Buna ziua,
ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos:
societatea la care eram administrator a contractat un credit in noiembrie 2007, ca si garantii rezulta din hotarare AGA pentru contractarea creditului ipoteca de gr. 1 asupra unui imobil al societatii si imputernicirea administratorului doar pentru semnarea documentelor de credit, nu ni s-a comunicat dorinta bancii de a se emite si un bo in alb si din aceasta cauza aceasta garantie accesorie nu figureaza decat in conventia de credit impreuna cu ipoteca de gr. 1 insa nu se specifica cererea de avalizare de catre mine, administrator a bo. desi l-am avalizat.
In timp s-a schimbat si administratorul societatii ( eu) si asociatii de la acea vreme. Nu s-au mai platit tarele de credit de peste 1 an.
In acest moment societatea se afla in reorganizare judiciara.
Banca a completat BO su scadenta februarie 2012.
Eu nu am primit din partea bancii sau a unui executor nici o adresa oficiala.
Ce sanse sunt sa fiu executata eu dat fiind ca:
- BO este garantie accesorie deci intai s-ar trebui scos la licitatie imobilul
- conform legii posesorul cambialei in alb care nu a completat-o timp de 3 ani de la emitere pierde dreptul de a o completa.
Am citit legea si actul cadru al BNR publicat in MO in 14.06.95
In temeiul art. 12 din Legea nr. 38/1934 asupra cambiei si biletului la ordin:
Pct. 70. – Cambia in alb este un titlu care cuprinde numai semnatura tragatorului, iar uneori si o parte din mentiunile cerute de art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin.
Pct. 78. – Completarea cambiei in alb va trebui sa se efectueze in termen de trei ani de la data reala a emiterii. Nerespectarea termenului legal pentru completarea titlului face ca posesorul titlului sa decada din dreptul de a-l completa dupa expirarea lui, decadere care poate fi invocata atat de tragator, cat si de oricare dintre debitorii cambiali.
Pct. 79. – Termenul de trei ani nu poate fi prelungit prin conventia partilor.
As vrea sa instiintez banca in mod oficial ca nu intentionez sa-mi asum vreun debit al societatii mai ales ca prin modificarea raportului dintre mine si societate prin revocarea din functia de administrator am pierdut calitatea de avalist.Mai mult au trecut 4 ani de la emiterea BO si pana la completarea acestuia de catre banca.
Aceasta opozitie privind decaderea bancii trebuie sa o invoce societatea? sa astept actiunea bancii si raspunsul societatii inainte de a incepe eu orice demers?
Banca ar trebui sa scoata la licitatie imobilul pentru a-si acoperi debitul
Credeti ca in cazul in care banca s-ar indrepta impotriva mea am sanse sa fac cu succes opozitie prin invocarea trecerii perioadei de 3 ani pentru completarea biletului si modificarea raportului dintre mine si societate, ar fi trebuit sa se emita un nou bilet la ordin mai ales ca este completat pe modelul vechi.
Va multumesc frumos pentru rabdare si sper ca veti avea timp sa imi dati o parere.
Monica M.
am facut adresa la banca informand de decaderea din dreptul de a completa BO.
In contractele de credit si de garantie imobiliara se specifica faptul ca a fost emis in alb. S-a completat cu data emiterii noiembrie 2007 si scadenta 02.02.2012. Se vede clar din uniformitatea de scris ca a fost completat intr-un singur moment si nu de catre mine. Si din suma indicata rezulta ca a fost completat in prezent pentru ca reprezinta debitul actual al societatii.
Eu am invocat si dolul in adresa catre banca pentru ca in hotararea aga pentru contractarea creditului si in contractul de credit si in cel de garantie imobiliara nu se specifica de avalizarea bo de catre mine. si eu chiar nu am stiut si nu a fost intentia mea sau a societatii.
era prima data cand semnam un BO nu mi sa precizat.
Le-am comunicat ca voi informa si BNR de completarea BO in alb dupa mai mult de 3 ani daca vor trece la executare.
pe de-alta parte societatea a garantat cu ipoteca de gr. 1 in favoarea bancii cu 2 imobile evaluate ambele atunci ( evaluare acceptata de banca) la € 410.000. Valoarea debitului actual fata de banca e € 170.000.
Eu sper ca se va acoperi debitul din vanzarea imobilelor si nu se va ajunge pana la mine. Oricat ar fi de stationara piata imobiliara mi se pare imposibil sa nu se vanda ambele pentru a acoperi suma.
Ma gandesc ca nici asociatii nu vor sa se ajunga sa se vanda imobilele la jumatate din valoarea lor.
