Va scriu cu speranta ca imi veti putea da un raspuns; sunt cam disperata de problema mea. Am intrebat pe toata lumea in stanga si in dreapta cum sa fac, cum sa procedez, la cine sa ma interesez, daca mai pot fac ceva...Sunt insarcinata in luna a 2-a.
La firma unde imi desfasor acum activitatea sunt incadrata cu 7 iulie a.c, deci de aprox. 4 luni. Inainte de a ma angaja aici am facut o pauza de 3 luni, timp in care mi-am cautat de lucru, am fost cred ca la 40 interviuri. Inainte de aceasta pauza am lucrat aproape 4 ani la o firma de unde am plecat prin demisie la inceputul lunii aprilie. Acum regret foarte mult, dar nu aceasta e problema. Copilul meu se va naste la sfarsitul lunii mai, 2009 si problema cea mare e ca nu voi avea 12 luni consecutive lucrate si nu voi beneficia de indemnizatie, care mai nou va fi 85% din media veniturilor impozabile pe cele 12 luni.
Ce ma fac? Se mai poate face ceva? Pot sa merg undeva sa-mi platesc impozitul pe sanatate retroactiv? Se mai poate incheia vreun contract pentru acea perioada in care nu am lucrat, care ar putea fi inregistrat la Circa Financiara, acum, dupa cateva luni? Am discutat si cu conducerea firmei unde lucrez si nu vor sa ma ajute, adica sa imi faca o modificare in CM, cum ca m-ar fi angajat din 15 mai. Practic pt 1 luna sau 1 luna si jumatate, nu pot sa beneficiez de acea indemnizatie pt. cresterea copilului; adica degeaba am 7 ani lucrati, in cartea de munca.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Sunt disperata, ca nici sotul nu are sal.mare.
Multumesc din suflet,
Catalina
Normele metodologice de aplicare a OUG nr.148/2005 prevad ca cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului se depun la Primarie.
Primaria a mandatat DGASPC sa primeasca cererile si actele doveditoare.Astfel ca in prezent, cererile se depun la DGASPC, se trimit la Primarie, Primaria transmite datele la Directia Teritoriala de munca solidaritate sociala si familie care emite o Decizie.Indemnizatiile se platesc prin intermediul Directiei Teritoriale de munca.
Mai arat ca "oricare dintre parintii firesti ai copilului poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, daca "beneficiarul" cererii a realizat perioada asimilata stagiului de cotizare in sistemul public de pensii de 12 luni, anterior datei nasterii copilului.
Succes viitoarei mamici!
Chiar nu se mai poate face nimic? Nici daca imi platesc la zi impozitele, darile catre Stat? Pentru o luna si jumatate, cat mi-ar mai fi trebuit sa am activitate (pe cartea de munca), sa nu primesc indemnizatia??? Imi platesc impozitul la Casa de Sanatate. De ce nu se mai poate face nimik? Atata timp cat platesc....ma gandesc ca Statul abia asteapta sa incasesze niste bani. Am platit si eu atata timp, ani de zile, impozite.
Sunteti 100% sigur ca nu mai pot rezolva in niciun fel?
Va multumesc anticipat.
Catalina
Merci mult pentru cele scrise si pentru urari! Multumesc.
Stiam si eu ca poate si sotul sa-si depuna actele si sa intre in concediul pentru cresterea copilului, dar in acest caz nu se mai poate duce la servici? NU? Ca ma gandesc ca e ilegal. Nu stiu cum sa fac sa fiu eu in legalitate si sa-mi iau eu, de drept, acel concediu pt cresterea copil#-oului, macar 1 an, sa stau eu cu copilul, cum e normal, nu? Offfffff :((#-o
salutari viitoarelor si actualelor mamici!
sunt o mamica care s-a reintors la lucru desi copilul nu are nici un an(evident s-a pus problema banilor) si as vrea sa stiu daca ma mai pot intoarce in crestere copil daca ajung la concluzia ca am facut o greseala mai ales ca de anul viitor se plateste si 85%
Pe langa aceasta intrebare asi mai pune, urmatoarea:
cine naste la 7 luni, si nu la 9 cum este situatia???
de exemplu: daca o persoana ar naste la 9 luni ar avea cele 12 luni consecutive de munca, dar daca naste la 7 luni ar avea numai 10luni si jumatate. Poate sa primeasca indemnizatia????
In acest caz se poate rezolva sa primeasca indemnizatia????