Va scriu cu speranta ca imi veti putea da un raspuns; sunt cam disperata de problema mea. Am intrebat pe toata lumea in stanga si in dreapta cum sa fac, cum sa procedez, la cine sa ma interesez, daca mai pot fac ceva...Sunt insarcinata in luna a 2-a.
La firma unde imi desfasor acum activitatea sunt incadrata cu 7 iulie a.c, deci de aprox. 4 luni. Inainte de a ma angaja aici am facut o pauza de 3 luni, timp in care mi-am cautat de lucru, am fost cred ca la 40 interviuri. Inainte de aceasta pauza am lucrat aproape 4 ani la o firma de unde am plecat prin demisie la inceputul lunii aprilie. Acum regret foarte mult, dar nu aceasta e problema. Copilul meu se va naste la sfarsitul lunii mai, 2009 si problema cea mare e ca nu voi avea 12 luni consecutive lucrate si nu voi beneficia de indemnizatie, care mai nou va fi 85% din media veniturilor impozabile pe cele 12 luni.
Ce ma fac? Se mai poate face ceva? Pot sa merg undeva sa-mi platesc impozitul pe sanatate retroactiv? Se mai poate incheia vreun contract pentru acea perioada in care nu am lucrat, care ar putea fi inregistrat la Circa Financiara, acum, dupa cateva luni? Am discutat si cu conducerea firmei unde lucrez si nu vor sa ma ajute, adica sa imi faca o modificare in CM, cum ca m-ar fi angajat din 15 mai. Practic pt 1 luna sau 1 luna si jumatate, nu pot sa beneficiez de acea indemnizatie pt. cresterea copilului; adica degeaba am 7 ani lucrati, in cartea de munca.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Sunt disperata, ca nici sotul nu are sal.mare.
Multumesc din suflet,
Catalina
Nu ve speriati.
Puteti beneficia de indemnizatia de maternitate si daca "realizati perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii (conform Legii nr.19/2001)".Contactati DGASPC-ul de sector si va vor indruma acestia.
Va multumesc pentru raspuns. Puteti sa-mi spuneti, va rog, ce reprezinta DGASPC-ul de sector??? Ca nu imi dau seama. Stiti cumva care sunt pasii? Ce va trebui sa fac? Trebuie sa ma prezint si cu carnetul de munca?
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Catalina P.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, din sectorul unde figurati cu domiciliul legal.
Teoretic pentru perioada cat nu ati lucrat, trebuie sa va platiti personal contributiile sociale, incheind un contract individual cu casa de pensii.
La DGASPC va pot da lamuriri in mod concret.
Bafta!
Ce sa caute la DGASPC?:O
Indemnizatiile sunt platite de Directia muncii.
Din pacate, nu cred ca se mai poate face nimic.
Nu indepliniti conditia obligatorie de avea 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Aha, va multumesc. O sa merg acolo sa vad ce mi se spune. Am mai vorbit cu cineva si mi-a spus ca ar trebui sa merg la Casa de Pensii, sa completyez acolo un formular- tip (de tip contract individual) si apoi sa-mi platesc impozitul la Casa de Sanatate etc....sa fiu in regula pentru acea perioada in care am avut intrerupere si cica imi va considera si vechime in cartea de munca. Nu stiu....va trebui sa merg sa ma interesez. Nu vad de ce nu s-ar putea. Imi platesc impozitele din buzunar.....Nu?