Va multumesc foarte mult "eugen82" pentru raspunsul complet si pentru ca mi-ati confirmat decaderea conform art.12.
eu am domiciliul in strainatate, nu am bunuri personale, se poate face doar poprire pe salariu aici. Credeti ca se poate ajunge sau e destul de complicat si geoi?
Va multumesc foarte mult
este un demers greoi din partea lor sa va faca popriri in strainatate, poate pt.sume mari de la dvs.ar face-o , dar pt.1/3 dintr-un salariu nu se vor obosi, costa mult , le este mult mai usor sa execute imobilul; aveti insa grija sa urmariti totusi comunicarile, la adresa de atunci mai locuieste cineva? rugati sa va primeasca corespondenta si sa va anunte imediat
da, pot primi corespondenta la adresa veche si mai mult am informat banca ca imi aleg o anume adresa pentru corespondenta cu ei astfel incat sa ajunga la cineva care ma informeaza.
Banca a cerut investire cu executare. Am termen in 7/03/2012. Voi incerca prin avocat sa fac opozitie pentru decadere din drepturi( completare BO in alb dupa 3 ani), dol la completare de catre mine ca avalist si recuperarea datoriei din vanzarea imobilelor ipotecate ( valoarea lor de expertiza e mai mult decat dublul debitului)...
Sper sa se rezolve favorabil.
Cam cat e onorariul rezonabil al unui avocat pentru opozitie la executare si eventual apoi recurs? pot cere partii adverse plata cheltuielilor de judecata daca mi se accepta opozitia la executare?
Multumesc mult
nu aveti dvs. termen in 7/03, este vorba despre cererea bancii de investire a biletului cu formula executorie, partile nu se citeaza, dvs. nu ati primit citatie si nu aveti cai de atac.
Ceea ce se va intimpla in 7/03 va fi o simpla formalitate, instanta va investi biletul cu f.exec. si atit. Numai cu investirea nu vi se intimpla nimic.
Dupa aceea, daca banca vrea sa obtina ceva de la dvs., trebuie sa se adreseze unui executor judecatoresc. Acesta va va trimite somatie (cambiala, este o procedura speciala prevazuta de legea cambiei, altceva decit procedura somatiei din dreptul comun,multi avocati se incurca si ei).
Abia daca veti primi somatia, sa verificati cu mare atentie corespondenta, aveti 5 zile pentru a introduce la judecatoria de care apartineti (aceeasi ca cea care a investit biletul) o actiune numita opozitie la executare . Invocati atunci o exceptie cambiala.
Ce exceptie , parerea mea, dar poate vom intreba pe forum, este exceptia nulitatii biletului la ordin bazata pe lipsa de valoare juridica a conditiilor de forma numai aparent existente .
Va trimit din norma-cadru BNR nr.6/1994, uitati-va in special la pct.321 a), 322 b), 323 si mai ales 325 , acesta din urma zic eu ca va priveste pt. ca veti avea de administrat probe pt. a dovedi nulitatea deoarece a fost completata dupa cei 3 ani..
Sa mai intelegeti ceva: ca avalist al emitentului sinteti obligat principal - sau debitor cambial principal, este o obligatie pur si simplu, formala, nu mai are relevanta ca mai exista o alta garantie imobiliara, ca mai exista si emitentul,.. nu faceti astfel de aparari pt. ca nu conteaza;
va faceti intimpinarea fara povesti, ci doar aratati de unde reiese ca au trecut cei 3 ani, depuneti inscrisuri, contracte, judecatorul va analiza strict formal asa cum este esenta cambiei si a biletului la ordin.
SUCCES! mai reveniti cu intrebari daca veti primi somatia ,e posibil ca banca sa mai astepte cu recuperarea de la dvs., poate doar a vrut sa se asigure ca are b.o. investit;
daca veti angaja un avocat, verificati sa cunosca bine legea cambiei, multi nu prea o cunosc .
