avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

Buna seara....Am aflat cu bucurie ca sunt insarcinata in 12 saptamani...Lucrez din 2007 cu carte de munca,numai ca,de cand cu criza,de comun acord cu patronul,toti cei 8 angajati ai firmei,semnam ca ne luam,la cererea noastra,lunar,concediu fara plata...Semnez acea cerere,de acum 3 ani,numai ca,din iunie anul trecut,imi iau doar 5 zile si nu 10 ca pana atunci...In ianuarie 2012,stiind deja ca sunt insarcinata,m-a pus sa semnez ca imi iau 17 zile de fara plata...L-am intrebat daca asta nu imi cauzeaza la indemnizatia de crestere a copilului,si mi-a raspuns sec,ca,NU...Numai ca,din ceea ce citesc reiese ca nu mi-ar cauza doar daca,cererea de fara plata ar venii din partea patronului,si nu a angajatului,si am mai citit ca daca depasesti 30 de zile de fara plata intr-un an,nu mai beneficiezi....Sunt disperata,ptr ca,eu ca si alte mamici in situatia mea,ma bazez pe acei bani,mai ales ca sotul meu nu isi gaseste un serviciu stabil....Va rog din suflet daca stie cineva ceva sigur despre situatia mea,sa imi raspunda...Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mihasava , utilizator 19:19, 28 Februarie 2012
trebuie sa se plateasca impozit pe venit 12 luni consecutiv inainte de nastere. nu conteaza de cand lucrati si daca s-au platit asigurarile sociale. altfel nu beneficiati.

nu se accepta intreruperi decat de cel mult jumatate de luna...nu stiu de unde ati aflat ce sustineti cu 30 de zile, deoarece pt 30 de zile intrerupere ( o luna) nu beneficiati
Multumesc ptr raspuns....Poate ca nu m-am exprimat corect...Firma la care lucrez,plateste impozit pe salariu,mai putin pe cele 5 zile pe care ne-a obligat ca facem cerere de concediu fara plata..In luna inanuarie,firma fiind inchisa din cauza viscolului,ne-a pus sa facem cerere ptr 17 zile de fara plata...De cele 30 de zile de fara plata depasite in ultimele 12 luni anterior nasterii,am aflat de la fortele de munca,ptr ca eu,din sept 2011 si pana acum,am depasit 30 de zile fara plata...Tocmai de aceea sunt ingrijorata....Ma puteti lamurii acum?Multumesc frumos...
In primul rand nu firma plateste impozitul pe salariu, ci va este oprit dvs., societatea avand obligatia de al vira lmai departe a bugetul de stat.
In al 2 lea rand ce intelegeti dvs prin "fortele de munca"? Unde anume ati fost ( pentru ca multa lume spune am fost la fortele de munca dar indica institutii diferite- somaj / ITM)

Si iata ce prevere OUG 111/2010 referitor la fractiunile de luna:
Art. 4 (1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Nu ne-ati spus data probabila a nasterii... Aveti mare grija de acum incolo... fara CFS!

Buna seara...Data nasterii va fi la sfarsitul lunii august...Eu semnez acele cereri de fara plata ptr 5 zile lunar(mai putin ianuarie cand am semnat ptr 17 zile),din luna iulie 2011.... Daca patronul imi schimba programul de lucru de la 8 la 6 ore,ca sa nu mai semnez acele 5 zile de fara plata,ma afecteaza la indemnizatie??/ Multumesc anticipat ptr raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia ptr cresterea copilului mihasava mihasava Buna ziua.....Am aflat ca sunt insarcinata in 9 saptamani....Din 2007 lucrez la o societate privata,program de 8 ore,...,numai ca,din ian 2010,odata cu venirea ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterea copilului ghiuli ghiuli BUNA SEARA AS VREA SA MA AJUTE SI PE MINE CINEVA DA VREA cred ca am facut o mare prostie acum cateva zile mi-am dat demisia dupa 11 luni de munca ptr ca ma ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate machupichu machupichu am 16 ani vechime in munca ,iar in luna martie 2011 m-am angajat in alta parte si imi lipseste in cartea de munca o zi ,adica am incheiat la fostul loc de ... (vezi toată discuția)