avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu succesiunea

buna ziua,as indrazni sa deranjez cu o mica problema...dintr-o intamplare am intrat in posesia unui act (o adeverinta eliberata de primarie in 1998, ratacita printre hartii ) din care reiese ca bunicul (decedat in1999) detinea o suprafata de teren intravilan-1800 mp....interesandu-ma la primaria cu pricina, mi s-a confirmat faptul ca terenul exista si este liber de orice sarcina, si ca tatal meu ar putea veni, impreuna cu ceilalti frati, sa ceara eliberarea unui titlu pentru terenul in cauza. Dat fiind faptul ca ceilalti doi frati ai tatalui meu sunt tare..#-o#-o#-o...(nu-si vorbesc de ff multi ani si orice cooperare este exclusa) cum ar trebui procedat pentru a intra in posesia terenului (a partii) care i se cuvine tatalui meu?:sorry:ve rog mult sa-mi raspundeti si va multumesc anticipat pentru bunavointa=D>
Adica sa intre in proprietatea unui teren abandonat de 9 ani? Nu ma duce capul...
Nu stiu nici macar in ce baza sa faca oamenii aia cerere, in ce baza e eliberata adeverinta?
De ce nu intrebati, mai simplu, la Primarie?
Ca asa, fara acte, pot doar ghici... muuuuuult pe langa!
adeverinta a fost eliberata la cererea propietarului (bunicului), in 1998,cred ca voia sa faca acte la baieti....din pacate el a decedat in 1999:( nu inteleg "in ce baza sa faca oamenii cerere" ? pamantul exista, e liber de orice sarcini, propietar este bunicul (decedat) , fii sai sunt mostenitori, nu? in cazul acesta nu se face o succesiune si...gata..? problema este ca fratii lui tata nu sunt receptivi, la primarie au spus ca ne pot face acte...numai ca trebuie sa fie toti fratii, ceeea ce este cam imposibil...asta era si intrebarea ..ce poate face tatal meu in cazul de fata, dat fiind faptul ca nu se poate colabora cu fratii acestuia??
Exista doua posibilitati pe care le prevad actele normative in vigoare:

1. procedura succesorala notariala
2. sesizarea instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor succesorilor

Propun sa se incerce intai prima varianta deoarece dureaza mai putin si este mai usor de realizat partile prezentandu-se doar in fata notarului.
Astfel:
Pentru dezbaterea mostenirii in cadrul procedurii notariale sunt necesare urmatoarele Acte :

Cererea de deschidere a procedurii succesorale in care vor fi mentionate: data decesului , numele, prenumele si domiciliul succesorilor (mostenitori), masa succesorala (bunurile care se vor imparti cu precizarea valorii acestora) si pasivul succesiunii. Atentie!!!!! aceasta cerere trebuie obligatoriu inscrisa in Registrul succesoral al notarului public, Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului, Actele de identitate ale mostenitorilor.

Cererea va trebui introdusa la un Birou Notarial aflat in raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului, deoarece legea prevede ca procedura succesorala necontencioasa este de competenta unui astfel de Notariat.

Dupa ce notarul va constata ca este legal sesizat va inregistra cererea si va cita pe toti cei care au vocatie de a veni la mostenire, iar daca exista testament vor fi citati si legatarii impreuna cu executorul testamentar instituit.

In momentul in care in cadrul procedurii succesorale notarul constata ca s-a realizat acordul intre mostenitori si s-au administrat probele necesare, acesta intocmeste incheierea finala a procedurii succesorale. Pe baza incheierii finale, in termen de 20 de zile, se redacteaza certificatul de mostenitor sau de legatar (daca exista testament) care va cuprinde concluziile Notarului cu privire la :
- masa succesorala (bunurile care se impart)
- numarul si calitatea mostenitorilor
- cotele ce revin mostenitorilor din patrimoniul defunctului

Un exemplar al certificatului de mostenitor se elibereaza fiecarui succesor dupa plata taxelor succesorale si onorariului.

A doua varianta presupune introducerea unei actiuni privitoare la mostenire la instanta de la ultimul domiciliu al defunctului, instanta care sa se pronunte cu privire la impartirea mostenirii intre succesori.

M.Popa
Recomandare Dati fuga la un avocat angajati-l si acesta va face demersurile legale !
E simplu nu-i asa ?!
Nu pe forum-uri se reintra in posesia drepturilor de proprietate !
avocatanghelus a scris:

Recomandare Dati fuga la un avocat angajati-l si acesta va face demersurile legale !
E simplu nu-i asa ?!
Nu pe forum-uri se reintra in posesia drepturilor de proprietate !


=D>=D>nu vreau sa par sarcastic...dar pentru asta exista forumul acesta..nu??cu tot respectul pentru dv si meseria dv, cred ca aici e locul ideal de a cere parerile celor din bransa din care faceti parte...multumesc tuturor cititorilor,oricum am rezolvat problema :D,fara avocati,notari sau..."the old fashion way" functioneaza inca..totul e sa dai peste omul potrivit;)

Alte discuții în legătură

Cum devin proprietar pe terenul unde am casa amplasata? sinad sinad Buna ziua! Vin la dvs. cu o mare rugaminte si daca se poate sa imi raspundeti. Eu si fratele meu suntem mostenitori ai tatalui meu care a murit in urma cu ... (vezi toată discuția)
Teren colectivizare ContSters78406 ContSters78406 Am un titlu de proprietate pe numele tatalui meu decedat. Acest teren a fost colectivizat si tatal meu in anul 2003 a primit acest titlu de proprietate prin ... (vezi toată discuția)
Sfat mostenire vape vape Bunica mea (decedata) detine un teren in Bucuresti in proprietate de prin anul 1938. In timpul razboiului sau dupa aceea, l-a dat in folosinta unor vecini ... (vezi toată discuția)