Norma BNR:
Pct. 320. - In actiunile lor cambiale Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare se vor integra in procedurile de executare silita, tinand seama de urmatoarele elemente orientative:
a) cambia are valoarea unui titlu executoriu pentru suma inscrisa pe titlu impreuna cu dobanda (daca aceasta a fost stipulata), pentru dobanda legala calculata cu incepere de la data scadentei, pentru cheltuielile de protest si cheltuielile pentru incunostintare (notificare), precum si pentru alte cheltuieli justificate. Executarea cambiala urmeaza o procedura speciala;
b) posesorul cambiei are urmatoarele drepturi in ceea ce priveste o cambie pe care debitorul cambial nu o onoreaza la scadenta:
- sa intenteze o actiune cambiala prin care sa obtina o hotarare judecatoreasca asupra cambiei neplatite la scadenta;
- sa procedeze la executarea cambiala;
c) procedura executarii cambiale este urmatoarea: pe baza cambiei ajunsa la scadenta si neplatita de debitorul cambial, posesorul acesteia poate cere judecatoriei investirea ei cu formula executorie;
d) judecatoria, verificand existenta elementelor formale ale cambiei si ajungerea ei la scadenta, printr-o incheiere de investire, va dispune aplicarea formulei executorii pe titlu, incheierea de investire nu este supusa apelului;
e) pentru investirea cambiei cu formula executorie nu este necesara prezentarea actului de protest. Prin incheierea de investire nu se poate dispune ca acelasi act sa se execute fata de unii debitori si fata de altii nu; debitorii pentru executarea carora este necesara dresarea protestului sunt liberi a se prevala sau nu de neindeplinirea formalitatii de dresare a protestului.
Debitorii de regres care inteleg a se prevala de neefectuarea protestului sunt in drept ca pe cale de contestatie la executare sa invoce nulitatea actelor de executare pentru lipsa protestului;
f) o data ce cambia a fost investita cu formula executorie, posesorul ei va putea proceda la indeplinirea formalitatilor de executare, pe toata perioada de timp cat dreptul sau nu a fost prescris, respectiv: trei ani de la scadenta contra obligatului principal; un an de la scadenta contra girantului sau a altor debitori de regres; sase luni de la scadenta daca este vorba de regresul unui girant sau al altui debitor de regres care a platit. Procedura de executare silita se va efectua la judecatoria in a carei raza de competenta se afla locul de plata al cambiei;
g) executarea va incepe printr-o somatie adresata unuia sau oricaruia dintre obligatii cambiali. Somatia se va face conform regulilor de procedura in materia executarii silite. Ea cuprinde: transcrierea exacta a cambiei, precum si a celorlalte acte din care rezulta suma datorata. Aceasta suma se stabileste de catre posesor prin actul de somatie;
h) daca executarea se va face contra unui debitor de regres, somatia va cuprinde transcrierea actului de protest, act care, cuprinzand la randul sau reproducerea exacta a cambiei, face inutila transcrierea titlului si in actul de somatie;
i) daca debitorul contra caruia se face executarea a semnat cambia, in orice calitate, prin procura, in somatie va fi mentionat actul din care rezulta mandatul;
j) somatia pentru executare se va comunica debitorului caruia ii este adresata conform normelor de procedura respective. Neindeplinirea comunicarii somatiei conform cu aceste norme atrage nulitatea acesteia, cu toate consecintele care decurg atat in ceea ce priveste formele de executare pe baza unei astfel de somatii, cat si in ceea ce priveste durata prescriptiei, care se intrerupe numai printr-o executare valabila;
k) in termen de cinci zile de la primirea somatiei debitorul va putea face opozitie la executare;
l) opozitia se adreseaza la judecatoria care a investit cambia cu formula executorie. Prin urmare, in caz de comisie rogatorie, debitorul nu va putea face opozitie la judecatoria care executa si nici opozitie pentru a opri efectele executorii ale titlului cambial;
m) nu vor putea face contestatie la judecatoria care executa decat tertele persoane, straine de cambie, dovedind ca bunurile asupra carora se indreapta executarea nu apartin debitorului urmarit;
n) opozitia se judeca in sedinta publica, de urgenta si cu precadere inaintea oricarei alte cauze. In contra hotararii pronuntate asupra opozitiei se poate face apel in termen de 15 zile de la pronuntare, apel care se declara si se judeca conform regulilor de procedura civila;
o) pe baza opozitiei, judecatoria care a inceput executarea va putea suspenda executarea numai daca oponentul nu recunoaste semnatura de pe titlu, inscriindu-se in fals, sau nu recunoaste procura;
p) desfasurarea si incheierea executarii nu impiedica judecarea in continuare a opozitiei;
r) in cazul in care se stabileste ca posesorul cambiei nu avea dreptul sa ceara si sa desfasoare executarea cambiei, acesta va fi obligat prin hotarare judecatoreasca sa restituie suma incasata, plus cheltuielile de judecata si de executare;
s) eventualele daune, ocazionate de o executare nelegala, nu se pot pretinde si stabili decat pe cale de actiune separata, conform regulilor de drept comun;
t) in cazul in care judecatoria acorda suspendarea executarii, creditorul are dreptul ca, pe baza titlului pe care-l poseda si fara necesitatea altei actiuni decat insasi cererea de executare, sa obtina de la aceeasi judecatorie ca masura de asigurare asupra debitorului oponent: un sechestru asigurator, b poprire sau o posibila urmarire de venituri;
u) prevederile art. 61 si art. 62 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin se aplica si cambiilor emise in strainatate, daca asemenea efecte executorii sunt admise si de legea locului unde cambia a fost emisa.
