avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce parerea aveti: art. 43 (5)din CCM unic la nivel ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce parerea aveti: art. 43 (5)din CCM unic la nivel national 2007-2010

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
as vrea sa stiu mai multe despre cum se aplica art. mentionat (apropos de criza economica:().

In principiu, nu imi este clar din formularea textului ("In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata."):

1. ce inseamna motive obiective? Cine poate verifica obiectivitatea lor?
2. 15 zile lucratoare sau calendaristice?
3. pot reprezentantii salariatilor sa se substiutie sindicatului (inexistent) in privinta acordului pentru aceasta masura?
4. ce inseamna "poate acorda"? Salariatul poate sa refuze plecarea in concediu fara plata, chiar daca toate conditiile sunt indeplinite?
5. Cum se poate opune un salariat obisnuit acestei masuri ?(altfel decat prin sindicat?)
6. suplimentar, desi poate abuzez de bunavointa dvs.: care este legatura intre acest concediu fara plata (art. 43 (5)) si intreruperea cativitatii din motive tehnice (prev. in C. muncii si in CCM unic, art. 45 (3,4)) in care angajatii sunt platiti cu 75% din salariu. Nu este cumva angajatorul obligat sa aplice intai 43 (3) si apoi 43 (5)?

Va multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2008
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 25 Noiembrie 2008
1. un motiv obiectiv inseamna exact ceea ce exprima acest cuvant cu explicatia din DEX. EX> pierderea unor contracte de livrare de marfa este un motiv obiectiv.
2. cand intr-o lege nu se face precizarea expresa ca un termen este in zile lucratoare atunci termenul este in zile calendaristice.
3. legea spune " cu acordul sindicatului" atributiile reprezentantilor salariatilor sunt expres prevazute in lege si in CCM, deci consider ca nu isi pot da acordul
4." poate acorda concediu fara plata" daca sunt intrunite conditiile cumulativ sau plateste salariatii cu 75% din salariu lipsa lucrului in cazul in care nu sunt intrunite aceste conditii. Salariatii nu pot refuza 15 zile cfp , acesta se acorda pe baza de decizie emisa in baza altor acte decat cererea salariatului. Cu alte cuvinte salariatii nu sunt pusi sa faca cereri de concediu fara plata.
5.Consider ca lipsa sindicatului este o problema in implementarea unei astfel de masuri.
6. Poate fi aplicata mai intai prevederea concediului fara plata, ea este limitata doar la 15 zile pe an si abia apoi restul zilelor sunt platite cu 75% din salariu.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2008
ContSters20980, utilizator
1. Un motiv obiectiv ar fi acela ca marfa (pe stoc sau nu) nu se mai vinde, deocamdata, si angajatorul nu are cu ce plati salariatii.
2. Daca nu se precizeaza ce fel de zile sunt, atunci se considera zile calendaristice.
3. Reprezentantii salariatilor, alesi legal de angajati, sunt partenerii de dialog social ai angajatorului.
4. Adica angajatorul "poate" sa recurga la aceasta masura sau nu "poate". Hotararea este a lui. Reprezentantii salariatilor (sindicatele) se pot opune numai daca propun o masura care contracareaza motivul angajatorului de a acorda concediu fara plata. Daca conditiile sunt indeplinite, nu poate refuza salariatul sa plece in concediu fara plata pentru ca ar veni degeaba la serviciu: nu ar avea de lucru.
5. Daca considera ca angajatorul nu are un motiv obiectiv si este neserios in ce priveste motivarea actiunii sale.
6. Conform art.43(3), salariatul ramane la dispozitia angajatorului care poate relua activitatea oricand dar angajatorul trebuie sa mai plateasca si cel putin 75% din salariu, plus tichete de masa si alte drepturi prevazute in CCM.
Conform art. 43(5), salariatul sta acasa iar angajatorul nu plateste nimic salariatului (dar acest lucru se intampla numai maxim 15 zile pe an, pe cand cel cu 75% poate dura mai mult).
7. Este singura forma de concediu fara plata neceruta de salariat si se aplica mai rar.
tudorvaleriu a scris:

6. Conform art.43(3), salariatul ramane la dispozitia angajatorului care poate relua activitatea oricand dar angajatorul trebuie sa mai plateasca si cel putin 75% din salariu, plus tichete de masa si alte drepturi prevazute in CCM.


Tichetele de masa se acorda numai pentru timpul efectiv lucrat, in concedii de orice fel nu se acorda.
adelaida_07:
Depinde cum au in CCM. Vedeti cum primesc cei de la DACIA Mioveni: 85% din salariu plus tichete.
Va multumesc din suflet!

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata la solicitarea angajatorului!!! xzy xzy Lucrez la SCA IGIENA, ca frizer intr-o unitate. Dat fiind faptul ca unitatea respectiva a intrat intr-un proces de renovare/reamenajare, societatea ne-a pus sa ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Tavan01 Tavan01 Este posibil ca angajatorul sa ma bage obligat in concediu fara plata doar pt faptul ca spune ca lunile astea nu e de munca si sa intram in concediu prin ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna Daliborka Daliborka Buna ziua in cazul in care societatea doreste sa inchida activitatea 3 saptamani, are dreptul de a obliga salariatii de a intra in concediu fara plata?pt ca ... (vezi toată discuția)