Dupa 14 luni, in apel am incheiat o tranzactie cu mama fiicei mele ( fiica are 8 ani, imi poarta numele si a rezultat dintr-o relatie de concubinaj ce a durat 8 ani ), renuntand de comun acord la proces.
Am fost de acord ambele parti dupa cum urmeaza:
- incredintare minor spre crestere si educare la mama
- pensie intretinere - platita la zi
- program de vizita la domiciliul meu stabilit de comun acord.
Mentionez ca nu-mi vad decat 5 minute de luni pana vineri copilul in pauzele scolare, nemafiind cu el de peste 7 luni cel putin 24 ore, acesta fiind foarte influentat de catre mama.
Din moment ce am renuntat de comun acord la proces, am crezut ca lucrurile de vor schimba si-i va permite fetitei sa vina si la tata, dar m-am inselat amarnic.
Un executor judecatoresc ar putea pune in executare sentinta, stiind ca primeaza interesul superior al copilului. Acesta fiind influentat, cu siguranta in momentul in care am sa merg sa-l iau, o sa se opuna!!!
O custodie comuna ar rezolva problema?
Poate parasi tara cu minorul, dar banuiesc ca trebuie sa fie in tara atunci cand imi revin mie orele de vizita?
art. 403 cod civ prevede:
Art. 403
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.
se aplica si copiilor din afara casatoriei care sunt egal protejati
prin umrare puteti promova oricand o noua actiune aratand cele de mai sus.
Cantariti bine daca procedura initiata de executorul judecatoresc nu va fi destul de dura si traumatizanta pentru psihicul copilului si un eventual razboi intre parinti sa puna in umbra sentimentele si interesul major al copilului.Poate mai incercati o varianta amiabila renuntand la orgolii si mandrii in favoarea unei bune relatii cu minorul.
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului.
Art.307-Cod penal-retinerea de catre un parinte a copilului sau minor fara consimtamantul celuilat parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii,
al.2-fapta persoanei careia i s-a incredintat prin hotarare judecatoreasca minorul spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti sa aibe legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti sau de organul competent.
Obiectul juridic se refera la convietuirea sociala in cadrul familiei. Subiectul activ este calificat prin calitatea de parinte sau persoana careia i-a fost incredintata minorul.
Elementul material al laturii obiective se realizeaza prin actiunea de retinere a minorului de catre un parinte sau prin actiunea de a impiedica pe oricare dintre parinti de a avea legaturi cu minorul.
Latura subiectiva presupune intentia care poate fi directa sau indirecta. Tentativa nu se pedepseste.Sanctiunea consta in inchisoare de la o luna la 3 luni sau amenda. Actiunea penala se pune inmiscare la plagerea persoanei vatamate.
Custodia comuna
florin_tata
Ma intereseaza in mod deosebit aceasta problema .
Prin sentinta judecatoreasca am obtinut programul de vizitare al fetitei asa cum l am cerut ( am cerut ... (vezi toată discuția)