am datorii la intretinere si de la 1 martie ne intrerupe furnizarea apei potabile.Administratorul nu vrea sa ne dea la maina hartie decat daca achitam toate datoriile la intretinere cu penalitati,cei de la apa vor la mana doar datoria catre apa sa fie platita . Ce este de facut? Mai este valabila legea 175/16.07.2010? eu imi achit datoria dar nu am posibilitati sa achit si penalitatile,este posibil sa stam fara apa calda si fara apa potabila la un apartam de 27 m2 Ne imbolnavim cu totii ,avem copii mici,nu vom avea apa la baie,este inuman. Va rog sa imi dati un raspuns cu penalitatile daca mai este legea. multumesc
Este posibil si uman sa vi se taie furnizarea apei daca nu ati platit ce ati consumat!
De asemenea, restantele se achita in functie de vechime, nu puteti plati doar apa, trebuie sa achitati si celelalte dari.
Daca furnizorul a facturat penalitatile catre asociatie, cine ar trebui sa le plateasca? Legea nu mai este in vigoare, oricum a fost prost gandita de la inceput.
Legea nr 175/2010 ,a avut perioada limitata de operare si nu mai este in vigoare din 2011
Va revine obligatia sa achitati debitul acumulat plus penalitatile legal aplicate la suma de baza
Asociatia de proprietari in temeiul art 50 din L nr 230/2007 are dreptul sa actioneze in judecata pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de intretinere,peste termenul de 90 de zile
Bag de seama ca nu vi se recomanda o cale lrgala pentru a iesi din impas din partea sfatuitorilor de dinaintea mea .
Eu v-as sfatui sa achitati c/v consumului de apa direct la regia de apa canal sau direct in contul asociatiei de proprietari , suma de care dispuneti . Mentionati unde platiti ce reprezinta suma .
Noroc !
Atat eu, cat si ynocentta, am sugerat ca rezolvarea acestui impas consta in achitarea restantelor. Va garantez ca este o cale legala si functioneaza intotdeauna.
Cat despre plata in contul asociatiei, trebuie sa stiti ca sumele vor fi distribuite catre restantele + penalitatile cele mai vechi, si nu in functie de doleantele proprietarului. Iar plata direct la furnizor, este iarasi o solutie falsa, intrucat factura este emisa catre asociatie si cumuleaza consumul intregului condominiu.
Deobicei se aplica principiul vechimei datoriilor inaintate spre achitare, insa sunt asociatii care permit achitarea debitelor, penalitatile lasandu-se la bunul simt ca termen (ele nefiind generatoare de penalizatati la randul lor). - ceea ce nu este chiar o metoda sanatoasa de gestiune financiara pentru asociatie :(
Sfatul meu este sa negociati cu administratia si sa semnati/sau verbal(dupa cum va intelegeti) un angajament de plata pentru toate sumele restante, impreuna cu penalitati. Platiti maxim cat puteti acum si va tineti de angajament si scapati de un eventual proces.
Va fi multumita si administratia ca are sanse sa-si recupereze mai rapid banii, si dumneavostra ca aveti niste termeni convenabili si scapati de un eventual proces in instanta.
Acum sa luam si cazul in care ati plati prin virament bancar cu specificarea exacta ce reprezinta suma, veti ramane cu penalitatile, asociatia va poate da in judecata si tot acolo ajungeti.
Incercati sa negociati si sa va intelegeti, este grea situatia dumneavoastra, dar si situatia asociatiei nu este usoara.
Administratia are cai legale de recuperare a debitelor de la dumneavoastra, insa refuzul de plata nu este una din ele, asa ca administratorul este obligat sa va ia banii si sa va elibereze chitanta.