Pct. 321. - Exceptiile pe care un debitor cambial le poate opune posesorului cambiei se impart in urmatoarele categorii:
a) exceptii privitoare la nulitatea titlului;b) exceptii decurgand din raporturile personale dintre posesorul si debitorul cambiei (exceptii personale);
c) exceptii privitoare la conditiile de exercitare a actiunii sau executiei cambiale (exceptii procedurale)!
Pct. 322. - Exceptiile privitoare la nulitatea titlului sunt:
a) exceptii deduse din insasi forma cambiei (exceptii formale);
b) exceptii bazate pe lipsa de valoare juridica a conditiilor de forma numai aparent existente (incapacitatea, falsul, lipsa de mandat).
Pct. 323. - Pentru ca o cambie sa fie valabila nu este necesar ca ea sa intruneasca conditiile esentiale mentionate in art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin din chiar momentul emiterii sale, ci in momentul prezentarii titlului la plata. Completarea titlului trebuie sa se faca in conformitate cu intelegerea intervenita intre tragator si primitor.
Pct. 324. - In cazul in care titlul nu se prezinta la plata regulat ca forma, lipsindu-i unul sau mai multe dintre elemente esentiale, comentate in prezentele norme-cadru in legatura cu art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin, un asemenea titlu nu are valoarea juridica a unei cambii. O astfel de cambie este nula din punctul de vedere al dreptului cambial. Nulitatea cambiei pentru asemenea vicii de forma rezulta din chiar cuprinsul cambiei si nu necesita alte probe.
Pct. 325. - Exceptiile bazate pe lipsa de valoare juridica a conditiilor de forma numai aparent existente nu rezulta din cuprinsul titlului, de aceea ele trebuie dovedite cu probe exterioare acestuia.
Pct. 326. - Exceptiile referitoare la forma titlului (exceptiile formale) pot fi invocate de oricare dintre semnatarii cambiei, deoarece titlul se prezinta inform din punct de vedere al dreptului cambial.
Pct. 327. - Exceptiile referitoare la incapacitate, fals sau lipsa de reprezentare valabila nu pot fi invocate decat de catre persoanele ale caror obligatii sunt lovite de nulitate in chiar substanta lor pe aceste considerente.
Pct. 328. - Exceptiile personale deriva din raporturile juridice care intervin intre partile semnatare ale cambiei. Aceste raporturi constituie, de regula, raportul fundamental al obligatiei cambiale abstracte.
Exceptiile personale sunt:
a) exceptii referitoare la raportul fundamental care a determinat crearea sau circulatia cambiei;
b) exceptii referitoare la viciile de consimtamant;
c) exceptii izvorand din raporturi ulterioare creatiei cambiale.
Pct. 329. - Exceptiile personale pot fi dovedite numai prin acte scrise "de grabnica solutiune". Prin "acte scrise de grabnica solutiune" se intelege acele acte prin care exceptia se dovedeste completa, adica fara a mai fi necesara administrarea unor probe suplimentare deosebite care ar temporiza solutionarea procesului cambial.
Pct. 330. - Exceptiile bazate pe lipsa conditiilor necesare pentru exercitiul actiunii sau executarii cambiale sunt:
a) neposedarea cambiei in original (cu exceptia cazului in care cambia a fost inlocuita printr-o hotarare de amortizare si aceasta hotarare tine locul titlului);
b) lipsa de legitimare formala din partea posesorului, cand acesta nu justifica posesiunea cambiei printr-o serie neintrerupta de giruri;
c) lipsa protestului sau nulitatea acestuia;
d) prescriptia actiunii sau executarii cambiale;
e) pierderea actiunii in cazul prevazut de art. 80 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin.
Aceste exceptii rezulta din prezentarea actelor in baza carora se exercita actiunea sau executarea cambiala.
Pct. 331. - Toate exceptiile cambiale, de orice fel, trebuie invocate la primul termen de infatisare. Prin primul termen de infatisare se intelege: primul termen la prima instanta cand, procedura fiind indeplinita, partile pot pune concluzii in fond, chiar daca paratul sau oponentul nu se prezinta.
multumesc pentru raspunsul cat se poate de complet.
sper ca avocatul ales sa cunoasca legea cambiei. Mi-a fost recomandat ca specializat pe executari silite si litigii cu banca...
pot recupera cheltuielile de judecata?
Nu sunteti din Timisoara, nu?
Recurs ???
maque
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:
Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? ... (vezi toată discuția)