avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cuantum, modalitate plata cotizatie sindicala si plata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cuantum, modalitate plata cotizatie sindicala si plata pe perioada concediilor

Care este cuantumul cotizatiei sindicale lunare, este stabilit prin lege? Cotizatia se poate plati "din mana", sau se retine pe statul de plata? Pe perioada concediilor, inclusiv a celui de crestere copil, se mai plateste cotizatie sindicala? Care este legea care stabileste toate aceste lucruri?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:03, 14 Aprilie 2014
1. Cuantumul cotizatiei sindicale nu este stabilit prin lege, ci prin statutul sau hotararea adunarii generale a organizatiei sindicale.

2. Modalitatea de plata se stabileste de conducerea sindicatului. Pentru a se retine pe statul de plata, trebuie ca sindicatul sa aiba si acceptul angajatorului.
Conform Codului fiscal, cotizatia de sindicat se deduce la calculul impozitului pe salarii, dar numai pana la 1 % din venitul brut lunar realizat. De aceea, multe sindicate si-au fixat cotizatia chiar la 1% din venitul brut lunar.
In timpul concediului de odihna se retine cotizatia de sindicat din indemnizatia de CO.
In timpul concediului de crestere copil nu se prea poate retine cotizatia de sindicat pe statul de plata, decat daca angajata/angajatul respectiv primeste compensatii conform CCM si astfel apare pe statul de plata. Dar statutul sindicatului poate prevedea scutirea de cotizatie pe perioada CCC. Daca nu vor sa acorde aceasta scutire, atunci cotizatia trebuie platita din mana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatie sindicat eduardvl eduardvl Cum se procedeaza atunci cand angajatorul nu doreste sa retina cotizatia membrilor de sindicat pe statul de plata? Cum il putem determina sa faca acest lucru? ... (vezi toată discuția)
Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat rosu gheorghe rosu gheorghe Continuandu-si \"bunele\" intentii cu sindicatul nostru din unitate, angajatorul vazand ca si dupa masurile aspre luate impotriva liderului acesta nu a ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat conete conete sunt membru de sindicat la o societate privata ,mi se opreste cotizataia pe statul de plata. Pot sa schimb asta sau este obligatoriu. Daca ma retrag din ... (vezi toată discuția)