un vechi cimitir parohial ( aici sunt inhumati bunici, matusi…) . Acestea au fost ... (vezi toată discuția)
Locuri de veci - in conditiile date sunt cumparate sau concesionate? carmen bodeanu carmen bodeanu In anul 1994,parintii mei \\"cumpara\\"de la o parohie 2 locuri de veci;actul incheiat este o adeverinta cu stampila parohiei in care se spune:\\"se adevereste ... (vezi toată discuția)