avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Conditii obligatorii pentru contract de munca in Italia
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Conditii obligatorii pentru contract de munca in Italia

Buna ziua,
Caut de ore bune si nu gasesc niciun raspuns specializat la intrebarea: Ce conditii obligatorii trebuie indeplinite pentru a beneficia de contract de munca in Italia in 2012(asta in caz ca s-a modificat vreo lege in ultima vreme)?

Ma intereseaza care sunt pasii in ordine cronologica.

Mentionez ca sunt in Italia de 5 luni,n-am facut niciun act de cand sunt aici, lucrez de 5 luni la acceasi firma si locuiesc gratis intr-un apartament pus la dispozitie de firma(pentru care urmeaza sa semnan un contract de comodat).

Astept cu foarte mare interes raspunsurile dvs.

Cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 26 Februarie 2012
Începând cu 01.01.2012 puteţi fi angajaţi ca şi cetăţenii italieni, fără să mai fie necesară obţinerea unei autorizări de angajare.

1. Trebuie să obţineţi de la autoritatea competentă (Agenzia delle Entrate) codul fiscal (codice fiscale)

2. Cu cel puţin o zi înainte de începerea propriu-zisă a muncii, angajatorul este obligat să transmită comunicarea obligatorie cu privire la începerea raportului de muncă la centrul pentru plasare în muncă competent/”centro per l’impiego” şi la institutele de protecţie socială competente (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială - I.N.P.S. şi Institutul Naţional pentru de Asigurare împotriva Accidentelor de muncă şi Bolilor Profesionale - I.N.A.I.L.), în conformitate cu prevederile legislaţiei italiene din domeniu.

3. De asemenea, trebuie să solicitaţi înscrierea în Registrul de evidenţă a populaţiei de la nivelul Primăriei locale, pentru o şedere mai mare de 3 luni.
Documente necesare pentru înscrierea în registrul de evidenţă a populaţiei sunt :
- un act de indentitate în curs de valabilitate (paşaport sau carte de identitate);
- un document care să ateste activitatea lucrativă exercitată;
- autorizarea pentru angajare emisă de Ghişeul Unic pentru Imigrare din cadrul Prefecturii locale, în cazul desfăşurării unei activităţi pentru care este necesară eliberarea acestui document.
Pot fi incadrat in campul muncii pe baza C.I. romanesc si fara a fi semnat inca acel contract de comodat? Firma mi-a dat de inteles ca trebuie incheiate intai toate aceste demersuri: cod fiscal,contract de comodat chiar si C.I. italian.

Multumesc mult pentru ajutor, va doresc o zi frumoasa in continuare!

In timp ce va raspundeam am avut o mica discutie "amicala" cu superiorul meu din care au reiesit urmatoarele:
1. primul lucru care trebuie facut este contractul de comodat(sa dovedesc ca am o resedinta pe teritoriul Italiei)
2 codul fiscal (codice fiscale)
3. contract de munca

Acest codice fiscale cum se obtine? Merg pur si simplu cu buletinul de Romania si mi se atribuie acest cod sau trebuie sa fac SI dovada resedintei?
Pentru eliberarea codului fiscal e nevoie sa se prezinte:
- permisul de sedere valabil;
- copia pasaportului valabil.
Trebuie sa va prezintati la Uffici Locali dell’Agenzia delle Entrate a Ministerului de Finante si sa solicite eliberarea codului fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codice fiscal - ce putere are annesis annesis Buna ziua, Fratele meu a murit în accident în Italia și trebuie sa ridic suma din asigurare care îmi revine. Avocata care s-a ocupat de caz vrea sa o ... (vezi toată discuția)
Cum obțin rezidență? 13.05 13.05 Am un contract de muncă in agricultura si cazare dar patronului nu are acte pe aceasta camera unde locuiesc, cum pot obține rezidență? (vezi toată discuția)
Alocatie nucleu familial aurelian11 aurelian11 Sunt o mamica de doua fete si lucrez legal in italia .Am obtinut autorizatia INPS pentru asegno nucleo familiare eliberata in italia (asta implica faptul ca ... (vezi toată discuția)