avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cotizatie sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cotizatie sindicat

Cum se procedeaza atunci cand angajatorul nu doreste sa retina cotizatia membrilor de sindicat pe statul de plata? Cum il putem determina sa faca acest lucru? Care este temeiul legal?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Dana geo , utilizator 10:08, 5 Ianuarie 2019
Angajatorul va asigura, la cerere, retinerea cotizatiei platita de membrii organizatiei sindicale.
La cererea organizatiei sindicale la care sunt afiliati salariatii, angajatorul poate conveni si accepta ca persoanele care au ca sarcina de serviciu plata salariilor, sa incaseze cotizatiile de sindicat si sa le vireze in contul sindicatelor respective.
Cotizatiile de sindicat pot fi incasate numai cu acordul fiecarui membru de sindicat, pe baza listelor lunare intocmite de catre sindicate.
freeelis

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Deci, sa inteleg ca, daca angajatorul nu convine si nu accepta ca persoanele care au ca sarcina de serviciu plata salariilor sa retina cotizatia de sindicat, nu exista nici un temei legal sa-l obligi sa faca acest lucru.
In cazul refuzului angajatorului de a retine aceste cotizatii - se poate negocia, de pilda, in CCM acest lucru?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
In noiembrie 2011, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educaţiei, ministrului Finanţelor şi al ministrului Internelor care pune la dispoziţia şcolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de reţinere direct din salariile profesorilor a cotizaţiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare.

Se încalcă codul fiscal, care prevede că această cotizaţie către sindicate este deductibilă din salariu.
Se încalcă acordul părţilor, dacă în contractul individual sau colectiv de muncă s-a stipulat faptul că li se opreşte cotizaţia pe statul de plată.
freeelis a scris:

Cotizatiile de sindicat pot fi incasate numai cu acordul fiecarui membru de sindicat, pe baza listelor lunare intocmite de catre sindicate.


Multumesc mult pentru mesajele anterioare.
Referitor la listele lunare - sa inteleg ca in fiecare luna, trebuie ca sindicatul, sa primeasca acordul membrilor. Nu se poate da, de catre membrii, o declaratie prin care sa-si exprime acordul pentru oprirea cotizatiei de catre angajator, pe parcusul unei anumite perioade sau cat are valabilitate CCM, de exemplu ?
Multumesc anticipat.
Se poate da o declaratie prin care sa-si exprime acordul pentru oprirea cotizatiei de catre angajator, pe parcusul unei anumite perioade sau cat are valabilitate CCM ...

M-am referit la lista lunara , intrucat exista posibilitatea ca de la luna la luna numarul membrilor de sindicat sa difere .. unul intra , altul se retrage etc.

Alte discuții în legătură

Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat rosu gheorghe rosu gheorghe Continuandu-si \"bunele\" intentii cu sindicatul nostru din unitate, angajatorul vazand ca si dupa masurile aspre luate impotriva liderului acesta nu a ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat conete conete sunt membru de sindicat la o societate privata ,mi se opreste cotizataia pe statul de plata. Pot sa schimb asta sau este obligatoriu. Daca ma retrag din ... (vezi toată discuția)
Cuantum, modalitate plata cotizatie sindicala si plata pe perioada concediilor InaBucur InaBucur Care este cuantumul cotizatiei sindicale lunare, este stabilit prin lege? Cotizatia se poate plati \\"din mana\\", sau se retine pe statul de plata? Pe ... (vezi toată discuția)