avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... L. 272, art. 43 (1) 1) Copilul are dreptul de a se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

L. 272, art. 43 (1) 1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sãnãtate pe care o poate atinge

Sunt in divort cu sotia care are o tulburare de personalitate paranoida (nediagnosticata inca). Tulburarea aceasta apare in "Criteriile medico psihosociale de incadrare a persoanelor in grad de handicap". la capitolul I, functii mentale.
Tulburarea aceasta se va putea transmite la copil pe cale genetica si/sau prin modelare parentala.. Intrebarea este: pot solicita instantei de judecata sa dispuna expertizarea psihiatrica a amandorura (a mea si a ei), specificand simptomele pe care le prezinta, adica:
///
-lipsa acuta de incredere-are incredere doar in cateva persoane din familia ei;
-neavand incredere in altii, da dovada fata de acestia de o mare lipsa de onestitate;
-interpreteaza gesturi neutre sau prietenoase ale altor persoane ca ostile,
defaimatoare sau malitioase;
-incearca sa gaseasca in actiunile altor persoane tot felul de motive ascunse;
-resentimentara, cu o mare dificultate de a ierta, indiferent cat timp a trecut de la producerea unui eveniment;
-poarta ranchiuna in mod persistent, se gandeste cum ar putea sa pedepseasca alte persoane in mod exemplar;
-nu tine seama de sentimentele altora, are tendinta de a raporta totul la persoana sa;
-nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru greselile sale, intotdeauna altcineva a fost adevaratul autor;
-are un comportament rigid, da dovada de incapatanare, are idei fixe;
-are senzatia ca drepturile nu ii sunt recunoscute si sustine aceasta cu argumente si incapatanare;
/// ?

Daca legislatia in vigoare doreste sa-i asigure copilului cel mai ridicat nivel de sanatate pe care-l poate obtine, n-ar trebui instanta sa nu-l expuna la o modelare paranoida din partea mamei, incredintandu-l acesteia?
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
tibimarin, utilizator
Cel mai recent răspuns: tibimarin , utilizator 19:02, 28 Februarie 2012
Daca solicitat incredintarea minorului si invocati un astfel de motiv in instanta va trebuie sa dovediti sau sa propuneti efectuarea unei expertize in acest sens. Depinde de judecator daca accepta sau nu o astfel de expertiza.
Dupa adoptarea Noului Cod Civil stabilirea domiciliului minorului, precum si aspectele privind exercitarea autoritatii parintesti de catre unul sau sau de catre ambii parinti, se subordoneaza interesului superior al minorului.
In aceste conditii, instanta, in virtutea rolului sau activ, trebuie sa dispuna administrarea tuturor probelor care sa-i permita sa ia cea mai buna hotarare, prin sentinta pe care o va pronunta, in privinta copilului rezultat din casatorie.


In situatia in care instanta ar accepta o astfel de proba, ce entitate ar efectua o asemenea expertiza psihiatrica? Este un domeniu medical cel putin limitat in cunoastere la noi in tara, iar daca astfel de expertize se fac de catre medici numiti de instanta, mi-e teama ca rezultatul unei expertize psihiatrice cerute si acceptate ca proba in instanta, sa fie cel putin departe de adevar...
Tulburarea respectiva este larg cunoascuta in Romania, ca si celelalte: anxioase, histrionice, narcisistice, schizoide, etc.. Este adevarat ca ar putea fi o problema aici o diagnosticare in conditiile in care subiectul s-ar gandi sa se retraga puternic in "carapace", dar in alte tari, e suficeint sa completezi un anumit chestionar si deja se stie si in ce proportie te-a atacat "filoxera", pardon paranoia...
se propune o expertiza a capacitatii parentale a mamei .trebuie mult tact a avocatului ca sa fie si aprobata ...dupa ce vin rezultatele, daca si expertul confirma, se solicita o noua expetriza psihiatrica la IML pentru confirmarea diagnosticului...ffffff. dificil, dar nu imposibil.
daca mama refuza sa se prezinte, poate fi speculat foarte frumos in favoarea dvs....insa nu va bazati doar pe asta, avand in vedere ca 90% dintre tati invoca tulburari de comportament de acesta natura la mame ( foste sotii)

Alte discuții în legătură

Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o expertiză psihiatrică a minorului? Martonze Martonze Bună ziua, În procesul de modificare a programului de relaţii cu copilul, tatăl cere expertizarea psihiatrică a acestuia la Serviciul de medicină ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrica - codul civil - dreptul familiei abs2010 abs2010 Buna ziua , In prezent sunt implicat intr-un divort cu sotia cu mai multe capate - inclusiv incredintare minor - virsta 2 ani si partaj etc . Ea a ... (vezi toată discuția)
Probleme vizite minor 25Maria23 25Maria23 Buna ziua, Desi am acceptat de fiecare data \"cerintele\" de vizitare ale biologicului, acesta a inceput sa creeze probleme. A vazut copilul de 4 ori in 2 ... (vezi toată discuția)