avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil - o ordonanta care ne-a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil - o ordonanta care ne-a luat prin surprindere !!!

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, sau sfat relativa la problema mea, problema aparuta odata cu OUG 148/2005.
Despre ce este vorba?

Eu si sotia mea am aflat in luna septembrie 2005, ca vom avea un copil. Din nefericire, sotia mea tocmai isi daduse demisia cu 2 saptamani inainte (in luna august) de la serviciul unde lucra, fiind asadar fara nici un serviciu in momentul in care am aflat ca este insarcinata.
Am aflat ca, pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani, era necesar, la vremea respectiva, sa aiba 10 luni din ultimele 12 in care sa fi platit asigurarile sociale. Deoarece indeplineam aceasta conditie, sotia mea a fost in luna octombrie la Casa de pensii si asigurari sociale unde si-a deschis dosar pentru a putea plati ca persoana fizica asigurarile necesare. Ni s-a spus de la Casa de pensii ca nu se poate plati retroactiv pe luna septembrie, ramand sa avem in final doar 11 luni platite din ultimele12, o situatie care ne convenea deoarece ne incadram legal in normele stipulate de legea valabila in acel moment.
Lovitura am primit-o prin noiembrie-decembrie, cand am aflat ca de la 1 ianuarie o noua lege va intra in vigoare, lege care stipula alte conditii necesare pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, si anume: o femeie care naste trebuie sa aiba cel putin 12 luni de plata a asigurarilor sociale, fara intrerupere. Am fost din nou la casa de pensii unde am incercat sa gasim o cale legala de a plati si luna septembrie, insa fara succes.

Practic, am ajuns in situatia ca, dupa 7 ani de munca neintrerupta, cu carte de munca, dupa 7 ani de plata tuturor taxelor legale catre stat, sa nu putem beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, datorita unei singure luni neplatite (luna septembrie 2005 - si pe care am dorit sa o platim) in conditiile in care la data respectiva, conform legii in vigoare, NU era necesar a fi platita.
Va rog asadar, ajutati-ne cu un sfat sau cu lamuriri, ce putem face pentru a nu pierde acasta indemnizatie lunara timp de 2 ani pe care suntem indreptatiti (100%, consider) sa o luam.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:06, 28 Aprilie 2009
Nu poate beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea si ingrijirea copilului, in acest caz.
Legea prevede ca persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON) (art.1 alin.1 din OUG nr.148/2005).
Indemnizatia pe care o primeste in calitate de revolutionar nu este venit impozabil.
bradstefan a scris:

Va multumesc foarte mult,
ma voi interesa de aceasta varianta.

Am Contract de asigurari sociale la Casa de pensii din 10. 2004, acum am nascut, pot beneficia de indemnizatie de crestere copil pana la 2 ani?
Daca ati realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala atunci puteti beneficia de indemnizatia pentru CIC.
Multumesc de raspuns! Asa credeam si eu, dar am incercat sa-mi inregistrez cererea la Dir Munca Solid soc si Familie dar nu mi s-a permis Puteti sa ma ajutati, ce trebuie sa fac?
Andreea Gherman a scris:
Am Contract de asigurari sociale la Casa de pensii din 10. 2004, acum am nascut, pot beneficia de indemnizatie de crestere copil pana la 2 ani?

Nu puteti beneficia numai in baza platii CAS. Prevederea de care a amintit freeelis anterior a fost una tranzitorie, care nu s-a putut aplica decat atunci cand reglementarile cu privire la CIC au fost in conflict, adica practic, numai un an de la intrarea in vigoare a OUG 148/2005, ceea ce s-a intamplat pe data de 1.01.2006. Nu se poate acorda acum un drept pe baza indeplinirii conditiilor reglementate acum 4 ani, deoarece acest lucru ar conduce la ineficacitatea noii reglementari.

In conformitate cu OUG 148/2005, cerinta pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului este plata impozitului pe venitul profesional timp de 12 luni anterioare nasterii. Nu conteaza plata asigurarii sociale. Prin urmare, daca nu ati platit impozit pe venit profesional, nu puteti beneficia de CIC.

Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe o perioada determinata si incetarea contractului chiar daca angajata e in concediu maternal Fritzilica Fritzilica Revin 1.Se pare ca dupa ce am primit cu greu prima de nastere de la angajator, in momentul in care m-a dus sa-mi ridic banii mi s-a inmanat si o hartie prin ... (vezi toată discuția)
Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani victor31 victor31 Buna ziua Sotia are platite , prin contracte de asigurat , la zi , darile catre casa de pensii si casa de sanatate pe o perioada mai mare de 12 luni . Este ... (vezi toată discuția)