avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare Radet Bucuresti
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare Radet Bucuresti

Suntem asociatie de scara. Avem contorizare pe scara la apa calda si caldura. Prin aceasta RADET spune ca obligatiile sale privind inlocuiri sau reparatii conducte si armaturi se termina la intrarea in scara. Atunci pentru ce trebuie la debransarea caloriferelor din locuinta mea sa:
- ma prezint la RADET pentru plata taxei de eliberare a avizului la proiect la ridicarea acestuia. Taxa de eliberare a avizului este de 59,34 lei, fără TVA, conform Hotărârii C.G.M.B. nr. 126 / 2008. Costurile efective de debranşare sunt în funcţie de numărul de etaje ale blocului şi de tipul de legături folosite pentru debranşări, variind între 47 şi 85 lei/calorifer, fără TVA.
Plata tarifului de avizare se va face in momentul depunerii documentaţiei. R.A.D.E.T. Bucureşti nu eliberează alte aprobări referitoare la executarea debranşărilor.
-sa platesc vreo 600 de lei pentru un "proiect tehnic", pentru ce?
-am flex si pot eu sa tai tevile si sa pun dop si sa le prezint comisiei asociatiei de locatari, sa vada ca nu mai sunt bransat la caldura.
-cine poate sa indrepte aceasta nedreptate si furt pe fata?
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 10:14, 26 Martie 2012
Parerile mele, daca cineva ma poate contrazice argumentat, cu citate din lege, chiar il rog sa o faca:

I. Chiar daca nu ma debransez de la RADET, pot sa imi pun centrala termica proprie. Asta inseamna doi pasi:

1. contorizare individuala la gaz cu doua focuri cu urmatorul necesar de acte pentru elaborare acte si obtinere avize si racordare furnizor gaze:

• copie BI/CI proprietar/proprietari imobil;
• copie act proprietate;
• copie dupa schita apartamentului/casei unde se executa lucrarea;
• adeverinta de la Asociatia de Proprietari ca este de acord cu separarea consumului de gaze si montarea unei centrale termice de apartament-formular tipizat.

In cazul existentei unei coloane principale pe casa scarii, trebuie obtinut acordul de la investitorul/investitorii initial/i al/ai coloanei pentru ca apartamentul in cauza sa se poata bransa la coloana existenta.

2. proiectul de instalare/montare a centralei termice – eliberat de o firma autorizata ISCIR pentru montarea si punerea in functiune a centralei termice, implicit a intregului sistem de incalzire – radiatoare, tevi, fitinguri, etc.

Nu vad nicaieri ca imi trebuie un aviz de debransare RADET pentru a-mi pune contor separat de gaze si centrala pe gaz. Este treaba mea daca doresc sa mai multe surse de caldura in apartament, nu scrie nicaieri ca nu am voie sa-mi pun o a doua sursa de caldura (fie ea calorifere electrice, centrala pe gaz sau altele permise la bloc)

II. Referitor la aprobare RADET pentru a-mi monta robineti tur-retur si a modifica/scoate caloriferele din circuit eu cred ca in mod normal ar trebui cerut avizul RADET, conform Ordin A.N.R.S.C. nr. 91/2007, chiar daca nu ma debransez:

Art. 254. - Utilizatorii de energie termică au următoarele obligaţii:

b) să comunice în scris furnizorului orice modificare a condiţiilor care au fost avute în vedere la întocmirea contractului de furnizare, în special în ceea ce priveşte modificările suprafeţelor de încălzire;
g) să nu modifice instalaţiile de încălzire centrală, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor;


Ideea este urmatoarea:
- cu debransare sau fara debransare de la RADET oricum trebuie sa platesc pentru tevile ce-mi traverseaza apartamentul si pentru spatiile comune. Tehnic diferenta intre ce numesc ei debransare (pe banii si alergatura mea) si ce vreau sa fac eu consta doar in punerea unor dopuri pe tevi, eu pun robineti. Atunci de ce sa mai platesc si sa trec prin procedurile RADET? Legal nu ma debransez dar imi pun centrala termica. Ceea ce numesc ei debransare nu este in fapt decat o debransare partiala, atat timp cat raman cu tevile lor de gat, nu vad de ce as mai plati o astfel de procedura ce ma pune intr-o situatie identica cu a inchide caloriferele. Sunt curios cum imi da mie aviz de debransare totala RADETUL , atata timp cat in bai de exemplu pe post de calorifer am doar niste tevi mai groase de agent termic.
- daca reusesc sa-mi pun centrala termica fara sa ma debransez de la RADET ramane problema calorifereler din retea pentru a caror scoatere ar trebui sa obtin avizul lor. Pot sa formulez cererea de genul: va rog a-mi acorda avizul pentru schimbarea corpurilor de incalzire existente, invechite, cu corpuri de incalzire noi, schimbare ce implica scaderea volumului de agent termic ce circula prin acestea. Ma gandesc ca foarte probabil nu vor cere proiect pentru schimbarea unor calorifere, mai ales daca in bloc exista acei robineti de egalizare presiune pe coloane si volumul corpurilor de incalzire din apartament reprezinta un procent mic din total. Si foarte probabil se vor gandi ca acele corpuri de incalzire noi reprezinta radiatoare moderne. Imi vor da avizul iar eu voi monta noile corpuri de incalzire: o teava ce va uni direct turul si returul, prevazuti cu robineti. Este teava dpdv corp de incalzire/radiator? Este. Iar pe aceste tevi voi monta repartitoarele, daca nu pot cumva convinge administratia sa ma scoata de la citirea lor.

Uite asa ma gandesc sa respect si legea, sa fac si o economie la bani si alergatura. Totodata pot pastra avantajul unei surse alternative de caldura si apa calda, in caz de nevoie. (la apa calda ma intep cu tevile de la centrala dupa apometru, si am rezolvat problema)
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Selenus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)
Centrala de apartament alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Pot monta o centrala de apartament si cu caloriferele aferente si in paralel sa pastrez si caloriferele racordate la radet? Radetul refuza ... (vezi toată discuția)
Debransare radet constanta - posibilitate NegoitaMircea NegoitaMircea Daca anterior , in acelasi imobil au existat debransari si bransari legale ale unui apartament, cum este considerat conform legii? \\"deconectare ... (vezi toată discuția)