Buna ziua!
Ca sa fiu cat mai scurta: dupa indelungi procese impotriva unui vecin al parintilor mei , vecin care a construit ilegal o constructie cu destinatia spatiu comercial in curtea comuna, pe 19.11.2009 instanta a hotarat ca acest vecin sa demoleze acea constructie. Paratul nu s-a prezentat niciodata, el nici nu mai locuieste acolo, nu a existat recurs. Parintii mei nu au avut bani sa treaca mai departe la executare, in ideea ca sa faca aceasta demolare prin intermediul unui executor judecatoresc (legal, nu asa pur si simplu)si in speranta ca si-ar putea recupera cheltuielile de demolare de la parat.Desigur aceasta recuperare e destul de putin probabila avand in vedere ca pe cai legale paratul nu a putut fi contactat(nu figureaza la adresa din buletin, nu a raspuns citatiilor facute prin intermediul presei). Intrebarea mea este: in cat timp de la sentinta pot parintii mei sa treaca mai departe la executare? Deja au trecut 2 ani si jumatate. Mai pot tine ei cont de aceasta sentinta?
In speranta ca am fost suficient de bine inteleasa, astept raspunsul d-voastra.
Multumesc!
Termenul de aplicare a acestei sentinte este de trei ani de la data de cand a ramas definitiva si irevocabila,dupa care intervine prescriptia.Sfatul meu este ca parintii dvs.sa se adreseze cu cerere de executare silita la un executor judecatoresc,pentru a intrerupe cursul prescriptiei.
Mai pe intelesul meu, asta inseamna ca trebuie ca parintii mei sa se grabeasca cu aceasta cerere de executare silita, altfel daca trec cei trei ani toate demersurile lor de pana acum se duc pe apa sambetei. Asa este? Ma scuzati, dar nu suntem familiarizati cu termenii acestia judecatoresti(" a intrerupe cursul prescriptiei"), sunt atat de interpretabili in limbajul unor oameni obisnuiti.
Da,parintii dvs.trebuie sa depuna aceasta cerere de executare silita inainte de a se implini trei ani de cand sentinta a ramas definitiva si irevocabila.