sant angajat la o firma. firma respectiva imi retine o suma din salar drept garantie pana intreruperea contractului de munca. acesti bani ar trebui sa-i primesc inapoi la lichidare dar sant sanse mari sa mi se retina o parte din ei. doresc sa stiu in ce conditii mi se poate retine vreo suma din ei?
Daca functia pe care o detineti necesita retinerea lunara a garantiei banesti, atunci aceasta trebuie retinuta in limita a 3 salarii tarifare, nu pana la intreruperea contractului de munca asa cum ati scris Dvs. mai sus..
Garantia se retine lunar in limita celor 10% conform legii.
Aceasta poate fi retinuta numai in cazul in care se constata lipsa din gestiune a unor bunuri sau valori aflate in administrarea si gestionarea Dvs., dar angajatorul va trebui sa promoveze o actiune in instanta pentru recuperarea prejudiciului respectiv. Se mai poate retine si pe baza unei declaratii prin care Dvs. sunteti de acord cu prejudiciul cauzat, achitarea acestuia si nu trebuie sa depaseasca contravaloarea garantiei retinute.
Intrebare
myno
Buna ziua!
Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune?
multumesc frumos! (vezi toată discuția)