Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, sau sfat relativa la problema mea, problema aparuta odata cu OUG 148/2005.
Despre ce este vorba?
Eu si sotia mea am aflat in luna septembrie 2005, ca vom avea un copil. Din nefericire, sotia mea tocmai isi daduse demisia cu 2 saptamani inainte (in luna august) de la serviciul unde lucra, fiind asadar fara nici un serviciu in momentul in care am aflat ca este insarcinata.
Am aflat ca, pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani, era necesar, la vremea respectiva, sa aiba 10 luni din ultimele 12 in care sa fi platit asigurarile sociale. Deoarece indeplineam aceasta conditie, sotia mea a fost in luna octombrie la Casa de pensii si asigurari sociale unde si-a deschis dosar pentru a putea plati ca persoana fizica asigurarile necesare. Ni s-a spus de la Casa de pensii ca nu se poate plati retroactiv pe luna septembrie, ramand sa avem in final doar 11 luni platite din ultimele12, o situatie care ne convenea deoarece ne incadram legal in normele stipulate de legea valabila in acel moment.
Lovitura am primit-o prin noiembrie-decembrie, cand am aflat ca de la 1 ianuarie o noua lege va intra in vigoare, lege care stipula alte conditii necesare pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, si anume: o femeie care naste trebuie sa aiba cel putin 12 luni de plata a asigurarilor sociale, fara intrerupere. Am fost din nou la casa de pensii unde am incercat sa gasim o cale legala de a plati si luna septembrie, insa fara succes.
Practic, am ajuns in situatia ca, dupa 7 ani de munca neintrerupta, cu carte de munca, dupa 7 ani de plata tuturor taxelor legale catre stat, sa nu putem beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, datorita unei singure luni neplatite (luna septembrie 2005 - si pe care am dorit sa o platim) in conditiile in care la data respectiva, conform legii in vigoare, NU era necesar a fi platita.
Va rog asadar, ajutati-ne cu un sfat sau cu lamuriri, ce putem face pentru a nu pierde acasta indemnizatie lunara timp de 2 ani pe care suntem indreptatiti (100%, consider) sa o luam.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns:
ContSters20980 , utilizator
14:06, 28 Aprilie 2009