avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - cadru militar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - cadru militar

Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 iulie 1958.Va rog sa-mi spuneti la ce varsta pot obtine pensie militara. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:24, 17 Iunie 2012
Casa de pensii mi-a zis ca nu am dreptul la pensie militara nici anticipata nici limita de varsta pentru ca nu sunt militar activ .Asa este ?
Dar nici soldaţii şi gradaţii voluntari, care sunt menţionaţi de art.6 1.I c) nu sunt în activitate la data împlinirii vîrstei standard de pensionare, deoarece cf. Legii nr. 384/2006, art.35:
(2) Limita maximã de vârstã pânã la care soldaţii sau gradaţii voluntari pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apãrãrii, dar nu poate depãşi 40 de ani. Aşadar şi ei sînt în rezervă.
În plus, în legea nr.263/2010, art 2 lit a) şi d) se precizeză:
Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează avînd ca principii de bază:
a) principiul unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la sistem;
d) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege;

În codiţii de vîrste egale, stagii de cotizare în specialitate egale şi situaţii militare identice (rezervişti) soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la pensie iar cadrele militare în rezervă nu îl au? Egalitatea se referă doar la obligaţii (contribuţie la fondul de pensii) nu şi la drepturi(pensie)?
Faptul că se stabilesc criteriile de vîrstă şi stagiu de cotizare în specialitate pentru militari prin referire la un articol ( Art.6 1.I.c) care stabileşte persoanele asigurate prin efectul legii (şi în care cadrele militare în rezervă nu puteau fi menţionate, nefiind asigurate prin efectul legii) exclude pentru cadrele militare în rezervă dreptul la pensie?
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
cristel padurean, utilizator
vladconsta a scris:
Casa de pensii mi-a zis ca nu am dreptul la pensie militara nici anticipata nici limita de varsta pentru ca nu sunt militar activ.

Tocmai citeam in seara asta opinia unui coleg de forum care zicea ca legile sunt, in majoritatea lor, bune, dar ca cei care le aplica sunt slab pregatiti. Da, da, cum sa nu! :duh:

Opinia mea este ca actele normative, in majoritatea lor, sunt foarte proaste iar Legea nr. 263/2010 este un exemplu de lege foarte proasta. Cel putin in cazul dvs, al cadrelor militare, aproape nimic nu este clar.

Eu mi-am exprimat opinia de doua ori in legatura cu faptul ca si dvs. ar trebui sa beneficiati de pensie. Cititi discutiile de mai jos, sunt doua link-uri:
www.avocatnet.ro/content/for...
Dvs. ar trebui sa solicitati puncte de vedere in scris caselor sectoriale de pensii si apoi sa mergeti in instanta. Faptul ca prevederile din Legea nr. 263/2010 si cele din HG nr. 257/2011 se bat cap in cap este in favoarea dvs. iar dvs. puteti chiar obtine o decizie de respingere a acordarii drepturilor de pensie pe care sa o atacati.
Gabriela Pintea a scris:



Art. 37 - HG nr. 257/2011
........................................
(2) Stagiul minim de cotizare in specialitate prevazut la art. 54 alin. (2) din lege este constituit din perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar.





Buna ziua,


Am 47 de ani si 10 luni si activitatea mea poate fi sintetizata astfel:

-sept 1983-mai 1984 militar cu termen redus (9 luni)
-aug 1984-aug 1989 student la Academia Militara Tehnica (5 ani)
-aug 1989 -am absolvit Academia Militara Tehnica ca ofiter inginer de telecomunicatii
-aug 1989 -1997 octombrie am lucrat ca ofiter inginer in MApN (8 ani)
-oct 1997-iunie 2011 (prezent)-am lucrat ca inginer in domeniul privat (14 ani 8 luni in companie multinationala Telecom)

Va rog sa imi spuneti daca pot beneficia de pensie militara conform legislatiei in vigoare (HG 257/2011, etc) ?

Multumesc mult,

Cornel
@Cornel1234

Buna seara,

Inteleg din mesajul dvs. ca singura perioada in care ati lucrat efectiv in sistem militar a fost august 1989 - octombrie 1997. Inteleg bine? Va rog sa reveniti cu data nasterii dvs.

Alte discuții în legătură

Pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã cristel padurean cristel padurean Am fost elev al ªcolii militare de Ofiţeri activi N.Bălcescu din Sibiu în perioada 1975-1978. Am lucrat în armată în perioada 1978-1993, an în care am ... (vezi toată discuția)
Iesirea la pensie in conditiile legii nr. 263/2010 tare tare In conditiile noi legei a pensionarii, intreb cand pot iesi la pensie (limita de varsta, anticipata sau anticipata partial) ? Am 53 ani (nascut in iunie 1958 ... (vezi toată discuția)
Pensie militara veron24 veron24 Buna seara,am o nelamurire privind noua lege a pensiilor militare. Sunt nascut in 1956 si am o cariera de 11 ani,am fost trecut in rezerva in 1991,iar din ... (vezi toată discuția)