avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil - o ordonanta care ne-a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil - o ordonanta care ne-a luat prin surprindere !!!

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, sau sfat relativa la problema mea, problema aparuta odata cu OUG 148/2005.
Despre ce este vorba?

Eu si sotia mea am aflat in luna septembrie 2005, ca vom avea un copil. Din nefericire, sotia mea tocmai isi daduse demisia cu 2 saptamani inainte (in luna august) de la serviciul unde lucra, fiind asadar fara nici un serviciu in momentul in care am aflat ca este insarcinata.
Am aflat ca, pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani, era necesar, la vremea respectiva, sa aiba 10 luni din ultimele 12 in care sa fi platit asigurarile sociale. Deoarece indeplineam aceasta conditie, sotia mea a fost in luna octombrie la Casa de pensii si asigurari sociale unde si-a deschis dosar pentru a putea plati ca persoana fizica asigurarile necesare. Ni s-a spus de la Casa de pensii ca nu se poate plati retroactiv pe luna septembrie, ramand sa avem in final doar 11 luni platite din ultimele12, o situatie care ne convenea deoarece ne incadram legal in normele stipulate de legea valabila in acel moment.
Lovitura am primit-o prin noiembrie-decembrie, cand am aflat ca de la 1 ianuarie o noua lege va intra in vigoare, lege care stipula alte conditii necesare pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, si anume: o femeie care naste trebuie sa aiba cel putin 12 luni de plata a asigurarilor sociale, fara intrerupere. Am fost din nou la casa de pensii unde am incercat sa gasim o cale legala de a plati si luna septembrie, insa fara succes.

Practic, am ajuns in situatia ca, dupa 7 ani de munca neintrerupta, cu carte de munca, dupa 7 ani de plata tuturor taxelor legale catre stat, sa nu putem beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, datorita unei singure luni neplatite (luna septembrie 2005 - si pe care am dorit sa o platim) in conditiile in care la data respectiva, conform legii in vigoare, NU era necesar a fi platita.
Va rog asadar, ajutati-ne cu un sfat sau cu lamuriri, ce putem face pentru a nu pierde acasta indemnizatie lunara timp de 2 ani pe care suntem indreptatiti (100%, consider) sa o luam.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:06, 28 Aprilie 2009
1.Cand a nascut sotia dumneavoastra ?
2. Daca a luat sau nu concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si in ce perioada.
"1.Cand a nascut sotia dumneavoastra ?"
- pe 5 mai 2006

"2. Daca a luat sau nu concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si in ce perioada. "
- nu a luat nici un fel de concediu deoarece, neavand serviciu, se afla in intretinerea mea (este casnica).

Va multumesc.
In cazul in care dvs. ca tata al copilului lucrtai si ati avut acele luni de cotizare, puteti beneficia de stimulent (in valoare de 300 lei RON)-este o varianta sa nu pierdeti chiar tot.
Totusi chiar si conform ordonantei 148/2005, ar putea "mamica" sa beneficieze de indemnizatie crestere copil, daca are 12luni stagiu de cotizare continuu, inaite sa-si dea ultima demisie (adica la ultimul loc de munca), sper sa nu ma insel, dar mai incercati sa aflati, nu de la la casa de pensii, ci de la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familiala din piata Amzei, daca sunteti din bucuresti, sau din judetul respectiv.

Va doresc mult succes!
Va multumesc foarte mult,
ma voi interesa de aceasta varianta.
Buna ziua,
Doresc sa adopt un copil si nu stiu daca voi beneficia de indemnizatia de crestere copil. Daca se poate sa-mi indicati legea in care se specifica in ce conditii se acorda aceasta indemnizatie.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe o perioada determinata si incetarea contractului chiar daca angajata e in concediu maternal Fritzilica Fritzilica Revin 1.Se pare ca dupa ce am primit cu greu prima de nastere de la angajator, in momentul in care m-a dus sa-mi ridic banii mi s-a inmanat si o hartie prin ... (vezi toată discuția)
Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani victor31 victor31 Buna ziua Sotia are platite , prin contracte de asigurat , la zi , darile catre casa de pensii si casa de sanatate pe o perioada mai mare de 12 luni . Este ... (vezi toată discuția)