avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezerva succesorala.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezerva succesorala.

Buna ziua. Am mai postat o intrebare referitoare la modalitatea prin care pot sa transmit dreptul meu de proprietate nepoatei mele, insa treaba se complica.

O intretin pe mama mea in varsta de 76 de ani si mai am o sora, cu care nu reusesc sa ma inteleg in privinta succesiunii. Cu greu azi am reusit sa o aduc pe sora mea in fata notarului si s-a facut succesiunea dupa tatal meu, decedat fiind de 10 ani, insa notarul mi-a pus in vedere ceva referitor la rezerva succesorala. Nu am inteles eu prea bine, insa daca as face un contract de intretinere cu mama mea, cu uzufruct viager, sora mea ar beneficia sau nu de acea rezerva succesorala din partea mamei mele?

ce varianta recomandati? Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 20:16, 22 Februarie 2012
Da, in cazul unui contract de intretinere sora ar putea solicita reductiunea libertatilor excesive pentru ca contractul de intretinere incheiat cu descendentul este prezumat donatie deghizata.

Singura solutie cat de cat valabila este un contract de vanzare cumparare fara nici un fel de clauza si sa puteti dovedi plata pretului. Solutia cu dovedirea platii pretului este sa tranferati prin ordina bancar lunar o suma de bani mamei dvs. pe care mama ulterior o retuneaza in numerar.
problema cu banii e ca valoarea imobilului e de 180.000 lei, o suma prea mare pt bugetul meu.insa, in conditiile in care mama efectiv locuieste la mine de mai bine de 2 luni, si pana la mutarea domiciliului mama venea zilnic la masa de 10 ani incoace, chiar nu se pune problema simulatiei.
Contractul de intretinere este o libertate deci se supune reductiunii libertatilor excesive pentru respectarea rezervei
multumesc mult. dar tot va sacai cu o intrebare , isa in concret. daca bine am inteles si citit, la o masa succesorala de 90.000 lei, rezerva sotulu supravietuitor ar fi de 11.250 lei , adica 1/8 din masa succesorala, rezerva celor 2 copii e de 2/3 din masa succesorala, adica 60.000 lei, 30.000 / copil iar rezerva totala ar fi de 71.250 lei. cotitatea disponibila dupa calculele mele ar fi de 16.125 pt ambii copii.

Tradus,sora mea ar avea o rezerva in valoare de 30.000 lei din masa succesorala de 90.000?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)