avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot vinde un teren, eu fiind proprietarul, atat timp ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot vinde un teren, eu fiind proprietarul, atat timp cat sotul(de care urmeaza sa divortez) nu este in tara?

Buna ziua!
Am cumparat un teren imediat dupa casatorie, inca nu aveam buletinul schimbat, deci pe contractul de vanzare-cumparare apare numele meu de inainte de a ma casatori iar in paranteza este trecut faptul ca sunt casatorita cu X. Pamantul a fost achitat integral din banii mei (pot face dovada in cazul in care este nevoie) deci pamantul imi apartine. Datorita faptului ca eu si sotul meu intentionam sa divortam as dori sa stiu daca pot vinde/dona terenul fara ca sotul meu sa fie prezent la semnarea actelor. Mi-e teama ca in cazul in care se va ajunge la un partaj, va avea pretentii la terenul acesta, desi nu a contribuit cu niciun ban la achizitionarea lui.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 10:14, 23 Februarie 2012
nu, ori il vindeti /donati cu acordul scris al sotului ( sa va dea procura daca nu poate veni), ori il partajati dupa divort.
Terenul e bun comun, supus partajului. Ramane sa dovediti in instanta daca ajungeti la partaj, ca ati contribuit numai dvs la achizitionarea lui
Puteti vinde terenul fara ca sotul sa fie prezent numai in ipoteza in care sotul va imputerniceste prin procura speciala sa faceti aceasta operatiune. Altfel, semnatura sotului este obligatorie la vanzare.
Terenul despre care vorbiti are calitatea de bun comun al sotilor -fiind dobandit in timpul casatoriei-. IMprejurarea ca veti divorta in curand nu modifica calitatea de bun comun al terenului.
Singura solutie este aceea ca, odata cu divortul sau ulterior, sa introduceti o cerere de partaj prin care sa solicitati partajarea acestui teren -sau a tuturor bunurilor dobandite in timpul casatoriei- solicitand o cota de contributie la dobandirea bunului de 100%.
Sigur ca acelasi partaj il puteti face si la notar daca insa va intelegeti asupra modului de partaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte vanzare cumparare mirunapetre mirunapetre Buna ziua. Am si eu o intrebare,in anul 2004 am achizitionat o garsoniera imreuna cu sora mea,in contract apare maritata dar sotul ei nu a semnat ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare ruxandraburcea ruxandraburcea Buna ziua. Am o intrebare care ma macina de ceva timp incoace. Mama mea doreste sa vanda apartamentul in care locuim akuma ca sa ne mutam in alta parte. Aici ... (vezi toată discuția)
Teren A .Ovidiu A .Ovidiu Bună ziua ! Poate vinde soția un teren intravilan fără acordul soțului ? ( soțul find plecat ) (vezi toată discuția)