Art. 269. [răspunderea angajatorului; acţiunea în regres]
(1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
daca am suferit un proces in legatura cu munca,fiind un litigiu de munca,am cistigat procesul cu angajatorul...acum pot sa cer daune morale ca mi a modificat niste acte tocmai sa ma incrimineze?nu vreau sa fie fal,uz de fals..si vreau sa fie un litigiu de munca cf art 269 angajatoul are obligatia sa despagubeasca pe salariat daca paguba are legatura cu serviciul...la mine cred ca are..am fost dat in judecata cf cim..am cistigat...acum vreau sa cer eu daune morale ca din cauza procesului legat de munca mea am pierdut timp,bani,stres,folosindu se de acte false tocmai sa ma incrimineze...deci pot daunele astea materiale sa fie un litigiu de munca?momentan nu mai sunt salariat la acea firma!..
Art. 284. [instanţa compententă]
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
Rectific ce am scris mai sus,litigiul de munca se def la domiciliul reclamantului nu a pratului(scuze),nu am fost atent!
Dar eu vreau sa fac in asa fel sa fie un litigiu de munca,procesul il voi avea cu angajatorul ca din urma procesului anterior am suferit si ce dovezi am precizat mai sus...si judecarea are loc cf art 269 cod muncii deci este un conflict de munca,din art 284 reise ca se va desf la domicilul reclamntului(a mea) si nu a paratului cum ati scris d-voastra!
In conditiile date de dvs, competenta instantei este data de art.5 teza I din Codul de procedura civila.
In sensul prevăzut de art.5 c.pr.civ. “ cererea se face la instanţa domiciliului pârâtului”. Norma dă glas principiului “actor sequitur forum rei”, în sensul că reclamantul este acela care trebuie să se deplaseze la instanţa în a cărei circumscripţie teritorială domiciliază pârâtul, şi nu pârâtul la instanţa domiciliului reclamantului.
Unde se desfasoara?
camelia21
in caz ca vreau sa dau in judecata pe fostu meu angajator,eu locuind intr un oras si el in altu unde se va desfasura procesu,adica la domiciliul paratului sau ... (vezi toată discuția)
Unde depun actiunea ?
chitoiu
Servus tuturor. Carei instante ma adresez pentru a chema in judecata firma la care am lucrat , la cea unde domiciliez eu ,sau la cea de resedinta al paratei , ... (vezi toată discuția)