avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Bunicul meu a murit acum 3 luni. Cat din bunurile pe care le detinea mosteneste bunica mea si cat copii. Mentionez ca are numai teren extravilan.
Este adevarat ca bunica mosteneste 1/2 din teren si restul de 1/2 se imparte intre ea si copii?
5/8 = 1/2 + 1/2 x 1/4 , asa au calculat ;)
bibimaria a scris:

Cotele sunt : din toata mostenirea 5/8 bunica si 3/8 copii lor - repet din toata masa succesorala !

Cotele mai sus expuse nu reprezintă cotele din masa succesorală, ci din întregul bun, şi doar dacă acesta a fost bun comun.

Potrivit Legii 319/1944 privind drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor, acesta moşteneşte, în concurs cu descendenţii defunctului, 1/4 din masa succesorală, restul de 3/4 revenind descendenţilor.
Dacă bunul a fost comun (şi se pare că este cazul expus aici), cota de bun propriu a soţului supravieţuitor este de 1/2, ceea ce înseamnă că cealaltă jumătate intră în masa succesorală şi se deferă conform celor arătate mai sus.

Aşa fiind, cota de 5/8 pentru bunică şi cota de 3/8 pentru copiii defunctului reprezintă cotele de proprietate asupra întregului bun, nu asupra masei succesorale.

Deci, răspunsul dat de bibimaria este departe de a fi corect.

Liviu S.Bordaş
aniry_28 a scris:
Bunicii nu au bunuri comune pentru ca au vandut casa pe care au construit-o in timpul casatoriei. Succesiunea se face numai pentru terenul extravilan mostenit de bunicul de la parintii lui. Nu am fost la notar,am consultat un avocat care mi-a spus ca bunica mosteneste 1/2 din teren ca sotie si noi ceilalti impartim 1/2. Eu stiam ca bunica mosteneste 1/4 si de aceea am intrebat, am crezut ca s-a schimbat legea.

Nu e bun comun. Asa incat, calculul e gresit.
Si e, asa cum spui tu, Liviule, departe de a fi corect.
Dupa cum spuneam, 1/4 bunica si restul copiii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral romanik romanik Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)
Legatarul universal Radu Paul Radu Paul Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ... (vezi toată discuția)