Buna ziua ,,va rog daca poate cineva sa imi zica sigur ce certificat de casatorie american imi trebuie pentru recunoasterea casatoriei in rominia ,,stiu ca trebuie apostilat si tradus in in romina ,,am un certificat care mi l-a dat la tribunal local unde s-a oficiat casatoria dar au zis ca este pina imi dau cel bun care mil trimete prin posta ,,dupa care am primit prin posta altul diferit care pe acela l-am putut apostila ,,acum unu scrie asa cel care mi l-a trimis care dinsi spun ca asta este original si scrie RITES OF MATRIMONEY..unde jos scrie I HAREBY CERTIFY THATTHIS A TRUE AND CORRECT,...ai celalalt este care mi l-au dat exact cind m-am casatorit pina imi vine celalalt scrie asa CERTIFICATE OF MARRIAGE si mai jos scrie I HAVE THIS DAY CELEBRATE THE RITES OF MATRIMONEY mentionez ca ambele certificate au stampila cu sigiliu auriu care dintre ele este bun in rominia ,,ar trebui sa il apostilez si pe celalat ,,va rog un raspuns sigur deoarece de aici pina unde trebuie sa il apostilez este 5 ore cu masina ,,si am citeva zile pina plec in tara ,,VA MULTUMESC anticipat
In SUA legislatia difera de la stat la stat. Cred ca important este sa aveti apostila (Apostille) pe certificat, iar toate datele sa fie corecte, sa nu existe prescurtari de nume sau prenume (middle initial) sau inversari de prenume etc.
De asemenea, trebuie sa stiti ca in Romania nu exista notiunea de "middle name". Exista doar nume de familie si prenume (ambele pot fi compuse). "Middle name"-ul din SUA este echivalentul celui de-al doilea prenume, in cazul prenumelui compus.
Conform legii romane, prin casatorie va puteti schimba doar numele de familie. Puteti pastra fiecare numele de familie, puteti lua numele de familie al unuia dintre dumneavoastra, numele reunite, sau unul dintre soti poate pastra numele, iar celalalt sa ia numele reunite. Dar prin casatorie nu va puteti schimba prenumele. Fac aceasta precizare, deoarece intr-un mesaj anterior ati mentionat ca prin casatorie ati luat numele de familie al sotului, ati renuntat la un prenume si v-ati adaugat numele de familie de fata ca al doilea prenume (middle name) - lucru care este permis in unele state din SUA, dar nu in Romania. Daca aveti un certificat in care la "name after marriage" apar modificari ale prenumelui, cred ca va trebui sa solicitari rectificarea certificatului pentru a-l putea inregistra in tara.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012 yvk, utilizator
Buna ziua va multumesc ,mentionez ca in nici un certificat de casatorie dintre cele 2 nu este schimbat numele deci sa-a casatorit cutare cu cutare ,,in rominia trebuie sa imi declar numele pe care vreau sa il iau dupa casatorie ,,,,am intrebat intro intrebare anterioara daca pot nu am facut inca nimic urmeaza sa ajung in tara in citeva zile dar nu stiu acum ce certificat este valabil in rominia ,,sau nu conteaza ,,,numai sa am toate datele corecte in certificat am unu apostilat dar celalalt este de la casatoria oficiata cu martori dar au zis ca nu este cel original si totusi are stampila aurita tot si semnat ,,celalalt mi l-au trimes prin posta si alela este altfel si tot asa semnat si aceasi sigiliu auriu,,,nu este nici unu diferit la nume sau altceva nu imi arata ca am schimbat numele ,,asta am inteles eu ca trebuie sa declar in rominia ,,,multumesc pentru raspuns
Apostilati ambele certificate si verificati ca datele dvs.si ale partenerului sa fie inscrise corect. In Romania veti prezenta si actul de identitate valabil, certif. de nastere si veti da declaratie la notar cu privire la numele dupa casatorie, daca in certificat nu aveti rubrica de nume dupa casatorie.