avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii notificare cesiune creanta- cesiunea drepturilor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

notificare cesiune creanta- cesiunea drepturilor salariale

Buna Ziua,
As dori sa ma ajute cineva care cunoaste speta.
In situatia in care anagajatul unei unitati nu este de acord sa i se retina pe statul de plata, creditul nerambursat in termen si banca notifica unitatea angajatoare sa i se retina drepturile salariale cesionate in favoarea acesteia, angajatorul este obligat la efectuarea retinerii? La Notificarea cesiunii de creanta sunt anexate: copie contract credit,copie adv. salariu emisa de angajator, declaratie cu privire la cesiunea drepturtilor salariale semnata de angajat in alb (fara a fi trecuta denumirea angajatorului )
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters213694 , utilizator 13:52, 26 Februarie 2012
Conform Codului muncii, nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege, retinerile din salariu (se refera la toate retinerile, fie ele obligatii de intretinere conform fostului Cod al famfie contributii si impozite datorate catre stat, daune cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite, fie alte datorii, in aceasta ultima categorie incadrandu-se si datoria catre banca) neputand depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

[b]In speta prezentata de dvs.eu nu as da curs adresei primite de la banca, pentru ca nu a prezentat un titlu executoriu in baza caruia sa se poata opera o retinere din salariu, in conditiile prevazute de lege. [/b

In cazul in care banca ar prezenta un titlu executoriu, in speta contractul de credit investit cu formula executorie, care se face in baza unei hotarari judecatoresti(incheierea prin care admite cererea de investire), doar in acel caz se poate opera o retinere legala din salariu, dar si in acel caz retinerea lunara nu poate depasi 1/3 din venitul lunar net, conform art.409 alin.1 Cod procedura civila.

Conform art.409 C.pr.civ., cuprins in Sectiunea I-Bunuri mobile care nu se pot urmari se mentioneaza la alin.1 ca "Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii
- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
art.409 alin.2 Cod proc.civ."Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel".

Coroborand prevederile Codului de procedura civila cu cele ale Codului muncii, in cazul in care banca ar prezenta un titlu executoriu, s-ar putea face o retinere din salariu in cuantum de maxim 1/3 din venitul lunar net.Daca salariatul ar avea si alte retineri(nu pentru datoria de la banca), ca de exemplu cele enumerate de Codul muncii: obligatii de intretinere pentru copii, de obicei stabilite prin sentinta judecatoreasca, alte contributii si impozite datorate catre stat, aceste retineri se fac tot in temeiul legii, respectiv obligatiile de intretinere in baza sentintei judecatoresto, impozite catre stat, in baza titlului executoriu emis de Finante, insa fara ca toate aceste retineri(inclusiv cea de 1/3 pentru datoria la banca) sa depaseasca 1/2 din venitul lunar net.
eu zic ca mai este nevoie si de incheierea de incuviintare a executarii silite din partea instantei, chiar daca contractul de credit este titlul executoriu...cu referire la 373 ind 1 din C proc Civila
banc post merita ce e mai rau.nu ar avea ce cauta o asemenea banca in Romania.
Buna ziua .
Este vorba de o poprire validata de către instanţa judecătorească,pe un anumit cont ,de la o anumită firmă .Probabil ca,dacă a fost schimbat terţul poprit,adică firma angajatoare, cesiunea de creanţă ,nu îşi produce efectele şi pentru noul terţ poprit .Poate că trebuie o nouă hotărâre judecatorească de validare a popririi,pentru noul angajator,în calitate de terţ poprit .
Cu stimă,
Marius Bote .
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Marius Bote, Practician in insolventa
gia_25 a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri.
Daca bine am inteles unitatea nu este obligata sa trateze acesta notificare ca pe un titlu executoriu. Aceasta nu si-a asumat nici un angajament fata de institutia de credit prin eliberarea adeverintei de salarizare. Angajatul nu este de acord sa i se retina pe statul de plata si-si va clarifica situatia cu banca. Ori atunci nu este corect sa ma ating de veniturile realizate de acesta fara o baza legala. Eu doresc sa se procedez corect atat fata de angajat, cat si fata de banca. Nu se pune problema sa incurajezi rai-platnicii, dar nici bancilor nu e cazul sa le plangem de mila, dupa ce duc campanii, unor chiar agresive, de acordarea creditelor si apoi se folosesc de tot felul de tertipuri pentru a-si solutiona problemele. Daca debitorul e rau platnic, banca sa urmeze procedura legala de executare silita.

ATENTIE
1-Declaratia de ANGAJAMENT DE PLATA (data in "alb") este atit "de facto" cit si "de jure" executabila pina la limita creditului nerambursat.
2-Salariatul daca nu recunoaste acel debit este obligat sa cheme in indstanta BANCA creditoare pentru a corecta debitul, in situatia in care banca nu face acest lucru. In atare situatie, mai de demult, Banca-creditoare trimetea scadentarul creditului (ratele) catre tertul poprit pentru a-i fi retinute drepturile la sursa (angajator). Tertul poprit poate sa refuze executarea numai in situatia cind Debitorul-creditor a devenit FOST ANGAJAT.

Ceea ce este expus este oipinia unuia care pledeaza pentru asanarea mediului de afaceri.

Alte discuții în legătură

Poprire salar angajat liliigretz liliigretz Buna ziua, am primit astazi o comunicare-adresa infintare poprire pentru un angajat, in care scrie:\\"In temeiul art.452 cod procedura civila va comunicam ... (vezi toată discuția)
Executare silitã de cãtre corpul executorilor bancari iolanda15 iolanda15 Am primit o notificare cesiune de creanţă de la Corpul Executorilor Bancari al unei banci, prin care am fost informaţi că, în baza Contractului de credit ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu in baza.. OANA GORAN OANA GORAN SE POATE FACE RETINERE PRIN INFIINTARE POPRIRE PE SALARIUL UNUI SALARIAT LA CEREREA BANCII IN BAZA UNEI DECLARATII A SALARIATULUI - CESIUNE A DREPTURILOR ... (vezi toată discuția)